Pedro Sánchez durant la presentació de la seva candidatura a les primàries del PSOE, a Sabadell. ACN
ACN |
Barcelona
21-05-2017
| Actualitzat 22-05-2017 09:50
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Set mesos després de la seva dimissió com a líder del PSOE, Pedro Sánchez ha recuperat la secretaria general del partit en unes primàries on s’ha imposat a Susana Díaz, que concorria a aquest procés avalada per la vella guàrdia del partit i a cavall del poder del PSOE andalús, i Patxi López, que ha exercit sense èxit de tercera via. Amb el 99,23% de vots escrutats, Sánchez ha obtingut el 50,21% del cens, mentre que Susana Díaz s’ha quedat al 39,94% i Patxi López el 9,85%. El secretari general del PSOE ha comparegut davant la militància i ha promès treballar per un “nou PSOE” que sorgeixi de les bases i que treballi per “canviar el rumb del país”. Sánchez s’ha imposat a tots els territoris tret d’Andalusia i el País Basc, on Susana Díaz i Patxi López, respectivament, han liderat el recompte. El líder del PSOE ha rebut 74.223 vots, mentre que Susana Díaz 59.041, i Patxi López 14.571. El nombre de vots de Díaz és inferior al nombre d’avals que va presentar en el procés de primàries, 60.231.
El líder del PSOE ha comparegut passades les 11 de la nit davant prop de 300 persones. Primer a la sala Ramon Rubial de la seu de Ferraz, i després des del balcó de l’edifici. El secretari general del PSOE ha promès que treballarà per “canviar el rumb del país” i ser una força “útil” a la “majoria social” que pateix les conseqüències de les retallades del PP i que està farta de la corrupció.
Ha assegurat que avui “comença tot” i ha apel·lat a la “unitat” de cara al Congrés que els socialistes espanyols tenen els dies 16, 17 i 18 de juny. “Jo seré el secretari general de tots els afiliats del PSOE” i “compliré el mandat de les urnes per fer del PSOE el partit de l’esquerra d’aquest país i una alternativa creïble, coherent, i construir el nou PSOE, que és el dels militants de base”, ha dit.
Sánchez disposa ara de tres setmanes per buscar una pau amb els barons que li permeti configurar una executiva no hostil a aquest Congrés Federal que els socialistes espanyols celebraran els dies 16, 17 i 18 de juny, on voten els delegats elegits per les agrupacions, i no la militància.
També haurà de reconfigurar el grup parlamentari al Congrés, que majoritàriament –tret de set diputats socialistes i 8 del PSC- es va abstenir per permetre la investidura de Mariano Rajoy. El que havia estat el secretari general del grup durant el seu últim mandat i després portaveu nomenat per la gestora del PSOE, Antonio Hernando, ha presentat la seva dimissió.
La victòria de Sánchez suma un capítol més en la divisió entre les bases del partit i la vella guàrdia de la formació que va propiciar la seva sortida al Comitè Federal del passat 1 d’octubre. Amb ell, torna l’amenaça d’inestabilitat al Congrés dels Diputats, on Mariano Rajoy té tancat un pacte amb Ciutadans, PNB i CC per a l’aprovació dels pressupostos, però no disposa de majoria absoluta. De fons també la pressió de Podem per configurar una majoria alternativa que provi de descavalcar Mariano Rajoy de La Moncloa.
Un cop anunciat el resultat, la presidenta andalusa, Susana Díaz, i l’exlehendakari Patxi López han comparegut a la seu del PSOE al carrer Ferraz per felicitar Sánchez, i emplaçar-lo a treballar situar de nou el partit com a alternativa al PP. Díaz ha agraït el suport que ha rebut a Andalusia i ha promès que treballarà pel que “el PSOE requereixi” i “per aconseguir ser l’alternativa de govern a Espanya” mitjançant un “projecte coherent i autònom”. En aquest sentit ha afirmat que ella es compromet perquè el PSOE “lideri l’alternativa”. “A partir d’ara el que queda és treballar i ho farem com hem fet sempre”.
Abans havia comparegut també Patxi López, que ha manifestat “el seu orgull com a militant socialista” pel procés “democràtic, transparent i obert” del partit. “El PSOE ha demostrat avui que és un partit viu”. També ha donat públicament la seva enhorabona “al seu secretari general, Pedro Sánchez, que és el secretari general de tots els socialistes”, i ha emplaçat totes les parts a recuperar la peu interna. “Ens espera la societat espanyola perquè el PSOE torni a ser la referència de l’esquerra”, ha dit.
La seva victòria posa al descobert també els errors en la campanya de Susana Díaz, que va endarrerir –de la mà de la gestora- les primàries i no va concretar la seva candidatura fins el març del 2017, quatre sis mesos després de la defenestració de Sánchez. Confiada pel seu poder a Andalusia, Díaz no va presentar el seu programa electoral fins el passat dilluns, l’endemà del debat. El suport dels barons també li podria haver restat suport en una campanya marcada per la dicotomia entre aparell i militància.
Sánchez haurà d’elegir ara l’estratègia que desplega al Congrés dels Diputats de cara al PP. El ja secretari general del PSOE no ha descartat una moció de censura amb ell com a candidat i ha fet bandera de l’aliança de les esquerres per combatre el PP, però podria introduir alentir ara el ritme de la seva política d’oposició a l’espera de teixir nous acords amb els barons socialistes que li permetin gaudir d’una etapa de pau al capdavant de la formació.
Amb tot, Sánchez haurà d’afrontar un nou repte de car a les noves eleccions, que previsiblement tindran lloc el 2019. Els socialistes espanyols hauran de fer unes noves primàries per elegir el seu candidat, i es podria trobar de nou amb un front d’oposició que presenti un candidat alternatiu tot recordant que amb ell com a candidat el PSOE va obtenir el pitjor resultat de la seva història en democràcia, 85.
La victòria de Sánchez se suma –per imprevista- a una llista de congressos i primàries en què el partit ha optat pel candidat que no partia amb el cartell de favorit. Zapatero es va imposar a José Bono l’any 2000 per només 9 vots, i Alfredo Pérez Rubalcaba a Carme Chacón per 22 vots el 2012.
Més informació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!