Llei de Vegueries

La majoria del Parlament fa costat a la vegueria del Penedès

Fèlix Simon ha afirmat que ara es pot fer justícia a una reivindicació històrica

La majoria del Parlament fa costat a la vegueria del Penedès. PVP

La majoria del Parlament fa costat a la vegueria del Penedès. PVP

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els diputats de Junts pel Sí, el PSC, Catalunya Sí Que es Pot i la CUP han registrat aquest dijous al Parlament una proposició de llei per a què es modifiqui la llei de Vegueries aprovada el 2010 i s'hi inclogui el Penedès. És la tercera vegada des del 2011 que es registra una petició per revisar la futura divisió territorial de Catalunya, però aquest és el primer cop que el text compta amb la signatura d'una àmplia majoria dels diputats –anteriorment la proposta només l'havia registrat CiU-. En total, la proposició té suport del 73% dels diputats catalans, fet que la Plataforma per la Vegueria Pròpia (PVP) considera un aval per a què finalment el Penedès històric sigui reconegut com a vuitena vegueria i se li assignin serveis descentralitzats de les grans ciutats. Ara seran la Mesa del Parlament i la Junta de Portaveus qui hauran de fixar quan es du el text a debat de la cambra. La PVP augura que el debat i aprovació seran abans que acabi l'any.

Després de registrar la proposició de llei al Parlament, representants de tots els grups parlamentaris que hi donen suport han destacat amb la Plataforma per una Vegueria Pròpia la transcendència del pas fet aquest dijous. Fèlix Simon, portaveu de l'entitat, ha insistit en què aquesta vegada la proposta per modificar la llei de Vegueries té un "consens d'excel·lència" gràcies als 99 diputats que la subscriuen. Així, ha afirmat que aquest cop serà el definitiu i s'aconseguirà que el Parlament debati el reconeixement del Penedès com a vuitena vegueria.

"Estem convençuts que els propers anys disposarem d'eines que permetin complir amb l'obligació ètica de mantenir el Penedès de manera sostenible per a generacions futures", ha afirmat Simon, que ha lamentat novament que la llei aprovada el 2010 "donés l'esquena" al Penedès malgrat ja se n'havia reconegut la creació de l'Àmbit de Planificació Territorial –el qual equipara el territori a zones com les Terres de l'Ebre o les Comarques Centrals-.

En aquest sentit, Fèlix Simon ha afirmat que "ara es pot fer justícia a una reivindicació històrica", recordant que la reclamació de la vegueria pel Penedès és un moviment ciutadà que va començar fa dotze anys i que compta amb el suport del 93% d'ajuntaments del Baix Penedès, Alt Penedès, Garraf i Anoia. Simon ha apuntat que aquestes comarques sumen prop de 500.000 habitants i ha subratllat que representen un territori "amb personalitat pròpia, dens en cultura i ric en aportacions".

Un cop el text ja ha entrat al Registre oficial, el proper pas per debatre la modificació de la llei de Vegueries està en mans de la Mesa del Parlament i la Junta de Portaveus, que s'encarreguen de tramitar les iniciatives presentades i decidir l'ordre del dia dels Plens. La Plataforma per la Vegueria Pròpia preveu que com a màxim passaran quatre mesos abans el text no es porti a debat de la cambra. En el moment que la proposta entri al Ple, però, en donen garantida l'aprovació gràcies al suport inicial expressat per part de tots els grups excepte Ciutadans i el PP.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local