I en quatre centres més

El TSJC fixa en un 25% el castellà obligatori a l'escola Sant Bonaventura de Vilanova

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat que l'Executiu català recorrerà la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La secció cinquena de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) obliga al Govern a fixar que el castellà estigui present al 25% de l'horari lectiu per garantir la seva presència mínima com llengua vehicular en "el col·legi, el curs i la classe de referència" dels alumnes de cinc famílies recurrents. Concretament, la resolució afecta els centres Mare de Déu del Roser de Barcelona; l'institut Alba del Vallès de Sant Fost de Campsentelles; Escola Pia Sant Josep de Calassanç de Sabadell; l'Escola Pia de Sarrià-Calassanç de Barcelona; i el Col·legi Sant Bonaventura Franciscans de Vilanova i la Geltrú. El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat que l'Executiu català recorrerà la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

El tribunal dóna així resposta als recursos de diverses famílies que van exigir mesures a la Generalitat per garantir l'ensenyament també en castellà per als seus fills, i considera que el Govern no les ha complert degudament, segons la resolució.De fet, en el text s'afirma que, ''partint que el català és centre de gravetat del sistema educatiu --com determina l'Estatut i la legislació catalana--, es deu fixar la presència mínima del castellà com llengua vehicular, en els cursos i classes on les filles de la recurrent segueixen els seus estudis".

Es tracta de la primera vegada que l'alt tribunal fixa una quota mínima de castellà en les aules, i la sala ha acordat requerir a les escoles afectades perquè adaptin les "disposicions pedagògiques oportunes" en el termini d'un mes comptant des de l'esmentada notificació i donant compte al tribunal.

En aquest sentit, el president de la Generalitat ha reiterat que el Govern “no està gens d’acord” amb la sentència del TSJC en referència al català a l’escola i per aquest motiu “presentarà un recurs davant  d’altres  instàncies judicials”.

L’objectiu, segons el cap de l’Executiu és  “intentar fer veure que tenim un sistema educatiu en forma d’immersió lingüística que funciona bé”, com ho demostra el fet que els nois i noies que acaben l’ESO parlen el català i el castellà igual que la mitjana dels estudiants espanyols.

El president de la Generalitat s’ha lamentat que “uns pocs estiguin qüestionant contínuament i intentin alterar el sistema de pràcticament tots”, i ha advertit que “no perquè aquests pocs ho facin, canviarem el sistema que és del gust  i de l’aprovació de la immensa majoria de la gent de Catalunya i de l’aprovació de molta gent castellanoparlant que volen que els seus fills acabin parlant normalment el  català, que és la llengua pròpia”. Per això, ha insistit que “lluitarem als tribunals per restituir el nostre sistema d’immersió lingüística i seguirem promovent la LEC”, que ha recordat que es va aprovar a la passada legislatura, quan CiU era a l’oposició.

En aquest context, el president ha recordat que la Llei d’Educació de Catalunya es va  aprovar en anteriors legislatures, quan CiU era a l’oposició, amb l’objectiu que “hi hagués una llei estable d’educació a Catalunya” ,  i ha assegurat que  les lleis d’educació no es poden canviar cada quatre anys, ja que considera que “l’educació s’ha d’anar fent amb perspectiva de temps llarg per tal que doni bons resultats” i , ha afegit, que  “així és com ho fan els països seriosos”.  Per això, ha continuat, “Catalunya pretén ser un país seriós i responsable que sap el que s’està jugant el país amb el tema de l’ensenyament i l’educació”, motiu pel qual és necessari que “ho protegim de totes, totes”.

El president ha fet  aquestes declaracions a Baqueira Beret, després de participar en la trobada anual amb la junta directiva de l’ACEM per conèixer l’estat del món de les activitats de muntanya i les estacions d’esquí.

En declaracions davant els mitjans, el cap de l’Executiu ha insistit respecte a la consulta, que  ara el propòsit del Govern és  “convocar-la i  fer-la” i ha insistit que “cal concentrar-se en allò que tenim acordat i és possible fer”. “Si ens trobem amb tots els entrebancs del món per impedir aquesta consulta ja parlarem d’altres coses” i ha afegit que ara per ara la prioritat és complir el pacte al que es va arribar per convocar la consulta el 9 de novembre “per decidir lliurament el seu futur en el sentit que sigui” i  ha advertit que “el resultat no està predeterminat”,  perquè “la consulta es fa per conèixer l’opinió de la gent de Catalunya que vulgui votar”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local