El Pla Estratègic d’Activitat Econòmica del Garraf i els programes europeus centren la reunió del Consell d’Alcaldies. CC Garraf
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
20-03-2021 10:49
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Aquest divendres s’ha reunit el Consell d’Alcaldies del Garraf per conèixer l’estat del Pla Estratègic d’Activitat Econòmica del Garraf i per analitzar les possibilitats de concertació comarcal per a accedir a nous programes amb finançament europeu. La reunió s’ha iniciat amb la intervenció d’Isidre Also, conseller delegat de l’Agència de Desenvolupament Node Garraf, qui ha explicat el procés d’elaboració del Pla Estratègic del Garraf que compleix amb l'agenda prevista i es podrà presentar abans de l'estiu.
Des del passat mes d'octubre s'han desenvolupat una quarantena d'accions, bona part de les quals han estat en mode telemàtic i en format de focus grup o sessions de treball, en què han intervingut prop de 200 participants i han estat representades 21 entitats de la comarca. Els mitjans de comunicació del Garraf també han dedicat nombrosos espais i han ajudat en la divulgació d'aquest exercici de planificació estratègica.
La primera etapa del procés de participació ha finalitzat però es manté obert a la ciutadania mitjançant l'espai web http://www.plaestrategic.cat, on es troba l'apartat Opina. També es poden escriure propostes i comentaris a l'adreça garraf@plaestrategic.cat. En el marc del Pacte per l'Ocupació del Garraf, el Pla Estratègic està promogut pel Consell Comarcal del Garraf i coordinat per l'Agència NODE Garraf, que va rebre l'encàrrec de redactar el document.
Ben aviat es presentaran les premisses d'aquest Pla Estratègic i es començaran a mostrar els seus patrons. Els conceptes més pertinaços del període participatiu han estat la idea de comarcalitat, la sostenibilitat, la mobilitat, la digitalització, l'emprenedoria i la formació.
Pel que fa als escenaris d'impuls, els futurs flagships de l'economia del Garraf podrien apuntar-se en el sector de les indústries culturals i creatives -l'anomenada economia taronja- com també en les activitats relacionades amb el mar -l'economia blava- així com en la clusterització al voltant de la dependència, l'envelliment actiu i l'acompanyament.
La planificació no deixarà de posar el major èmfasi en les activitats de serveis al consumidor final, en què el Garraf concentra la major expertesa, amb prop del 75% del total dels centres de cotització i dels llocs de treball. En aquest sentit, s'apunta la necessitat de donar més impuls als sectors del comerç, el turisme, la cultura, el lleure i l'àmbit de la salut.
Un altre àmbit que cal acompanyar és el del sector primari. Encara que la seva aportació al VAB comarcal és discreta, cal considerar-lo un àmbit d'especial significació, tant pel que fa a la pesca com a la pagesia.
En formats adequats i necessàriament adaptats a les disponibilitats, la industrialització és una altra assignatura que s'apunta com a alçaprem de l'economia del Garraf. Les activitats transformadores a partir del coneixement i el capital humà haurien de dotar la comarca d'una major fortalesa i una menor variabilitat; conseqüentment, la farien més atractiva, receptiva i retentiva de talent i inversions.
Nous programes amb finançament europeu
Al Consell d'Alcaldies del Garraf també s’ha plantejat la importància del treball cooperatiu i les sinergies noves en tots aquells projectes que estiguin en sintonia per a pal·liar les conseqüències socials i econòmiques de la pandèmia que estem vivint, aquells que plantegin la sortida de la crisi però també la posada en valor i activació de programes i recursos transformadors i estratègics per a la comarca.
En aquest sentit, el Consell Comarcal del Garraf proposa generar complicitats, de nou, amb l’objectiu i la voluntat de ser partícips i beneficiaris dels Plans de recuperació, transformació i resiliència de l’Estat Espanyol i també del Pla per a la reactivació econòmica i protecció social del Govern de la Generalitat de Catalunya, Next Generation Catalonia.
Fins a l'actualitat s'han plantejat fitxes de possibles de projectes a diferents departaments de la Generalitat de Catalunya per avançar “Per un nou model en l’envelliment actiu i saludable” al Garraf i també s'ha compartit una guia pràctica a l’hora de preparar estratègies en matèria d’inversions en transició ecològica i per redactar projectes tècnics enfocats al seu futur encaix en convocatòries per a millores per a la reducció de la petjada del CO2 en equipaments i infraestructures municipals per a poder presentar en diferents administracions.
El Consell Comarcal del Garraf, els sis ajuntaments de la comarca i els actors del sector energètic volen desenvolupar de forma coordinada un projecte estratègic emmarcat en la transició ecològica, basat en iniciatives per a posar en marxa una comarca de tecnologies netes, renovables, eficients i sostenibles, amb perspectives de futur.
L’estratègia pretén liderar el camí cap a la neutralitat climàtica pel 2050, mitjançant la inversió en solucions tecnològiques realistes, d’eficiència energètica, sostenibilitat i medi ambient, que es puguin executar a curt i/o mitjà termini, com instal·lacions d’estacions de càrrega de vehicle elèctric, renovació de les instal·lacions d’enllumenat i senyalització exteriors, instal·lacions per a ús tèrmic de la biomassa, instal·lacions solars fotovoltaiques destinades a la generació elèctrica, així com la rehabilitació energètica en edificis existents.
D’altra banda, el Consell Comarcal del Garraf participa del programa “Next Diba. Projectes locals, participació i aliances per a la recuperació”. La Diputació de Barcelona ha ofert suport als ajuntaments per facilitar que puguin presentar-se a les convocatòries del govern estatal en relació als fons europeus. En total hi ha 87 projectes i del Garraf hi consta “Envelliment actiu i saludable, i dependència”.
El Consell d’Alcaldies finalment ha resolt continuar col·laborant de manera coordinada i global en el futur per a la recerca de recursos europeus.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!