Reurbanització

ERC presenta 18 al·legacions i demana la retirada del projecte de transformació del carrer del Comerç de Vilafranca

Els republicans esmenen de dalt a baix la proposta, que manté el suport de PDECAT-PSC-PP, i aposten per obrir un debat al barri i a Vilafranca

ERC presenta 18 al·legacions i demana la retirada del projecte de transformació del carrer del Comerç de Vilafranca. ERC

ERC presenta 18 al·legacions i demana la retirada del projecte de transformació del carrer del Comerç de Vilafranca. ERC

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Esquerra Republicana demana la retirada del projecte de transformació urbanística del carrer del Comerç i esmena a la totalitat la proposta del govern amb 18 al·legacions.

ERC considera que per interessos electorals, el govern del PDECAT-PSC va pactar amb el PP, sense debat, ni diàleg, ni consens, aprovar a corre-cuita la modificació del planejament general per a introduir canvis en el pla de millora del carrer del Comerç, el projecte urbanístic més important dels darrers 50 anys, i que havia estat paralitzat durant més de 10 anys. El pacte entre PDECAT-PSC-PP hipoteca el futur del barri del Molí d'en Rovira i de Vilafranca i deixa escapar l'oportunitat de fer un projecte real de transformació i millora.

Un projecte sense consens ni diàleg

Les al·legacions d'ERC fan referència a tres àmbits: aspectes més tècnics del projecte; aspectes urbanístics i de transformació del barri; i aspectes sobre el model de ciutat i de barri que defensen els republicans.

La portaveu dels republicans, Mònica Hill va deixar clar que “aquest projecte no respon a cap model de ciutat que pensi en els propers anys, és una simple operacio urbanística i hipoteca el futur de la vila i del barri”. Hill va exposar que la transformació que necessita el barri cal que vagi lligada amb la nova centralitat que representa l'estació de trens i alhora en com donar valor afegit a la singularitat del barri del Molí d'en Rovira.

Hill però, va fer una esmena a la totalitat en el procés de “participació” que va engegar el govern, de només una setmana, que va consistir en una enquesta on no s'explicava res del projecte que es volia tirar endavant. Hill va ser clara al posar sobre la taula la retirada del projecte i que s'inicii de nou parlant amb els veïns i veïnes per trobar un consens on “Vilafranca i el barri hi guanyin”.

El barri passaria de 1900 persones a més de 4000

Els republicans han presentat diverses al·legacions tècniques al projecte. El projecte aprovat augmenta l’índex d’edificabilitat respecte el planejament urbanístic vigent. Passa d’un índex d’1,23 o 1,41 m2sostre/m2sòl (segons la zona) a un nou índex global d’1,58 m2sostre/m2sòl. Suposa un augment de l’edificabilitat del 20% que incrementa la superfície edificable i la congestió del barri, que veuria com s'augmentaria la població en unes 3000 persones, quan ara no arriben a les 2000.

Un creixement molt considerable, i més tenint en compte que els 908 pisos que es construiran, es faran malgrat que Vilafranca no té un pla local d'habitatge que planifiqui on i com convé més créixer, i té caducada l'agenda urbanística.

A part dels 908 habitatges que hi surten, hi ha una edificabilitat de 45.600 m2 de sostre (1/3 de l’admissible) destinada a usos comercials, de serveis i d’activitats compatibles amb l’habitatge que, sens dubte, han de ser tinguts en compte tant a l’hora de la intensitat d’accés a la zona com del desplaçament de la centralitat sobre la ciutat que l’actuació pot produir, en un sector de prop de 90.000 m2 de superfície.

Una altra qüestió que els republicans plantegen és que el projecte no planteja ni resol el principal problema urbà del barri del Molí d’en Rovira: la manca de connexió dels vials del barri amb la resta de la vila, fet que obliga ara a fer molts tombs per entrar i sortir del barri. Tampoc no resol l’altre gran problema que és la pressió dels usuaris de vehicles que aparquen al barri tot el dia per agafar el ferrocarril. Una vegada més des d'ERC es planteja sobre la necessitat de que Vilafranca tingui un pla de mobilitat per poder planificar com s'orgnaitza la via pública de la vila, enlloc de posar pedaços com fins ara.

ERC tampoc no considera correcte que la urbanització del carrer del Comerç la pagui l’Ajuntament quan la seva superfície genera edificabilitat que passa als propietaris del sector. És una constant en el projecte del govern, ja que totes les propostes són en benefici d’uns pocs propietaris, prioritzant-los a l’interès general. Aplicant les xifres de la memòria de la modificació a tràmit, resulta que l’Ajuntament beneficiarà als propietaris per valor de 1.858.630 euros de les arques municipals en concepte de ‘perdonar’ aquesta urbanització.

I aquest pagament no és equivalent a altres supòsits en què l’Ajuntament paga carrers, perquè en aquest cas crea nova edificabilitat en un sector de reforma i transformació urbana. No ha passat això al passeig de Rafael Soler ni al carrer Papiol, per posar dos exemples que s’utilitzen des de l’Ajuntament. Perquè es tracta, en els casos dels carrers Papiol i Rafel Soler, només d’operacions de reforma de vials que no modifiquen l’edificabilitat de les parcel·les, a diferència del carrrer del Comerç on si que hi ha la reforma.

ERC diu No al pàrquing privat

El projecte preveu un plaça considerada d’espais lliures, de 4.392 m2, que quedarà partit pel carrer Sarriera, un carrer que donat que es vol reitrar trànsit del carrer del Comerç assumirà gran part de la seva circulació. Des d'ERC es considera fora de lògica la ubicació proposada al projecte.

A més, sota la plaça hi està previst un aparcament que serà d’ús i aprofitament privats. Per ERC no està justificat en aquesta operació immobiliària un increment de nous beneficis en el subsòl d’una plaça pública. L’aparcament, a més, condicionarà el disseny de la plaça, i els accessos i rampes d’entrada i sortida seran un obstacle per als vianants.

La plaça de Vilanova en perill

Precisament la mobilitat del barri empitjorarà i obligarà a fer “nyaps” i pedaços com ara l’afectació de part de la plaça de Vilanova per a fer-hi una gran rotonda. El projecte no recull la manera de com cosir el barri amb la resta de Vilafranca, un fet que cal posar-hi remei. Des d'ERC a les al·legacions es defensa que el barri del Molí d’en Rovira és un barri aïllat, ja que d’una banda hi ha la llosa del ferrocarril i de l'altra, l’avinguda Vilanova que manté encara la secció de carretera i és poc permeable i, a darrera del barri, a tocar de les vinyes, un conjunt de vials que es troben només parcialment urbanitzats i que no són plenament operatius. Els republicans consideren que cal una reflexió prèvia sobre la connectivitat exterior del barri és totalment imprescindible, una reflexió que, afegeixen, “trobem faltar per a fer una proposta que realment connecti el barri a la ciutat, i viceversa”.


Pèrdua del patrimoni industrial

ERC també alerta que amb el plantejament actual es podrien enderrocar diferents naus que no estan catalogades, però que ajuden a donar un sentit coherent i singular al barri. Per ERC és vital mantenir allò que dona identitat i potencialitat al barri i consideren que cal protegir-ho per donar-hi noves activitats, enlloc de permetre que s'enderroquin.


Són per aquests motius que des d'ERC es presenten les al·legacions amb l'objectiu de que el govern municipal reconsideri la seva decisió de tirar envadant el projecte sense consens, i retiri al pla urbanístic, i que s'obri un debat de com dissenyar un projecte de futur real pel barri.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local