Gran pla general de l'exterior de la Casa Bacardí, al Mercat Vell de Sitges. ACN
ACN/ Gemma Sánchez |
Sitges
23-08-2019 10:40
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L’Ajuntament de Sitges estudia quin ha de ser el futur de la Casa Bacardí al Mercat Vell. La firma es va instal•lar en aquest equipament públic el 2010 oferint un nou espai turístic de caire privat, però ara el nou govern municipal (ERC, Guanyem i SGI) vol que els veïns diguin si volen recuperar l’espai per a ús popular. El regidor de Cultura i Participació Ciutadana, Xavier Salmerón, assegura a l’ACN que la vila “té moltes necessitats a nivell cultural, i les associacions demanen espais on assajar, exposar i difondre la seva activitat”. Per això Salmerón vol obrir una consulta pública a finals d’any amb la qual es debati sobre el Mercat Vell, però també sobre els usos de l’edifici del Patronat d’Acció Catòlica –comprat recentment- i de l’Escorxador, dos altres espais municipals.
Bacardí fa nou anys que paga un lloguer a l’Ajuntament de Sitges per ocupar un equipament públic situat just al centre del municipi, a tocar de la Casa de la Vila i paret amb paret amb la Fundació Stämpfli. Hi exposa la història de la firma i també ofereix degustacions guiades. Aquesta activitat, però, ja va aixecar reticències de part de l’oposició durant la darrera legislatura, amb la CUP encapçalant un moviment rotundament contrari a la concessió privada del Mercat Vell.
El debat polític es va tancar el febrer del 2016 amb un compromís del Ple d’obrir una consulta per avaluar possibles nous usos d’aquest espai, estudiant la possibilitat de fer fora la Casa Bacardí. Amb tot, l’octubre passat la Junta de Govern va renovar el contracte amb l’empresa de licor per un període de dos anys, prorrogables anualment fins un màxim de quatre anys més. El lloguer acordat amb la companyia durant aquest període és de més de 73.700 euros anuals.
Amb l’entrada de Guanyem –coalició on està integrada la CUP- al govern, però, ara revifa el debat sobre el futur de la Casa Bacardí. L’executiu apunta a l’ACN que “no hi ha cap proposta concreta” com a alternativa d’usos al Mercat Vell, i destaca que “ha de ser la ciutadania qui demani què vol fer-hi” a través d’una consulta popular.
El regidor Xavier Salmerón reconeix que a Guanyem Sitges no els “agrada” que Bacardí sigui la usuària d’aquest equipament públic, i remarca que el municipi té una mancança d’espais per destinar a les entitats. Amb tot, insisteix que l’objectiu és que sigui la ciutadania qui es pronunciï formalment, tant sobre el futur del Mercat Vell, com del Patronat d’Acció Catòlica i de l’Escordador. La premissa, apunta, és “no crear equipaments que s’acabin fent la competència entre si”.
Salmerón retreu a l’anterior executiu –on també hi havia Esquerra, actual membre del govern- que renovés el contracte amb Bacardí sense fer aquest sondeig entre la ciutadania, i assegura que la consulta que es posarà en marxa a finals d’any serà “innovadora”. Segons el regidor, “trencarà” les dinàmiques dels últims processos participatius i es basarà, sobretot, en grups de treball “dinàmics i interactius”.
La previsió és que la consulta acabi durant el primer trimestre del 2020, de manera que les primeres conclusions es farien públiques al voltant del mes d’abril. Salmerón recorda que el municipi no té competències per fer una sondeig que sigui automàticament vinculant, i diu que la intenció del govern és “respectar al màxim allò que digui la societat”.
Amb tot, afegeix que, si la ciutadania aposta per la continuïtat de la Casa Bacardí, serà el mateix govern qui “obri un debat polític en funció de les necessitats que s’observin al municipi”. En el cas que els veïns demanin fer fora la companyia, Salmerón diu que s’obririen converses amb Bacardí per avaluar els terminis del desallotjament, analitzant el calendari i possibles indemnitzacions. En aquesta negociació es decidiria si l’espai es reubica en un altre indret del municipi, en el cas que l’empresa volgués quedar-se a Sitges.
Més informació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!