Ple municipal

El ple de Vilanova aprova destinar 1 milió d'euros del pressupost a ajuts directes a la reactivació de l'economia

També s'aproven descomptes fiscals per al teixit econòmic valorats en 1 milió d'euros més, així com destinar més de 700.000 euros del superàvit de 2019 a mesures socials

El ple de Vilanova aprova destinar 1 milió d'euros del pressupost a ajuts directes a la reactivació de l'economia. Ajuntament de Vilanova

El ple de Vilanova aprova destinar 1 milió d'euros del pressupost a ajuts directes a la reactivació de l'economia. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Ple de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha aprovat aquest dilluns una sèrie de mesures per dedicar recursos extraordinaris per fer front a l'emergència social i econòmica causada per la crisi de la Covid-19. Amb l'objectiu de donar suport a la reactivació de l'economia, el Ple ha donat llum verda a propostes com la modificació de diverses partides pressupostàries del 2020.

Una part d'aquestes modificacions sumen un valor d'1 milió d'euros “per dedicar a subvencions per al sector productiu”. En aquest sentit, s'han tirat endavant també les bases reguladores d'aquest paquet de subvencions, que tenen l'objectiu de “donar suport a les empreses, professionals i autònoms que han vist reduïda dràsticament la seva activitat per culpa de la crisis de la Covid-19”.

En la mateixa línia, el Ple ha aprovat per unanimitat la proposta del govern de modificar les ordenances fiscals i preus públics per destinar descomptes en taxes per al teixit productiu. En concret, la proposta preveu la reducció del 35% de la taxa d'escombraries i el 35% més en la taxa d'ocupació de domini públic per a aquells establiments que han vist afectada l'activitat durant l'estat d'alarma.

La proposta, ha apuntat la regidora d'Intervenció i Tresoreria, Conxi Martínez, preveu també una rebaixa de la quota diària del Mercat d'Artesania durant l'estiu, així com la reducció de quotes de les escoles municipals de música i d'art de maig i juny, i se sumen altres mesures d'àmbit tributari preses a l'inici de l'estat d'alarma, com la modificació del calendari fiscal per posposar els pagaments. Aquests descomptes fiscals s'estimen en 1 milió d'euros més, per la qual cosa el Ple ha aprovat també declarar la no disponibilitat d'altres partides de despeses, per tal de compensar la disminució d'ingressos i amb l'objectiu de no incrementar l'endeutament de l'Ajuntament.

Encara un altre punt orientat a donar suport a l'activitat econòmica ha estat la convalidació del decret per facilitar, de forma provisional i extraordinària, l'ocupació de la via pública als establiments de restauració, per tal que puguin recuperar la seva activitat en les diferents fases de desconfinament. Des del govern municipal, el portaveu i regidor de Promoció Econòmica, Jordi Medina, ha recordat que “en total són més de 2 milions d'euros que l'Ajuntament destina a ajuts al teixit econòmic de la ciutat”.

Més recursos per a les necessitats socials

El Ple també ha acordat destinar 727.930 euros a despeses de serveis socials i promoció social, una quantitat procedent del 20% del romanent de 2019, tal com preveu la Llei Orgànica d'Estabilitat Pressupostària. Aquest import contempla l'increment d'aportacions a ajuts socials urgents, als serveis socials, als serveis de dependència i a la gestió de l'Economat. Aquesta mesura se suma a l'aprovació d'una línia d'ajuts extraordinaris en habitatge per als mesos d'abril i maig, per un import de 80.000 euros més.

Així mateix, el Ple ha aprovat un increment urgent de plantilla municipal per atendre les necessitats socioeconòmiques de la ciutat causades per la pandèmia. Concretament, es tracta de 8 places de personal tècnic per a la Regidoria d'Acció Social, per fer front a les demandes de la ciutadania, sobretot per les necessitats econòmiques, de dependència i per l'assessorament en temes energètics; i també de 2 places de personal tècnic al Servei TIC, per continuar desenvolupant la tramitació electrònica, el teletreball, les reunions virtuals i l'assessorament als organismes i empreses municipals.

Suport dels grups municipals

Els grups municipals de l'oposició han rebut positivament les mesures que tenen la finalitat de contribuir a fer front a la crisi social i econòmica derivada de la pandèmia de Covid-19, tot i que en les seves intervencions han fet constar alguns matisos. Per exemple, per part de Som VNG, que s'ha abstingut en els punts 6, 7, 9 i 10 de l'ordre del dia, s'ha lamentat que les mesures de suport en habitatge “estiguin lligades a la capacitat econòmica de l'Ajuntament i que no puguin arribar a les necessitats reals de la ciutadania”.

Des de C's, que ha votat a favor de tots els punts, s'ha valorat “l'esforç del govern municipal per promoure ajudes, però no seran suficients per pal·liar els efectes de la Covid-19”. Per part del PSC, també s'ha donat suport a les mesures, alhora que s'ha recordat que el grup es va posar “a disposició del govern per teixir una proposta planificada” i s'ha reiterat “la necessitat de crear un pacte de ciutat per aquesta situació excepcional”.

En aquest sentit, una de les mocions que ha comportat més debat en el Ple ha estat la presentada pel grup socialista, “per la reactivació econòmica”, en la qual es proposaven més mesures fiscals per als sectors de l'hostaleria, la restauració i el comerç. La moció ha decaigut amb els vots en contra del govern i Som VNG.

D'altra banda, tampoc ha prosperat, amb el mateix resultat en vots, la moció de C's sobre les mesures de mobilitat fetes a la ronda Ibèrica. La moció de Som VNG per la regularització de totes les persones migrades per fer front en igualtat de condicions a la Covid-19 ha obtingut el suport dels grups del govern, l'abstenció del PSC i el vot en contra de C's.

Sí s'ha aprovat per unanimitat la moció de JuntsxCAT per l'aplicació d'una reducció de l'IVA en la prestació de serveis vinculats amb la pràctica de l'activitat física i esportiva, mentre que la presentada per Capgirem VNG-CUP en nom de l'associació APMA, per aturar el projecte de l'Autòdrom de Terramar a Sant Pere de Ribes, s'ha aprovat amb el suport d'ERC i Som VNG, l'abstenció de JuntsxCat i els vots contraris del PSC i C's.

El Ple municipal de juny s'ha celebrat telemàticament, en format de videoconferència, i s'ha hagut d'iniciar amb una hora d'endarreriment per incidències tècniques.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local