Entrega dels premis IdeaVilafranca del PSC . PSC
Redacció |
Vilafranca del Penedès
29-11-2021 16:19
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La primera edició del concurs d'innovació per a joves "IdeaVilafranca" ja té guanyador. Es tracta del vilafranquí, Dídac Navarro, Doctor en Ciències Geològiques, que s'ha emportat la beca de 1.500 euros. La seva proposta ha estat la més ben valorada pel jurat del concurs per ser "la més innovadora i amb més aplicabilitat a una ciutat com Vilafranca". El guanyador ha agraït al certamen "l'oportunitat donada als joves, al talent i a la innovació". El guardonat assegura que "tenim una mina a cel obert a les carreteres".
És així com explicava Dídac Navarro el seu projecte per a poder reciclar els elements de Terres Rares acumulat a l'asfalt de les nostres carreteres. Aquest elements són imprescindibles i estratègics per a la societat, ja que molta de la tecnologia que tenim disponible, com els smartphones o la tecnologia per a les energies verdes, està constituïda per aquests elements. Actualment Europa depèn al 100% de la seva importació des d'altres països, principalment de la Xina. La UE ha classificat aquests elements Terres Rares com a materials crítics degut al seu risc de subministrament.
La proposta guanyadora del concurs proposa reciclar aquests elements expulsats pels catalitzadors dels cotxes i que s'acumulen en forma de polsim amb la pol·lució a les carreteres. Així, com deia Dídac Navarro "Vilafranca podria ser la primera ciutat del món en reciclar aquests elements que són tan estratègics socialment, econòmicament i geopolíticament".
El certamen ha premiat també en segona posició la proposta de reutilització de plàstic com a element de construcció, mobiliari urbà i condicionament asfàltic, de Carlos Bladé, Graduat en Ciència Política i Màster en Anàlisi Econòmica. El projecte vol reconvertir els residus plàstics en blocs de construcció per a fer habitatges, de manera que doni lloc a vivendes amb preus més assequibles, entre d'altres aplicacions. El segon i tercer premi va ser per a Carlos Bladé, Anna Julià i Joan Lluís Mudarra, amb un projecte de reutilització de plàstics per a fer material de construcció i amb una app per impulsar la cultura del municipi. L'empresa DPR Automatismos va rebre el reconeixement a la iniciativa local amb impacte social per la fabricació altruista de protectors facials per als professionals dels serveis essencials durant la pandèmia.
La tercera posició ha estat per a la proposta de fer una app per tal d'impulsar la cultura del municipi mitjançant un sistema de guia que porti a descobrir els llocs emblemàtics i la història de la vila, premiant la visita amb experiències de realitat virtual, presentada per Anna Julià, Graduada en Ciència i Tecnologia dels Aliments i Joan Lluís Mudarra, Graduat en Enginyeria Multimèdia. El segon i tercers classificats es van endur un lot de productes enogastronòmics de l'Alt Penedès de l'empresa Caram-Caram, conduïda per dues emprenedores vilafranquines que creen lots i experiències de les diferents comarques de Catalunya.
L'empresa de José Labandeira, DPR Automatismos en col·laboració amb D3D Tech Printing va rebre el reconeixement especial a una iniciativa local amb impacte social, per la seva implicació durant el pitjor moment de la pandèmia en l'abastiment altruista de material protector pels sanitaris i professionals de serveis essencials. En col·laboració amb l'Ajuntament de Vilafranca, l'empresa va posar a disposició les seves impressores 3D i la dels seus col·laboradors per tal de fabricar protectors facials. Van ser 60 la xarxa d'impressores que es van posar en marxa per tal de fabricar 2.500 protectors per a les necessitats detectades a Vilafranca i fins a 6.000 per tal de cobrir totes les demandes que es rebien en aquells moments tan difícils, on escassejaven els recursos sanitaris de protecció contra la Covid. La presidenta del jurat del "IdeaVilafranca", Foix Sogas, explicava que aquest reconeixement "el fem extensiu a tantes persones i entitats que es van implicar de forma altruista i es van posar a primera línia per ajudar a superar el moment més àlgid de la pandèmia i de l'impacte de la Covid".
El 1r Tinent d'Alcalde de l'Ajuntament, Francisco Romero, va recordar el moment en el qual el material dels professionals es trobaven sota mínims. "En aquell moment em va arribar el missatge d'en José Labandeira dient, com puc ajudar. I conjuntament amb l'equip d'innovació de l'Hospital Comarcal, es van dissenyar els protectors facials que es van distribuir a tots els centres de la comarca. Cada protector requeria 1 hora de treball i van arribar a fer-ne 200 al dia i tot això sense cost i posant-se totalment a disposició de les necessitats del moment".
L'IdeaVilafranca ha lliurat un guardó dissenyat i elaborat pel joier vilafranquí, Enric Montal, exclusivament pensat pel certamen. El trofeu és fet de materials reciclats que s'utilitzen per a construir la ciutat, com el panot de les voreres i el ferro. El joier ha dissenyat una estructura que té dues peces, una flotant i una base que es troben en equilibri, simbolitzant com la conjunció entre les idees i les eines per a portar-les a terme, conformen una nova realitat creativa i estable, sent aquest l'esperit de la innovació. Montal ha estat professor de l'escola d'Arts a Sant Sadurní i posteriorment a l'Arsernal a Vilafranca. Sent un professor vocacional, molts dels seus alumnes han estat finalistes i premiats en el concurs Insígnia del Mestre Artesà, un dels concursos destacats del món de la joieria. Enric Montal és un joier reconegut a tota Catalunya.
La cerimònia d'entrega de premis va comptar amb la participació de l'actor, Raül Ferré i la periodista, Olga Aibar que van entrevistar als membres del jurat. La Directora d'Innovació de l'Ajuntament de Barcelona, Marta Continente va animar a les noies a "posar-se enfront de la tecnologia i enfront del canvi, perquè han estat moltes les dones que han tingut un paper fonamental en la innovació, però encara no les estem posant prou en valor, els hi hem de donar més visibilitat".
Per la seva banda, el coordinador de RH, Hisenda i Serveis Interns de la Diputació de Barcelona, Jordi Pericàs va destacar que "la innovació és una cosa que tothom ha d'interioritzar, tothom ha de tenir ganes de millorar les coses, de fer-les d'una manera nova. En la mesura que siguem capaços de crear aquesta cultura, anirem bé". Per la seva banda el 1r Tinent d'Alcalde de l'Ajuntament de Vilafranca, FranCisco Romero, durant la clausura de l'acte va manifestar la importància que "els joves s'impliquin en la gestió pública i municipal i des d'aquí, podem fer front als reptes que se'ns presenten. Ens ho creiem, les ciutats en xarxa, amb ajuda d'altres administracions, podem combatre els reptes globals, n'estem segurs". Per concloure va avançar que aquesta ha estat la primera edició d'un concurs que continuarà anualment i va agrair totes les aportacions presentades "que han estat d'un gran nivell i han fet que aquesta primera edició hagi estat un èxit".
L'acte va estar conduït pel responsable de Política Municipal del PSC de Vilafranca, Sergio Sánchez i va comptar amb un bon nombre de públic assistent.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!