Millora de l'accessibilitat a les platges de Vilanova. Míriam de Lamo
Míriam de Lamo |
Vilanova i la Geltrú
25-01-2018
| Actualitzat 26-01-2018 01:13
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Sis dels vuit projectes guanyadors dels primers pressupostos participatius de Vilanova s'han materialitzat en bona part i els dos restants seran una realitat en breu, segons ha explicat aquest dijous el govern de la ciutat. La col·locació de caixes niu per controlar el mosquit tigre, la instal·lació de desfibril·ladors als centres cívics, la millora als passos de vianants o una zona d'ombra a l'escola la Ginesta són alguns dels projectes finalitzats. Els dos projectes que encara no s'han executat són el WIFi gratuït en espais públics de la ciutat, que serà accessible “en breu”, segons l'Ajuntament, i l'APP per a la neteja de la via pública, que està pendent de ser compatible amb el sistema informàtic de l'Ajuntament.
“Estem contents”, ha assegurat el primer tinent d'alcalde i portaveu del govern, Juan Luis Ruiz, en una roda de premsa. Ruiz apunta que l'experiència pilot dels pressupostos triats per la ciutadania “ha estat un èxit”, i es mostra satisfet amb el nivell d'execució de les propostes. Les inversions sumen un total de 154.000 euros, pràcticament la mateixa quantia econòmica que el govern local vol destinar enguany en la nova edició dels pressupostos participatius, a l'espera, però, de rebre el suport de l'oposició per tirar endavant la proposta general de pressupostos municipals.
Fins a 320 propostes ciutadanes
L'Ajuntament va rebre fins a 320 propostes de ciutadans i ciutadanes per realitzar actuacions dins dels pressupostos participatius, de les que es va poder escollir entre 61, tenint en compte que els projectes havien de complir determinats requisits com a un pressupost màxim de 30.000 euros, o el fet que estiguessin relacionats amb l'espai públic o millores d'equipaments municipals. Un total de vuit propostes van resultar guanyadores fruit dels vots de 1.899 persones majors de 16 anys.
Control del mosquit tigre
Durant el mes de desembre van col·locar-se les 26 caixes niu per a ratpenats a indrets com escoles, Ribes Roges, la Masia Cabanyes o la plaça de les Casernes amb l'objectiu controlar el mosquit tigre, una inversió valorada en 2.000 euros. La millora dels equipaments audiovisuals del Teatre Principal, amb un pressupost de 30.000 euros, suposarà la substitució de la pantalla actual per una altra de majors dimensions i amb una millor definició de la imatge, així com l'adquisició d'un projector Full HD i millorar l'equipament de so del teatre. L'Ajuntament ja ha comprat tot el material necessari, que està pendent de rebre. En aquest cas, la proposta va sorgir del Cineclub Sala 1.
Desfibril·ladors i passos de vianants
Una altra de les actuacions finalitzades al gener ha estat la instal·lació de desfibril·ladors als centres cívics, al Casal de la Gent Gran i a COMPEX, un projecte valorat en 27.000 euros. També s'ha creat una zona d'ombra a l'escola Ginesta, una actuació demandada per l'AMPA del centre que ha tingut un cost de 25.000 euros. Al desembre es van instal·lar al pati de l'escola els elements de suport de les veles que es col·locaran quan arribi el bon temps. La millora dels passos de vianants entre el carrer de la Unió, Santa Eulàlia i la pujada del Cinto, i l'acció de pintar el pas de vianants amb tota l'amplada que té la rambla, entre la rambla Principal i la rambla de la Pau, ja ha estat realitzada amb un pressupost de 5.000 euros. Queden per finalitzar la posada en marxa de l'APP per a la neteja de la via pública, valorada en 5.000 euros, i el WIFI gratuït que de moment serà acessible a la plaça de la Vila, i que l'Ajuntament espera que l'empresa encarregada del projecte comenci els treballs. En aquest cas, el pressupost és de 30.000 euros.
Millora de l'accessibilitat a les platges
Els pressupostos participatius també van incloure les millores d'accessibilitat a les platges de Vilanova, una proposta valorada en 30.000 euros. Durant aquests dies s'està acabant de col·locar una passera de formigó de 35 metres a la platja de la República. Les següents actuacions, que preveuen 378 metres més de passeres de fusta, no podran instal·lar-se fins que els futurs concessionaris dels xiringuitos habilitin les passeres de formigó que hauran d'instal·lar-se a totes les platges de la ciutat, atès que unes aniran a continuació de les altres. El compromís de l'Ajuntament és que, en tots els casos, les noves passeres arribaran fins a la sorra mullada.
“Teníem una demanda d'accessibilitat i era una necessitat imprescindible”, ha assegurat el regidor de Serveis Viaris i Mobilitat, Joan Giribet, que ha explicat que les passeres de formigó romandran fixes a les platges durant tot l'any si bé les de fusta es retiraran després de la temporada estiuenca. Cada xiringuito haurà d'encarregar-se de la instal·lació de 100 metres de passeres de formigó.
Èxit del concurs per adjudicar la concessió dels xiringuitos
Segons Giribet, en un termini aproximat d'un mes l'Ajuntament haurà finalitzat el procés per adjudicar la concessió dels sis xiringuitos. El regidor ha assegurat que, per cada guingueta, s'han presentat una mitjana de dotze equips que aspiren a gestionar el negoci. “Tenim projectes bastant potents”, ha dit Giribet, que destaca que aquest èxit de convocatòria demostra “que és viable” la inversió demanada per l'Ajuntament per fer-se càrrec dels xiringuitos. Una de les voluntats del govern és aconseguir que almenys una de les guinguetes estigui oberta durant tot l'any.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!