Catalunya elimina totes les restriccions per frenar la covid i només manté el tancament de l'oci nocturn. ACN
ACN |
Barcelona
28-01-2022 10:10
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Catalunya ha eliminat aquesta mitjanit de divendres totes les restriccions vigents per frenar la covid a excepció del tancament de l'oci nocturn, en una decisió que ha tornat a indignar un dels col·lectius més castigats per les mesures executives per intentar frenar la pandèmia. Així, després que la setmana passada ja s'eliminés el toc de queda, que prohibia moure's pel carrer entre la una i les sis de la matinada, ara decauen les limitacions d'aforament a la restauració, els gimnasos o el sector cultural, la prohibició de formar grups de més de 10 persones en trobades públiques i privades, excepte convivents, i l'obligació de presentar el certificat covid per accedir a bars i restaurants, locals culturals, residències i gimnasos.
En el cas dels aforaments, fins a aquesta mitjanit la restauració estava obligada a limitar els usuaris al 50% de la capacitat del local a l'interior, amb taules de màxim 10 persones. És el mateix aforament que s'obligava a mantenir a bingos i sales de joc.
Pel que fa a l'àmbit del comerç, el de l'esport, el de la cultura, els parcs d'atraccions, els equipaments cívics i els actes religiosos, es mantenia un aforament del 70%, que igualment ha decaigut aquesta mitjanit.
Ara, en tots els casos l'aforament torna a ser el del 100% permès al local. Tot i això, i en el cas de la restauració, es manté com a recomanació el límit de deu persones en les taules o agrupacions de taules.
En el cas concret de l'esport, doncs, la Generalitat no seguirà la recomanació acordada aquest dimecres al Consell Interterritorial de Salut Pública, de limitar l'aforament en esdeveniments esportius en obert al 75% i al 50% en espais tancats.
La limitació d'aforament i la de formar grups de més de 10 persones estaven vigents des del 24 de desembre, així com el toc de queda que ja va decaure divendres passat. Aquestes tres mesures es van adoptar en un intent del Govern de frenar la sisena onada en vigílies de les festes nadalenques.
Pel que fa al certificat covid, la restricció ha estat vigent des del 26 de novembre, i obligava a mostrar-lo a l'interior de bars i restaurants, gimnasos, residències, concerts i festivals a peu dret i celebracions en hotels i restaurants en què es balli.
Aquesta ha estat l'última mesura que el Govern ha decidit incloure al paquet de les que decauen. Ahir a la tarda, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, anunciava que no es prendria la decisió de si es prorrogava o no fins a aquest matí, i admetia que el temps per sol·licitar l'autorització al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) era just.
Hores més tard, però, l'executiu català anunciava que la Comissió de seguiment de la Covid-19 havia decidit no mantenir la mesura després d'avaluar l'informe del comitè d'experts i que no en demanaria la pròrroga al TSJC, per la qual cosa també ha decaigut aquesta mitjanit.
L'executiu justificava la decisió explicant que la variant Òmicron ha demostrat tenir escapament immunitari i disminuir així la prevenció de la infecció, en comparació amb la variant Delta.
D'aquesta manera, afegia, una part important de la població "torna a ser susceptible d'infectar-se amb el virus, independentment del seu estat vacunal o d'haver passat la malaltia". D'això se'n deriva que "l'efectivitat de l'obligatorietat de l'ús del certificat covid disminueix com a mesura que afegeix una capa de seguretat".
La decisió del Govern contrasta amb l'actitud de la majoria dels països europeus, que mantenen l'obligació de presentar el passaport covid per entrar a restaurants, bars o allotjaments turístics, entre d'altres. Alguns d'ells, a més, només permeten a vacunats i recuperats de la malaltia entrar a llocs públics.
És el cas d'Alemanya i França, que des d'aquest dilluns té en vigor el passaport de vacunació per entrar a bars, restaurants, transport públic interregional o museus, entre d'altres. Per contra, el Regne Unit, com Catalunya, ha deixat enrere l'obligatorietat del passaport covid aquesta setmana.
Finalment, també ha decaigut la prohibició de menjar o beure en grup en espais públics habilitats, com ara àrees de lleure, de descans, pícnics i similars.
D'altra banda, el teletreball es manté com a prioritari en l'Administració de la Generalitat i es recomana "fermament" en l'àmbit laboral privat, segons subratlla el Departament de Salut.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!