Secretariat Nacional

La CUP intensifica la campanya per municipalitzar l’aigua als ajuntaments com a primer pas per “construir sobiranies”

La formació anticapitalista assegura que les adjudicacions a empreses privades “han estat una porta oberta a la corrupció”

Pla curt de Quim Arrufat, en roda de premsa a l'ajuntament de Terrassa. ACN

Pla curt de Quim Arrufat, en roda de premsa a l'ajuntament de Terrassa. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La CUP redobla esforços per defensar la municipalització de l’aigua als principals ajuntaments, assegurant que es tracta d’un pas “fonamental” per “construir les sobiranies de la futura república”. Diversos representants del Secretariat Nacional, el Grup Parlamentari i regidors de la formació han escenificat aquest migdia a Terrassa un front comú per reclamar que s’eliminin les concessions dels serveis públics a empreses privades. En aquest sentit, els anticapitalistes sostenen que “l’externalització ha estat una porta oberta a la corrupció que s’està veient a dia d’avui, com el Cas Palau, el Cas Pokémon o el Cas Mercuri”. Els representants cupaires s’han reunit a Terrassa per donar suport a la manifestació que el proper 19 de març hi ha convocada a la ciutat per defensar, precisament, la municipalització de l’aigua.

A menys de deu dies per la mobilització convocada a Terrassa, la CUP ha mostrat un front unitari amb representants dels ajuntaments de Terrassa, Sabadell i Barcelona, així com també amb la diputada al Parlament Mireia Boya i membres del Secretariat Nacional. La formació ha volgut visualitzar així que la municipalització de l’aigua és un projecte comú que defensen als principals ajuntaments, especialment a l’àrea metropolitana barcelonina.

Des del Secretariat Nacional, el portaveu Quim Arrufat ha assegurat que recuperar el control públic dels principals serveis és la manera d’”abolir” un model de gestió privada que “ha dut a engruixir les enormes multinacionals de la construcció i l’especulació que ara s’ocupen de les brosses, dels carrers i de la neteja”. Arrufat ha carregat contra aquestes companyies assegurant que “precaritzen la feina, donen mal servei i normalment estan darrera del finançament il•legal de gairebé tots els casos de corrupció”.

En aquesta mateixa línia s’ha expressat prèviament el regidor d’Economia de Sabadell, Albert Boada (La Crida per Sabadell), que ha associat directament els serveis externalitzats amb diversos casos de corrupció investigats per la justícia, com el Cas Palau. “Ha estat l’externalització la que ha permès el finançament il•legal de partits i ha obert la porta a la corrupció política descerebrada que encara s’està destapant, de la qual veiem només la punta de l’iceberg”, ha etzibat.

En paral•lel a aquestes acusacions, la CUP també ha augurat que la municipalització de l’aigua “garantirà” diversos beneficis socials. El coordinador cupaire a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Eduardo Cáliz, ha destacat així que la fi de les concessions a empreses privades permetrà abaratir el preu del rebut de l’aigua, evitarà els talls a les famílies vulnerables i permetrà que els treballadors del servei gaudeixin de millors drets laborals.

Per la seva part, la diputada Mireia Boya ha recordat que la CUP ha impulsat darrerament dues modificacions legals des del Parlament per “donar arguments” als ajuntaments que tenen oberts litigis judicials amb les companyies subministradores d’aigua pel fet de voler municipalitzar el servei. “Els drets bàsics com l’aigua han de tornar a les persones, deslliurant-los de mans avares de les empreses i lobbis que ara controlen el recurs i s’enriqueixen”, ha defensat.

Finalment, des de l’Ajuntament de Barcelona, la regidora cupaire Maria José Lecha ha recordat que el passat novembre plenari de la capital catalana es va posicionar a favor de la municipalització de l’aigua, i ha instat el govern de Colau a ser perseverant en aquesta qüestió: “no volem ambigüitats; volem concrecions i treball”. D’aquesta manera, Lecha ha estès la mà a crear societats públiques o mancomunades, però en tots els casos ha demanat que siguin de “gestió 100% pública”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local