Art urbà

Homenatge al barri de Sant Joan: un mural que retrata els orígens d’una perifèria obrera a Vilanova i la Geltrú

L’obra és una imatge intergeneracional, protagonitzada per una jove del barri i un retrat dels primers migrants a la 'barriada del 21 de Enero'

Homenatge al barri de Sant Joan: un mural que retrata els orígens d’una perifèria obrera a Vilanova i la Geltrú. Ajuntament de Vilanova

Homenatge al barri de Sant Joan: un mural que retrata els orígens d’una perifèria obrera a Vilanova i la Geltrú. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Des de la plaça Xoriguer, s’ha inaugurat un mural que rendeix homenatge als primers habitatges que van conformar el barri de Sant Joan. La barriada del 21 de Enero són uns blocs de pisos situats a la cantonada del carrer de l’Aigua amb Josep Coroleu. Als anys 50 i 60, aquestes cases van acollir l’onada d’immigració provinent del sud d’Espanya. Avui en dia, el cercle es tanca i molts d’aquests habitatges són espais d’acollida per a la nova onada de nouvinguts.

L’artista Slim Safont ha volgut plasmar la història d’un barri i els seus orígens: una zona perifèrica aixecada per la classe treballadora i que a poc a poc va anar fent-se lloc dins de la ciutat. A partir d’un taller realitzat amb veïns i veïnes de Sant Joan, on van poder compartir vivències, anècdotes i sentiments, neix la imatge que avui tenyeix un dels blocs del 21 de Enero.

El seu creador ha escollit la imatge de l’Ainhoa, una jove del barri, que subjecta un marc amb una foto en blanc i negre de les primeres famílies que van arribar als blocs per buscar un futur millor. Així, en un mateix mural, es connecta una cadena de generacions: aquells que van aixecar el barri fa gairebé 75 anys, i els que vetllen perquè la seva història no caigui en l’oblit.

En la jornada d'inauguració, s’han reunit a la plaça Xoriguer veïns i veïnes de Sant Joan, l’alcalde de la ciutat i el representant de l’entitat creadora del mural. Tots plegats han reflexionat sobre l'elaboració de l’obra, sobre el barri i la importància de donar visibilitat a totes les generacions. També ha pres molta importància el paral·lelisme que viuen aquests habitatges, ja que tornen a ser el lloc d’acollida de noves famílies en cerca d'un futur millor. Juan Luis Ruiz, l’alcalde, ha persistit en la idea que Vilanova és i serà una ciutat d’acollida, tolerant i diversa. També ha reivindicat la lluita contra els discursos d’odi en contra dels nouvinguts.

La periodista vilanovina Magda Bandera, també ha reflexionat sobre els orígens del barri i la seva dignificació. A partir de la seva exposició Sant Joan, l’orgull d’un barri de classe treballadora, a la biblioteca Armand Cardona, reivindica la importància dels orígens del barri i rendeix homenatge a aquelles famílies que van arribar aquí amb les mans buides i van aconseguir construir un barri des de zero. Finalment, l’acte ha finalitzat amb un documental que recull les diferents etapes del mural, els passos de l’artista i els records i experiències de diferents veïns i veïnes.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local