Memòria històrica

Bellvei revoca el títol d'alcade honorífic i perpetu a Francisco Franco

Bellvei serà el primer municipi del Baix Penedès a fer-ho aquest vespre

Bellvei revoca el títol d'alcade honorífic i perpetu a Francisco Franco. EIX

Bellvei revoca el títol d'alcade honorífic i perpetu a Francisco Franco. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Bellvei revocarà aquest vespre el títol d'alcalde “honorífic i perpetu” que el ple va concedir a Francisco Franco per unanimitat el 31 de març de 1964. Coincidint amb la celebració del 25è aniversari del final de la Guerra Civil, que al llibre d'actes municipal van definir com a “guerra de liberación”, el motiu de l'honor va ser agrair a Franco un període que qualifica textualment de “profunda prosperitat”. Fèlix Sans, alcalde de Bellvei, aclareix que “va ser una recomanació del governador civil i aquestes recomanacions eren pràcticament ordres”.

Bellvei serà el primer municipi del Baix Penedès dels que, segons l'Arxiu Comarcal, encara tenen a Franco com a alcalde “honorífic i perpetu”: són el Vendrell, Cunit, Calafell, Banyeres del Penedès, el Montmell, la Bisbal del Penedès i Sant Jaume dels Domenys. El Vendrell i Cunit ja han fet públic que també volen revocar properament el càrrec a Franco als seus respectius plens.

El 1979 Bellvei ja va canviar els noms dels carrers Calvo Sotelo, Liberación, Jose António i plaza del Caudillo per Pau Casals, Jacint Verdaguer, carrer del Sol i plaça Nova. A partir d'avui tot indica que ja no quedarà cap reconeixement a la dictadura, al municipi.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local