Vilafranca reclama posposar projectes al Penedès fins que la vegueria no tingui el seu pla territorial. Roger Vives
Roger Vives |
Vilafranca del Penedès
25-09-2019 19:04
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L'Ajuntament de Vilafranca va aprovar aquest dimarts demanar al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat una moratòria per tots els plans i projectes de la Vegueria Penedès fins que no s'hagi elaborat el propi pla territorial d'aquesta zona. Aquesta petició és un dels punts inclosos en la moció presentada pels tres partits d'esquerres de l'oposició (ERC, CUP i VeC) per la retirada del Pla Director Urbanístic de l'Activitat Econòmica Sant Marçal-Can Vies. Únicament Ciutadans hi va votar en contra, mentre que el PSC es va abstenir.
La moció va comptar amb la intervenció de Vicenç González, representant de SOS Penedès, qui va assegurar que “ és del tot incoherent pensar impulsar un pla industrial i logístic de 110 hectàrees al mig de la plana penedesenca agrícola, que té un elevat valor paisatgístic i presència d’una viticultura rica i activa”.
L’alcalde Pere Regull va subratllar la importància que “hi hagi un pla territorial a nivell de tota la vegueria, hi ha d’haver un impuls perquè tiri endavant mantenint el paisatge, l’adn i tot el que ens marca i al mateix temps poguem col·locar i dissimular la indústria en el nostre territori”.
Referent al pla director rebutjat, la portaveu d’ERC Mònica Hill lamentava que “es tracta d’un mar de naus logístiques situats en un dels portals del Penedès, projectats en una àrea de protecció especial de la vinya i qualificada de valor productiu agronòmic”. Per la seva part, Noel Viñas (CUP), afirmava que “si aquest pla s'acaba realitzant suposarà la impossibilitat d’optar a un model d’urbanització territorial més sostenible i armònic”, mentre que el regidor de VeC Ramon Arnabat assegurava que “podríem afrontar millor aquests casos des del Penedès si la vegueria que està aprovada s'anés desplegant per part de la Generalitat”.
Francisco Romero va justificar l’abstenció socialista amb què “hi ha ajuntaments que segons la seva autonomia local han fet aprovacions que ho situen com a terreny urbanitzable dels seus plans generals”, mentre que Eladio García argumentava la negativa de C’s amb què “no sabem de què hauran de viure els nostres fills i néts, l’única manera de que no hagin de marxar de la comarca és generant oportunitats”.
Un dels punts que va generar més discrepàncies entre equip de govern i oposició fou en la moció presentada per ERC per reclamar "una comunicació plural i transparent per part de l'Ajuntament" i que no s'utilitzessin els mitjans del consistori per fer partidisme.
També hi hagué discrepàncies en la moció final, introduïda d'urgència per la CUP, per mostrar "suport als independentistes recentment detinguts amb acusacions de terrorisme". Tots els partits van votar-hi a favor a excepció de Ciutadans i del PSC, que seguint en la línia dels darrers mesos en aquest tipus de punts, va optar per no votar.
On sí que hi va haver unanimitat va ser en incrementar la prevenció contra les agressions sexistes en dies festius; i en donar suport a la pagesia per un preu digne del raïm i el vi.
El d'aquest dimarts va ser el primer ple ordinari amb el renovat horari de les set de la tarda per millorar la conciliació familiar i laboral dels regidors, però que va finalitzar a l'habitual hora de les dotze de la nit, tenint una durada de cinc hores, una més de les quatre que solen ser habituals.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!