El ple de Sant Sadurní aprova unes ordenances amb "major accent social i mediambiental". Ajt Sant Sadurní d'Anoia
Redacció |
Sant Sadurní d'Anoia
30-10-2019 18:27
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Aquest dimarts es va celebrar el ple corporatiu municipal de l´Ajuntament de Sant Sadurní, sessió que va incloure la modificació de les ordenances fiscals i preus públics per l´any 2020, un assumpte que tradicionalment prolonga notablement el debat i la càrrega política del plenari. La proposta presentada pel govern, que revisa lleugerament a l'alça alguns impostos, com l'IBI i la taxa de residus, però que manté gairebé inalterable la resta i s'acompanya d'una àmplia bateria de bonificacions, va comptar amb l'abstenció del PSC i el PP, mentre la CUP i Sant Sadurní en Comú van votar-hi en contra, reivindicant un cop més l'acord d'inicis del passat mandat per estudiar la possibilitat d'introduir mecanismes impositius progressius i de tarifació social, i que continua sense abordar-se.
L'ordre del dia es va alterar a l'inici per la petició de la CUP de debatre la moció que havien presentat per denunciar la repressió, la brutalitat policial i reivindicar la llibertat dels presos polítics. El canvi va estar motivat per la presència de públic que va assistir principalment per seguir aquest punt i que en diversos moments de les intervencions van mostrar cartells en què reclamaven diàleg a l'Estat espanyol i condemnaven la repressió i la duresa de les sentències judicials. El portaveu popular va abandonar la sala per no participar en el punt i el PSC, tot i mantenir-se a la taula, va insistir en que es deixés constància expressa que no prendria part al debat ni en la votació de la moció.
El text va comptar amb el suport dels dos grups del govern, ERC i Junts x Sant Sadurní, que van voler incloure un matís sobre la potestat del Parlament de Catalunya i el Govern per avaluar l'actuació policial i depurar responsabilitats, amb la voluntat de suavitzar la contundència de la moció. Per la seva banda, els Comuns s´hi van abstenir després que no s'acceptessin algunes de les esmenes proposades. El portaveu de Sant Sadurní en Comú va lamentar la violència dels darrers dies, alhora que va reclamar la necessitat de distensionar i buscar vies de diàleg.
Abans que s'abordés la modificació d´ordenances fiscals i preus públics, es van resoldre algunes qüestions com la modificiació del reglament intern de la Casa dels Avis o la modificació de l´acord del ple sobre l´adhesió a la Mancomunitat per a la gestió del servei de recollida de residus, un assumpte en què el PSC va mostrar-se molt crític, acusant l'anterior govern d´improvisació.
També cal destacar les modificacions de crèdit aprovades per unanimitat, una de més de 196.000 euros que es destinaran a un programa d'inversions per a la renovació i millora de parcs infantils, i una altra, que donarà suport al nou projecte d´educació musical que s´ha endegat a l´Escola La Pau.
ORDENANCES 2020
El regidor d´Hisenda Carles Del Amor va presentar en una detallada exposició la vintena llarga de modificacions previstes per al 2020, una proposta que va comptar amb el vot dels dos socis de govern, ERC i Junts x Sant Sadurní, l'abstenció del PSC i el PP i el vot contrari de la CUP i Sant Sadurní en Comú.
Les novetats principals se centren en l'aplicació de l'IPC català (0,6%) en la revisió de l'impost de béns immobles (IBI) i la taxa de recollida de residus, així com un destacat paquet de bonificacions i mesures en diversos impostos que pretenen, per un costat, incentivar l'entrada d'habitatges buit al mercat immobiliari i, per l´altra, fomentar entre la ciutadania l'aposta per les energies renovables i la sostenibilitat.
Entre aquestes mesures cal subratllar la incorporació '´una nova ordenança que pretén fer aflorar aquells immobles desocupats durat més de dos anys, per tal que s´incorporin al mercat de lloguer i de compra, imposant un recàrrec del 50% de l´IBI.
També s´inclou una bonificació del 50% de la quota de l´IBI per als habitatges que comptin amb instal·lacions fotovoltaiques, també per aquells propietaris que posin un immoble per al lloguer social a través del Servei Local d´Habitatge, o un descompte del 95% per aquells immobles on s´hi desenvolupin activitats econòmiques d´especial interès social, cultural, artístic o de foment de l´ocupació, i que es regularà a través d´un reglament.
També en la taxa sobre construccions, s´introdueixen importants rebaixes per la instal·lació de plaques solars o punts de càrrega de vehicles elèctrics.
