L’Ajuntament de Vilanova aprova els pressupostos pel 2020 abans d’acabar el 2019. Jordi Lleó
Jordi Lleó |
Vilanova i la Geltrú
17-12-2019 07:42
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El govern municipal d'ERC, JxCat VNG i Capgirem Vilanova-CUP va aprovar ahir dilluns el pressupost municipal pel 2020 abans d'acabar el 2019. Aquest seria un dels fets més noticiables d'aquesta sessió extraordinària, ja que la darrera vegada que s'aprovaven uns pressupostos abans d'acabar l'exercici anterior era a finals del 2008, quan un altre govern tripartit (PSC, ICV i ERC) gaudia de majoria absoluta. Els dos darrers exercicis els pressupostos municipals s'han hagut de prorrogar, però ahir el govern municipal va aprovar els seus pressupostos, els primers d'un Pla d'Actuació Municipal fins al 2013 que en bona part ha inspirat aquests comptes municipals.
En xifres, el govern planteja un pressupost de 80 milions d'euros, tres milions més que els comptes prorrogats del 2018. El pla d'inversions previst per als quatre anys de mandat és de 12,5 milions d'euros, però els diners que corresponen a l'any 2020 són 3,7 milions. D'aquesta quantitat, uns 2,3 milions d’euros són per accions plantejades pel govern municipal. Aquest apartat conté obres importants com la construcció del nou Espai Jove, que s'ubicarà a la zona de Sant Jordi 2, i que en aquest primer any es dota amb un milió d'euros, dels 2,5 que costa en la seva totalitat. En aquest apartat també es preveu l'equipament als Josepets de la Casa de la Festa amb 200.000 euros, les obres de millora de l'espai urbà amb 400.000 euros i en menor aportació els punts de recàrrega de cotxes elèctrics, l'adequació del Pavelló Isaac Gálvez, les millores als equipaments esportius, l'adequació de la tercera planta de l'Ajuntament i la compra d'equipament informàtic del consistori. Però aquest 2020, la ciutat també tindrà una inversió d’1,4 milions d'euros amb accions finançades per altres administracions que ja estaven acordades, de les quals destaca el camí pedalable, les accions a la platja Llarga, la senyalització de rutes patrimonials, les millores a Can Pahissa i la instal·lació Víctor Rojas.
El govern municipal preveu finançar part de les inversions de nova programació mitjançant la venda de sòl per valor de 2,1 milions d'euros. Un aspecte en què els tres grups de l'oposició s'han mostrat molt escèptics del seu assoliment. De fet, PSC, Cs i Som VNG han votat en contra d'aquests pressupostos. Tots els grups han lamentat el poc temps que han tingut per estudiar la documentació dels pressupostos. Un clam que sembla ja un tòpic governi ni governi, perquè els grups que ara governen criticaven el mateix. L'alcaldessa de Vilanova ha reconegut haver rebut preguntes per part del grup municipal de Ciutadans, però cap pregunta ni proposta del PSC ni Som VNG. "Aquest és un projecte de ciutat, no de partits, i ens sap greu que no s'aprovin els pressupostos amb més suport", va comentar Olga Arnau, alcaldessa de Vilanova, en finalitzar el ple. L'alcaldessa va valorar que "no estem governant exclusivament pels que en són afins, sinó que la nostra obligació és reflectir tots els accents i colors que té la ciutat. Aquest primer projecte de pressupost no contempla totes les atencions que calen a la ciutat però si és un punt de partida perquè comencem a veure revertit aquest abandonament de l'espai públic", va dir Olga Arnau, en roda de premsa posterior al ple. En canvi, l'oposició en conjunt retreu al govern que aquests pressupostos responguin als interessos de cadascuna de les formacions de l'equip de govern per mantenir l'acord de mandat.
El govern municipal ha plantejat aquest pressupost en quatre fronts bàsics: l'empoderament de les persones, la millora de l'espai públic, l'economia socialment responsable i la posada al dia de l'Ajuntament. Sobre l'empoderament de les persones la mateixa alcaldessa va insistir en el fet que s'ha produït una reorientació dels recursos destinats a acció social, "però en cap cas s'han retallat dotacions", va afirmar Olga Arnau. Sobre aquest apartat es crearà l'Oficina d'Assessorament Energètic i s'augmentarà la dotació dels Pressupostos Participatius amb propostes directes de la ciutadania, amb un milió d'euros pels quatre anys. Un segon front és el foment d'un espai públic centrat en les persones. En aquesta línia, s'iniciarà el projecte de pacificació del trànsit, es duplicaran els recursos per a manteniment i millores a l'espai urbà, i es realitzarà un estudi per avançar cap a un nou model de recollida d'escombraries i promoció del reciclatge.
L'aposta per una economia de futur, socialment responsable i sostenible és un tercer front a abordar pel govern municipal. En aquest sentit, es destinen més recursos a la projecció de la ciutat, per exemple amb la celebració d'edicions especials d'esdeveniments com el FIMPT i la Fira de Novembre. Igualment, el pressupost preveu el suport a tots els sectors productius locals, amb especial incidència en el primer sector i la innovació. La proposta de comptes municipals també ha de servir pel govern municipal per posar al dia l'Ajuntament, després d'anys de destinar-hi escassos recursos. L'any que ve es preveu la convocatòria de 30 places d'oferta pública, entre elles 6 de Policia Local.
L'oposició ho va veure molt diferent al govern municipal. Ester Franco, per part de Som VNG va lamentar que els pressupostos pel 2020 "no responen a les necessitats de les emergències de la ciutadania, és pugen els impostos a canvi de res. L'Ajuntament no fa res més que un exercici comptable per quadrar els números. L'Ajuntament és l'administració més llunyana que només es dedica a cobrar impostos". Per Ciutadans, Erika Quintero va criticar l'augment amb més de quatre punts de la partida de personal de l'Ajuntament, malgrat que els pressupostos hagin estat prorrogats durant els dos exercicis anteriors. Quintero va posar en dubte la viabilitat de l'assoliment del finançament de les inversions per la venda d'immobles municipals, "però a més, el plantejament de les inversions a llarg termini no té cap explicació, per exemple els 1,5 milions d'euros que falten per la construcció de l'Espai Jove, no se sap d'on sortiran". Pel PSC, Juan Luís Ruiz, va explicar que el seu grup municipal no ha fet cap proposta al pressupost del 2020, "perquè ho vàrem fer amb les ordenances fiscals sense obtenir cap resposta". El portaveu del PSC va lamentar que no hi hagi un projecte de promoció d'habitatge públic. Però la crítica més contundent ha vingut en relació amb el capítol de personal, "aquest pressupost no respecta els acords amb els treballadors municipals, per tant el pressupost s'haurà de replantejar. Malament comença l'equip de govern si el pressupost està impugnat d'entrada i les entitats econòmiques ja han dit que presentaran al·legacions".
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!