Nova consulta

Sitges confia que la nova consulta sobre la segregació del nucli les Botigues esquivarà el veto de l’estat espanyol

L’Ajuntament sosté que ara planteja un “procés participatiu” creat segons la normativa municipal, en lloc de la llei catalana

Gran pla general aeri del nucli de Les Botigues de Sitges des de les Costes del Garraf. ACN

Gran pla general aeri del nucli de Les Botigues de Sitges des de les Costes del Garraf. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Ajuntament de Sitges confia esquivar el veto de l’estat espanyol amb la nova fórmula adoptada aquesta tardor per consultar als veïns del nucli de leL’Ajuntament de Sitges confia esquivar el veto de l’estat espanyol amb la nova fórmula adoptada aquesta tardor per consultar als veïns del nucli de les Botigues si volen seguir pertanyent al municipi o bé si prefereixen annexar-se a Castelldefels. Si al maig plantejava un sondeig en base a la Llei de consultes no referendàries del Parlament i la proposta va ser prohibida per l’estat, ara el consistori defensa que ha convocat un “procés participatiu” seguint la normativa municipal. “Com que és un procés participatiu, no existeix cap decret de convocatòria ni declaració del Ple municipal, que són els passos que caldria fer si això fos una consulta no referendària”, ha detallat l’alcalde Miquel Forns, recordant que aquest mes de novembre els veïns votaran a través d’un sistema electrònic amb inscripció prèvia.

El govern municipal ha detallat aquest dimecres que la delegació del govern espanyol va prohibir la consulta del mes de maig argumentant que, en lloc de la Llei de consultes no referendàries, el sondeig s’havia de regir per la llei estatal de bases locals –estava en vigor l’aplicació de l’article 155 de la Constitució-. Per aquest motiu, era indispensable una autorització del Consell de Ministres. Ara, tot i que ja s’ha aixecat la intervenció de la Generalitat, l’Ajuntament de Sitges prefereix esquivar impediments similars i ha optat per re formular la consulta sobre la segregació del nucli de les Botigues a través d’un procés participatiu, “que no necessitarà cap autorització”.

L’Ajuntament ha assegurat que el canvi rau sobretot en una qüestió “tècnica”, garantint que a efectes pràctics es mantenen els mateixos paràmetres anunciats per a la consulta fallida del mes de maig. D’aquesta manera, estaran cridats a votar els 1.858 veïns del nucli les Botigues de Sitges majors de 16 anys, els quals hauran de respondre la pregunta “Esteu d’acord que el nucli de les Botigues se segregui del municipi de Sitges i es proposi la seva annexió al municipi de Castelldefels?”.

També es manté que la participació haurà de ser d’un mínim del 35% per tal que l’Ajuntament de Sitges consideri el resultat com a “vàlid”, si bé el govern ha recordat que el sondeig no és vinculant. Així, en el cas que els veïns votin majoritàriament a favor d’annexar les Botigues de Sitges al terme municipal de Castelldefels, caldrà que els plens dels dos ajuntaments aprovin les resolucions per acordar el canvi i finalment també caldrà l’aval del Parlament. L’alcaldessa de Castelldefels, però, ja va apuntar en una entrevista a l’ACN que abans de dur el debat al Ple estudiaria la convocatòria d’una consulta entre els seus veïns.

Votació electrònica a partir del 5 de novembre

De cara a la votació, com ja es va anunciar aquest passat mes de juliol, el nou sondeig innova en el format: desapareixen les urnes i els vots es recolliran de forma electrònica. A partir del 5 de novembre, els veïns amb dret a participar es podran registrar a través del portal web wwww.sitges.cat/lesbotiguesparticipa i obtindran un codi que els permetrà exercir el seu vot de forma telemàtica. El mateix sistema s’instal•larà en unes tauletes ubicades a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de les Botigues els dies 9 i 10 de novembre, per facilitar el vot presencial els dos últims dies del procés participatiu. La previsió és conèixer el resultat el dia 10 a la nit.

Pendents del recurs judicial de l’estat espanyol

D’altra banda, el govern de Sitges continua pendent del procés judicial iniciat per l’estat espanyol el passat mes de juny, quan va presentar un recurs contenciós administratiu contra la consulta convocada al maig, malgrat aquesta no s’havia arribat a celebrar. L’alcalde Miquel Forns ha explicat que l’Ajuntament ha demanat “dues i tres vegades” una reunió amb la Delegació del Govern espanyol a Catalunya per demanar la retirada de la denúncia “perquè la consulta no es va celebrar i perquè, a més, existeix un decret de suspensió”.

Amb tot, Forns ha apuntat que la delegació els emplaça al pronunciament de l’advocacia de l’estat. “D’això ja en fa quatre mesos i no hi ha manera que en puguem parlar”, ha lamentat, defensant el procés participatiu alternatiu “per complir amb el compromís polític municipal”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local