L'Institut Municipal d'Educació i Treball (IMET) podria romandre obert tot l'estiu enguany. Ajuntament de Vilanova
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
05-04-2020 10:19
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La Taula de seguiment del Pacte per a l’Ocupació del Garraf es va reunir de manera extraordinària dimecres passat a través de mitjans telemàtics, amb la finalitat d'analitzar l'impacte i les conseqüències econòmiques i socials arran de la COVID-19. La reunió va comptar amb la participació de representants de totes les administracions i entitats integrants d’aquest pacte: ajuntaments, sindicats, Universitat Politècnica de Catalunya, Federació Empresarial del Gran Penedès, Agència de Desenvolupament Node Garraf i Departament d'Educació.
Els signants del pacte van compartir i analitzar l'impacte de les conseqüències del Coronavirus en l'economia i en l'ocupació del Garraf, així com les mesures implantades per les administracions de l'Estat i de Catalunya. A la reunió es van establir les bases per a redefinir el futur del Pacte per a l'Ocupació del Garraf, centrant els esforços de tots els agents en noves propostes adequades a la situació i a les noves circumstàncies econòmiques i socials, i en la creació d’un Pla de reactivació comarcal.
Vilanova es coordina amb la resta del Garraf per afrontar la crisi social i econòmica
L'Institut Municipal d'Educació i Treball (IMET) podria romandre obert tot l'estiu enguany. Com a mesura excepcional i “coneixedors que serem un servei essencial en els mesos que vindran”, ha afirmat la regidora d'Educació i Ocupació de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Mercè Mateo, “estem plantejant que estigui obert els mesos de juliol i agost per fer front a aquesta crisi que estem vivint”.
Mercè Mateo ha manifestat que s'està treballant intensament i coordinada des del Pacte per l'Ocupació del Garraf, i "el fet de treballar conjuntament els sis municipis i els diferents agents com sindicats, federació d'empresaris, universitat i Departament d'Educació, ens permet detectar les necessitats reals del territori i instar a les administracions superiors a desenvolupar polítiques d'ocupació i línies d'ajut orientades al manteniment o a la creació de llocs de treball d'acord amb aquestes necessitats".
La regidora d'Ocupació confia que aquest espai de trobada permeti, a més a més de compartir bones pràctiques entre municipis, “dissenyar un projecte en base a una radiografia acurada del nostre territori”. Actualment s'estan definint els grups de treball i establint les línies estratègiques “per poder treballar amb intensitat i agilitat de manera que conjuntament puguem contribuir a minimitzar l'impacte d'aquesta crisi, que no és només sanitària, sinó que serà també una crisi social i econòmica”.
Mentre no es poden impulsar nous programes ni accions per promoure l'ocupació, l'IMET continua desenvolupant la tasca de tutoria, assessorament, informació i seguiment dels centenars d'usuaris dels diversos programes formatius, educatius i d'acompanyament que imparteix el centre. El seu gerent, Jordi Palacios, ha explicat que els diferents serveis de l'IMET romanen actius malgrat el confinament “de forma telefònica i telemàtica, realitzant les tasques de seguiment i acompanyament dels usuaris en funció de les eines disponibles i del perfil dels assistents al centre”. Entre aquests, l'alumnat de l'EFAV “continua la formació de les matèries teòriques, deixant de banda temporalment la part pràctica del curs fins que es pugui reprendre el curs amb normalitat”.
Zona E i portes obertes virtuals
La pandèmia de la COVID-19 ha arribat a les portes d'un nou període de preinscripció educatiu. L'aturada de funcionament dels centres educatius i el confinament ha deixat les escoles i instituts sense opció de realitzar, majoritàriament, les jornades de portes obertes per presentar l'oferta formativa de cara al curs 2020-2021.
Aquesta aturada de l'activitat també ha obligat l'IMET a replantejar el format de la fira Zona Educació 2020. El gerent de l'IMET, Jordi Palacios, ha explicat que es “prepara una Zona E virtual, ja que entenem que després del confinament difícilment podrem fer activitats amb grans concentracions de persones, i estem dissenyant activitats de portes obertes virtuals per arribar a la ciutadania a través de les xarxes i d'Internet”.
L'objectiu, ha explicat Jordi Palacios, “és garantir que arribi a tothom l'oferta formativa reglada que hi ha a la comarca". En aquest sentit, també es proposaran jornades de portes obertes virtuals per difondre l'oferta formativa de l'EFAV, principalment entre el públic local, segons el gerent de l'IMET, "si no és possible relacionar-nos presencialment, utilitzarem les eines telemàtiques al nostre abast".
Informació i assessorament laboral
Amb la crisi, el confinament i la presentació d'expedients de regulació d'ocupació -actualment només a la demarcació de Barcelona ho han sol·licitat 56.890 empreses, amb 463.173 persones afectades d'un total de 591.101 persones al conjunt de Catalunya-, una de les tasques que realitza l'IMET és assessorar en dubtes laborals. Es pot contactar amb l'institut municipal per informació sobre aquest àmbit a través del correu electrònic info@imet.cat o bé al telèfon 900 800 046 del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC).
Així mateix, quant als recursos disponibles per a les persones que es troben en situació d'atur, la regidora d'Ocupació Mercè Mateo ha destacat els recursos formatius, d'assessorament i acompanyament que s'ofereixen des del web de l'IMET a l'apartat d'ocupació. Es tracta d'eines per guiar les persones usuàries en la recerca de recursos online i plataformes específiques de cerca d'ofertes laborals.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!