Intenció de vot

Cs puja 3,2 punts en estimació de vot i supera Podem mentre que el PP es manté en primera posició perdent 1,7, segons el CIS

ERC i PDeCAT augmenten 0,7% i 0,4% respectivament des de l'últim baròmetre d'octubre

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) del mes de gener confirma la tendència a la baixa registrada a l’últim indicador pel que fa a la intenció de vot del PP, PSOE, i situa Ciutadans com a tercera força, per davant de Podem. Segons l’indicador, el PP mantindria la primera posició amb una estimació de vot del 26,3% (-1,7% respecte al mes de novembre), seguit del PSOE, que obtindria el 23,1% dels vots (-1,1%). Ciutadans supera Podem i aconseguiria el 20,7% dels vots (3,2% més que al novembre), i la formació de Pablo Iglesias recuperaria part del vot perdut als últims sondejos i aconseguiria el 19% dels vots (0,5% més que al novembre). En solitari, En Comú Podem aconseguiria el 3,7% dels vots (+0,2%) i se situaria per davant d’ERC, amb el 3,4% (+0,7%), i del PDeCAT el 2% (+0,4%). En intenció directa de vot –sense la cuina- la força més votada seria el PSOE, amb un 15,9%, per davant de Ciutadans, amb un 15,7%, del PP, amb un 15,5% i d’Units Podem, amb un 10,6%.

El baròmetre es va fer mitjançant 2.500 entrevistes entre el 2 i el 14 de gener, és a dir, després de les eleccions del 21D i abans que es constituís el Parlament de Catalunya.

Rivera, el més ben valorat pels espanyols

Pel que fa a la valoració dels líders polítics, el més puntuat és Albert Rivera, que obté 4,01 punts de mitjana. Per darrere seu se situa Pedro Sánchez, amb un 3,68; Mariano Rajoy, amb un 2,87; i Pablo Iglesias, amb un 2,54. Dels portaveus catalans, Xavier Domènech obté 3,53 punts, Carles Campuzano 3,17 i Joan Tardà 2,71.

Es redueix la “preocupació” per la independència de Catalunya

El CIS del mes de gener també recull els principals problemes dels espanyols, que apunten novament a l’atur amb el 65,8% de les respostes (-0,4%), la corrupció, amb el 35,1 (+6,8%), els polítics i la política en general, amb el 24,3% (-3,2%) i els problemes econòmics, amb el 23% (+1,1%) a les primeres posicions. La independència de Catalunya apareix al 14,9% de les respostes, gairebé la meitat que al mes d’octubre, quan ho feia al 29%.

Pel que fa al model d’Estat, la primera opció dels enquestats és la continuïtat d’un Estat amb Comunitats Autònomes “com en l’actualitat”, que aconsegueix el 379% (-1,3%). Creixen lleugerament els que volen un Estat “amb un únic govern central sense autonomies”, amb el 17,9% (+0,4%) i en tercera posició se situen els que volen un Estat on les CCAA tinguin “més autonomia que en l’actualitat”, amb el 15,8% (+2,4% respecte a l’octubre). També creixen lleugerament els partidaris que es reconegui a les CCAA la possibilitat de convertir-se en estats independents, amb el 10,6% (+0,4%), i empaten amb els que volen CCAA amb “menys autonomia”, amb un 10,6% (-0,1%).

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local