Consulta fallida

Sitges interpreta el resultat de la consulta de les Botigues com un “toc d’atenció” per la manca d’inversions

L’Ajuntament creu que el 24% de participació és un “èxit” però senyala la suspensió del mes de maig com a element “desmotivant” per a part dels veïns

Pla mitjà de l'alcalde de Sitges, Miquel Forns, enfocat per un telèfon mòbil en una roda de premsa el 12 de novembre de 2018. ACN

Pla mitjà de l'alcalde de Sitges, Miquel Forns, enfocat per un telèfon mòbil en una roda de premsa el 12 de novembre de 2018. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Ajuntament de Sitges ha interpretat el ‘sí’ majoritari a la segregació del nucli de les Botigues i la seva annexió a Castelldefels com un advertiment per la manca d’inversions en aquesta zona allunyada del nucli urbà. “9 de cada 10 veïns han dit que volen marxar i això és un toc d’atenció pel govern actual però també pels anteriors, perquè estem davant d’un deute històric”, ha afirmat aquest dilluns l’alcalde de Sitges, Miquel Forns, durant la valoració de la consulta en què un 88,18% dels votants van demanar l’annexió a Castelldefels. Pel que fa al 23,7% de participació registrada –lluny del 35% mínim fixat pel govern -, Forns ha dit que el volum de gent que ha votat ha estat un “èxit” si bé ha senyalat que la suspensió de la consulta del mes de maig pot haver “desmotivat” part dels veïns.

Miquel Forns ha destacat que el resultat majoritari a favor de la segregació de les Botigues del terme municipal de Sitges evidencia que “ja no s’està davant una opinió que sorgia en alguna reunió amb els veïns”. “Ara el poble ha parlat”, ha ressaltat, i ha entomat el ‘sí’ majoritari com un “crit d’atenció del veïnat respecte les seves necessitats”, el qual ha de dur el govern a “reflexionar”.

En aquest sentit, l’alcalde ha anunciat que en breu es reuniran amb les associacions veïnals per valorar els resultats. En aquesta reunió, el govern ha avançat que vol definir un “full de ruta” on es recullin les inversions que fan falta a les Botigues de Sitges en el futur més immediat, amb intenció que el document “també pugui ser útil per al proper consistori”. “Hi recollirem el missatge que les Botigues ens ha transmès”, ha assegurat Forns.

Tot i que la participació ha quedat lluny del 35% que s’havia fixat com a llindar per considerar “vàlids” els resultats, aquest dilluns l’executiu local ha aplaudit la mobilització aconseguida, amb 440 votants dels 1.858 ciutadans majors de 16 anys que estaven convocats. “Apostem per la participació com a eina de revolució”, ha lloat el regidor de Participació Ciutadana, Pep Moliné, que ha destacat que altres consultes sobre urbanisme o equipaments havien fregat el 10% de votants. “Aquí hem arribat gairebé al 24% i ens hem de sentir orgullosos”, ha assegurat.

Malgrat la lloança, l’alcalde ha admès que els últims mesos el govern ha percebut una certa “desmotivació” entre el veïnat a l’hora d’emetre el seu vot. La causa principal, segons Miquel Forns, seria el veto de l’estat espanyol, que va provocar una reformulació del sondeig. L’alcalde ha recordat que al maig es planificava una consulta seguint la llei catalana, i que aquest novembre s’ha celebrat un procés participatiu amb inscripció prèvia, sense ús del cens municipal.

Tenint en compte que la participació no ha arribat al llindar mínim del 35%, el govern ha assegurat que el debat sobre la segregació de les Botigues i l’annexió a Castelldefels “queda tancat per aquest mandat”. Amb tot, davant el resultat majoritari a favor del canvi de municipi, Miquel Forns ha instat els propers governs municipals a reprendre els mecanismes de participació per resoldre el “neguit” dels veïns de les Botigues.

Castelldefels “respecta” els resultats

Al seu torn, l’Ajuntament de Castelldefels ha destacat que la participació de la consulta ha estat “escassa”, de manera que el debat sobre l’annexió de les Botigues al municipi no té marge per continuar. “És un debat que no estava a les mans de Castelldefels i era indispensable confirmar si hi havia una voluntat dels veïns per segregar-se de Sitges”, ha remarcat a l’ACN l’alcaldessa, Maria Miranda, assegurant que el seu govern es limita a “respectar” el resultat en el marc del 24% de participació registrada.

Amb tot, davant el 88% de vots majoritaris a la segregació, Miranda ha dit que demostren una “evidència històrica” del barri, on els veïns fan bona part de la seva vida diària a Castelldefels. “Interpretem el resultat com una constatació d’allò que ja coneixíem”, ha afirmat. Finalment, tenint en compte que les Botigues continuarà pertanyent a Sitges, Maria Miranda ha assegurat que mantindran i “reforçaran” els acords de col•laboració amb el municipi veí per subministrar els serveis de transport i seguretat necessaris als residents a la zona.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local