El mural artístic dedicat als orígens del barri de Sant Joan s'inaugurarà el dimecres 4 de desembre. Ajuntament de Vilanova
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
27-11-2024 16:14
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El dimecres 4 de desembre, a les 17 hores, es farà la inauguració del mural artístic que l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha encarregat a l'artista Slim Safont, amb el qual es vol retre un homenatge als orígens i la història del barri de Sant Joan.
Un projecte que ha comptat amb la participació dels veïns i veïnes, gràcies a una sessió comunitària a la qual es van convidar les persones que havien viscut o viuen al barri, especialment als residents als blocs coneguts com a 21 de Enero, a tocar a la plaça Xoriguer. A la trobada, els assistents van compartir idees, vivències i emocions, que van servir perquè Slim Safont pogués agafar idees del que després plasmaria en el mural.
El mural és, doncs, el resultat de la implicació i col·laboració de les persones i entitats que van donar vida al barri de Sant Joan, amb la voluntat de recuperar-ne els orígens, i com a mitjà d'unió i de cohesió social. Una obra que recupera la memòria històrica i les arrels migratòries que han conformat el teixit social de la ciutat de Vilanova i la Geltrú.
L'artista ha representat a l'Ainhoa, una veïna del barri de diverses generacions, que participa en la vida col·lectiva com a usuària del Centre Obert. Un espai que acompanya als menors en el seu desenvolupament personal, educatiu i social. A les seves mans, la jove porta el retrat d'una d'aquelles primeres famílies que van arribar a Vilanova i la Geltrú durant les onades migratòries dels anys cinquanta i seixanta, i que denota la il·lusió dels nous inicis, dels començaments d'una nova vida.
El contrast entre la imatge antiga i la noia que la sosté, crea un diàleg entre passat i present, entre una generació que va deixar enrere casa seva per començar de nou i una generació que hereta la seva història i la porta amb orgull.
La història d'un barri
El 1957 es va inaugurar la barriada 21 de Enero, uns habitatges de promoció pública que van acollir la immigració que hi hagué als anys cinquanta i seixanta a Vilanova i la Geltrú. En un primer moment, els blocs van acollir a famílies nouvingudes d'altres parts d'Espanya que buscaven a la ciutat un futur millor. Aquests blocs van ser l'origen del barri de Sant Joan.
Amb la seva construcció va formar-se un nou carrer, el de Josep Coroleu, que baixa perpendicular des del carrer de l'Aigua fins a baix a mar. Aquests blocs van formar un barri suburbial als afores de Vilanova i la Geltrú, fins a aproximadament el 1977, quan el barri es va anar consolidant amb una sèrie d'edificis i carrers, un nou eixample i la creació de l'Associació de Veïns de Sant Joan, la primera de tot Vilanova.
Els habitants dels blocs van veure néixer el nou barri de Sant Joan i van contribuir en el creixement de la ciutat. Els veïns van desenvolupar una tasca de vertebració social i van començar a construir una consciència de pertinença al barri, gràcies sobretot a l'Associació de Veïns de Sant Joan, a través de la qual van aconseguir importants millores.
Avui en dia, aquests blocs continuen sent espais d'acollida, aquesta vegada per la nova onada de nouvinguts, una mostra de diversitat cultural de diferents regions del món.
Així doncs, tots aquests fets ens suggereixen uns valors que se'n desprenen de la consciència col·lectiva i que el mural ha volgut plasmar: comunitat, convivència, diversitat, pertinença de barri.
L'artista
Slim Safont, ha estat l'artista escollir per realitzar aquest projecte. Amb una trajectòria consolidada en l'art mural, tant al nostre país com a fora, destaca pel seu treball pictòric, figuratiu i realista amb projectes lligats a temes socials.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!