La consulta sobre la segregació de les Botigues de Sitges encara la recta final amb un 11% de participació. ACN
ACN/ Gemma Sánchez |
Sitges
10-11-2018 08:24
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El procés participatiu sobre la segregació del nucli les Botigues de Sitges i la seva annexió a Castelldefels (Baix Llobregat) encara la recta final amb una participació que se situa en l’11,1% amb 208 vots emesos, segons dades recopilades aquest divendres a les 17 h. Des de dilluns, la consulta s’ha celebrat de forma telemàtica i ara enfila els dos últims dies de votacions marcats per l’inici del vot presencial a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC). El govern municipal confia que la participació anirà a més durant la darrera jornada prevista per aquest dissabte, i recorda que el resultat es considerarà “vàlid” si es supera el 35% de participació. En total, estan cridats a votar els 1.858 veïns majors de 16 anys que viuen en aquesta zona separada del nucli urbà de Sitges pels 14 quilòmetres que ressegueixen el Massís del Garraf.
Des de dilluns està en marxa el vot telemàtic a través del portal web wwww.sitges.cat/lesbotiguesparticipa, en un sistema informàtic que aquest divendres i dissabte està instal•lat a dues tauletes a l’OAC de les Botigues. En tots dos casos, els veïns han de fer una inscripció prèvia per poder respondre ‘sí’ o ‘no’ a la pregunta “Esteu d’acord que el nucli de les Botigues se segregui del municipi de Sitges i es proposi la seva annexió al municipi de Castelldefels?”.
La inscripció prèvia i el vot on-line són les novetats principals de la reformulació de la consulta que l’Ajuntament de Sitges ha hagut de fer per tirar endavant el sondeig, després que la Delegació del Govern espanyol vetés la convocatòria anunciada al maig en què es preveia l’ús del cens municipal. Malgrat el veto de l’Estat, el govern municipal ha persistit en trobar la manera de fer el sondeig “perquè aquest és un debat que existeix de fa anys a les Botigues de Sitges”, ha remarcat aquest divendres a l’ACN l’alcalde, Miquel Forns.
Forns ha insistit que “molts veïns” d’aquest nucli “fan vida pràctica a Castelldefels”, tant pel que fa al comerç, com les escoles o els metges. “Aquest debat s’ha expressat en reunions veïnals i audiències públiques i volem donar veu als veïns per a què puguin decidir el seu futur”, ha afegit, tot admetent que les Botigues de Sitges és un nucli que des dels anys 60 “ha crescut més ràpid a nivell residencial que no pas en serveis públics i equipaments”.
Precisament, la Federació d’Associacions de Veïns de les Botigues expressava aquesta setmana a l’ACN la seva disconformitat amb la consulta sobre la segregació, reclamant més inversions al nucli en comptes de plantejar una annexió a Castelldefels. Sobre aquesta qüestió, Miquel Forns ha reconegut que es tracta d’un nucli que va néixer amb finalitats turístiques i que va convertir-se en zona de primeres residències a partir dels anys 60 i, especialment, a partir dels 90, quan es van inaugurar els túnels de l’autopista del Garraf.
“És cert que hi ha un deute històric en infraestructures i serveis que mai han arribat del tot a les Botigues de Sitges”, ha admès l’alcalde, que ha xifrat les inversions en “molts milions d’euros”, assegurant que “a cada mandat s’ha intentat invertir”. En aquest sentit, ha assegurat que les inversions continuaran executant-se a la zona durant els propers anys fins que no es materialitzi la segregació en el cas que així ho decideixin els veïns que voten aquests dies.
“Estem una mica abandonats”
Entre els veïns consultats per l’ACN aquest divendres a la tarda al punt de votacions presencials, la majoria ha assegurat que prefereixen que les Botigues de Sitges passi a formar part del terme municipal de Castelldefels. “Estem una mica abandonats”, ha assegurat Enrique Jiménez, que ha senyalat el transport públic d’enllaç amb Sitges i les deficiències en el manteniment dels carrers com a mancances principals, així com també la falta d’escoles o atenció mèdica dins el nucli. “Esperem que si anem a Castelldefels puguem tenir millors serveis”, ha afegit.
En la mateixa línia s’ha expressat Cynthia Marollea, que ha reconegut que fa més vida a Castelldefels que no pas a Sitges. “Jo vaig a Sitges a passejar els caps de setmana, però tota la meva vida la faig a Castelldefels, bé sigui anar a comprar, a l’escola o a Correus”, ha explicat, destacant que el futur del nucli “és un tema important pel qual s’ha de votar”.
A aquests arguments s’hi ha sumat un altre veí consultat, Francesc Xavier Adami, que ha garantit que “la majoria de la població de les Botigues de Sitges s’estimaria més estar a Castelldefels”. Segons aquest votant, gairebé tots els veïns de la zona són gent que residia a la zona del poble de Castelldefels i va preferir traslladar-se cap a la costa, i ha assegurat “no entendre” per quin motiu aquest nucli pertany a Sitges, que està molt més allunyat físicament.
Entre els votants entrevistats, només un d’ells, Antonio Fernández, ha explicat que ha votat en contra de la segregació. En el seu cas, ha assegurat que “hi ha algunes coses a millorar, però a les Botigues s’hi està bé formant part de Sitges”, mentre ha explicat que no fa ús dels serveis ni de Sitges ni de Castelldefels perquè centra bona part del seu dia en fer vida a Barcelona.
Més informació
- La campanya per la consulta de Les Botigues de Sitges comença aquest divendres
- El govern presenta el procés de consulta al veïnat de Les Botigues de Sitges
- Castelldefels estudiarà fer una consulta entre els seus veïns per decidir si accepten l'adhesió de les Botigues de Sitges
- Les Botigues de Sitges votaran si volen seguir al municipi o adherir-se a Castelldefels el 26 de maig
- Els veïns de Les Botigues votaran en una consulta no vinculant si volen seguir a Sitges o formar part de Castelldefels
- Sitges interpreta el resultat de la consulta de les Botigues com un “toc d’atenció” per la manca d’inversions
- Els veïns de les Botigues de Sitges voten a favor de la segregació en una consulta que no arriba al 35% de participació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!