En Comú Podem presenta un pla de xoc per fer front a la situació de l’Atenció Primària arreu del territori . En comú Podem
Redacció |
v
16-03-2022 14:42
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Els comuns denuncien que la sanitat s'està privatitzant. Afirmen que "la contractació de mútues ha passat del 25% dels darrers anys al 32%", un fet que té relació directa amb què durant la pandèmia els CAP's han hagut de treballar de manera telemàtica i l'accés dels pacients s'ha regulat tant, que ha estat "més un obstacle o gimcana i en molts casos sigui més fàcil accedir a la sanitat privada". Per corregir això, els comuns estant treballant perquè el Parlament de Catalunya aprovi una llei que permeti potenciar la Salut en l'àmbit d'atenció primària. Segons el diputat dels comuns el funcionament habitual de la majoria de Centres de Salut "és de supervivència al límit, sense marge de maniobra possible. Volem que es restableixin tots els serveis que han quedat afectats per la pandèmia i que es garanteixi l'accés al metge de capçalera en 48 hores i a l'especialista en menys de tres setmanes".
Insisteixen que en els dos anys de pandèmia, s'ha constatat que el govern de la Generalitat ha continuat "ensopegant amb la mateixa pedra, sobrecarregant l'atenció primària". Per això consideren que els 17.000 professionals contractats arran de la pandèmia són estructuralment necessaris per al sistema sanitari català, com també ho són les 300 noves UCI creades. "És a partir d'aquí que cal treballar per ampliar la capacitat de l'atenció primària". És per tot això que des del grup parlamentari d'En Comú Podem es proposarà una nova llei d'atenció primària de salut que es fonamenti en 5 punts bàsics:
En primer lloc, millorar l'accessibilitat per emfatitzar i defensar activament el model de proximitat. Segon, aplicar innovació i funcionalitat, ja que la tecnologia actual, en termes de diagnòstic i de seguiment, permet que es puguin fer molts procediments als centres de salut i que els usuaris puguin tenir la millor atenció, sense haver de desplaçar-se lluny. Com a tercer punt la millora dels equips i la incorporació de professional. L'atenció primària requereix més metges de família, de més infermeres i sobretot de professionals que ara no estan presents i que són necessaris: nutricionistes, psicòlegs, geriatres i fisioterapeutes. El quart punt és garantir el seguiment i l'acompanyament, defensant i preservant el que fan els professionals i reforçar que els ciutadans tinguin professionals de referència que assegurin la qualitat assistencial i la seguretat del pacient. I per últim cal pressupost per a l'atenció primària per a donar resposta a l'envelliment poblacional i a la demanda creixent de salut, garantint un sistema públic de salut sostenible. La qual cosa només és factible amb un increment real del pressupost d'atenció primària fins al 25% del pressupost sanitari, com a mínim.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!