A més de diverses correccions i actualitzacions en el redactat, s´incorporen canvis en les plusvàlues o en taxes per a la regulació de terrrasses, taules i cadires, així com als quioscos i parades d´atraccions i al centre de serveis a les empreses, que pretenen millorar i incentivar l'activitat econòmica.
El portaveu del PP, Carles Jiménez, va agrair la bona predisposició de la regidoria, però va reclamar més ambició i incloure mesures més agosarades per incentivar l'emprenedoria i l´activitat econòmica, i per protegir les famílies.
Rafa Berlanga, portaveu dels Comuns, va valorar positivament les bonificacions i mesures adoptades, però va lamentar el retard en estudiar la instauració d'un model de tarifació social, més just i progressiu. En una línia semblant es va posicionar la CUP. Jordi Pujol va reclamar unes ordenances que afavoreixin la igualtat i la redistribució de la riquesa, amb impostos progressius, que gravin més a les rendes més altes. I, com la majoria de grups de l´oposició, va posar de manifest la decepció pel poc temps que s´ha donat per debatre i discutir les esmenes a les ordenances i els preus públics, encara que tots van reconèixer la predisposició del nou regidor de l'àrea.
El PSC va posar especial èmfasi en la manca de temps i el poc debat generat entre el govern i l'oposició per explicar la seva abstenció, tot i que van mostrar-se favorables a moltes de les revisions presentades al document. La portaveu, Susanna Mèrida, sí va demanar al govern un esforç per fer major promoció i difusió entre la ciutadania de les bonificacions i ajuts que s'ofereixen, especialment les que tenen relació amb polítiques d'estalvi energètic.
Del Amor va convidar els grups a presentar propostes per tal de treballar-les al llarg de l´any i també es va comprometre a iniciar converses per incorporar criteris de progressivitat fiscal en la propera revisió d´ordenances.
Des de Junts x Sant Sadurní, Xavi Rodríguez va reforçar el posicionament del govern en la revisió de les ordenances, i que persegueix tres objectius principals: la promoció d'habitatge social, la incentivació de l'estalvi energètic i la sostenibilitat, i la incentivació de les activitats culturals, històriques i el foment de l´ocupació.
MOCIÓ I PRECS
Després de donar compte dels decrets d´alcaldia i els acords de junta de govern, es van abordar la moció pendent i els precs i preguntes formulats per l´oposició. El plenari va aprovar per unanimitat una moció presentada pel PSC per tal d´ampliar la xarxa de punts de càrrega elèctrica al municipi, incorporant un punt amb servei de càrrega ràpida. El regidor de Medi Ambient va avançar que el proper pas en aquest projecte serà instal.lar dos punts més de càrrega al carrer Sant Venat. Els Comuns van afegir que, entre les polítiques per fomentar el transport sostenible, es tingui en compte seguir treballant per facilitar l'ús de la bicicleta.
Sant Sadurní en Comú havia presentat dos precs inclosos a l'ordre del dia per tal de reclamar més informació i posar de manifest l'acord que havia adoptat el plenari en dos assumptes, la tarifació social i la creació d´una taula sectorial del cava, sobre els quals s´havia avançat molt poc o gens. En relació a la segona qüestió, l'alcalde Josep Maria Ribas va informar que s'està pendent concertar properament una cita amb els Consellers de Treball i d´Agricultura de la Generalitat, però va apuntar a la dificultat per reunir totes les parts davant la situació de divisió que viu el sector.
Des de la CUP es va consultar per la situació de les treballadores de la Casa dels Avis, qüestió que l´alcalde va anunciar que està prevista una assemblea amb la presència de l´empresa pública a qui se li va fer l´encomana de servei, i en què es demanarà la preservació dels drets reconeguts pel personal, per tal de resoldre els greuges i assolir una major igualtat en les condicions laborals.
El PSC, per la seva banda, va demanar que es faci públic el cost de la neteja i el manteniment de façanes i espais de la via pública en els treballs per elminiar els grafitis. També va fer menció al cas de la Casa dels Avis i a l'estat del pont de Can Mas de la Riera després de la llevantada viscuda ara fa uns dies. A pregunta sobre els projectes que vol presentar l'Ajuntament al proper PUOSC 2020-2024 (Pla únic d´obres i serveis) de la Generalitat de Catalunya, el regidor d'Urbanisme, Xavi Rodríguez, va anunciar que properament s´informaria a la resta de grups sobre els projectes que més s´ajusten a les condicions d´aquesta convocatòria que ofereix línies de subvenció als Ajuntaments.
El ple d'ordenances d´octubre va concloure passat un quart de dotze de la nit, després de més de tres hores i mitja de sessió.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!