ACN |
Vilanova i la Geltrú
20-01-2021 08:28
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, ha estat citada a declarar el proper 9 d'abril al jutjat número 2 de l'Hospitalet que investiga les presumptes irregularitats al Consell Esportiu de la ciutat, segons ha avançat la Cadena Ser i han confirmat a l'ACN fonts properes a l'alcaldessa. El jutge investiga Marín i 14 persones més, entre les quals alts càrrecs municipals i el secretari general de l'Esport, el vilanoví Gerard Figueras, per malversació de fons públics, omissió del deure de perseguir delictes, prevaricació, apropiació indeguda, administració deslleial i falsedat documental. També ha autoritzat la policia a examinar el contingut del mòbil de l'alcaldessa.
La també presidenta de la Diputació de Barcelona va demanar a mitjans de desembre poder declarar al jutjat després que la setmana anterior la Policia Nacional la detingués per una suposada desviació de subvencions públiques. Marín va declarar durant tres hores davant la Unitat de Delinqüència Econòmica (UDEF) com a investigada policialment per prevaricació, malversació de diner públic i omissió del deure de perseguir un delicte.
Segons el jutge, hi ha indicis que almenys els últims quatre anys membres de la directiva del Consell Esportiu i alhora membres de l'Ajuntament, "en connivència amb el director, anomenat secretari anteriorment, haurien disposat amb afany de lucre i de forma indeguda i fraudulenta dels fons d'aquest organisme, falsejant o alterant documentació de l'entitat per ocultar els fets i donar-li l'aparença de legalitat".
Així, es considera que hi estarien implicats el fins fa poc president de l'entitat i també regidor d'Esports, Cristobal Plaza, Cristian Alcázar, també tinent d'alcalde fins fa poques setmanes i anterior president del Consell, i Eduard Galí, actual director del Consell. Segons la interlocutòria del 22 de desembre, tots tres haurien utilitzat diners de l'entitat pel seu propi profit o el de tercers i amb finalitats aparentment alienes a l'organisme, "actuant amb total impunitat en aprofitar-se de les facultats de direcció inherents al càrrec que tenien en l'organisme i de la seva condició de membres de la corporació local". Així, haurien "ideat un sistema de comptabilitat ocult, exclòs de qualsevol tipus de control aliè als presumptes responsables, i falsificant diversos tipus de documents de l'entitat per evitar el seu descobriment per part de l'òrgan intern encarregat del control i la fiscalització econòmica".
El jutge creu que els tres principals investigats haurien actuat amb la "connivència" d'altres persones, com Marín, que hauria "afavorit o facilitat de forma indiciàriament injusta la concessió de subvencions amb fons públics de l'Ajuntament a l'entitat dirigida i gestionada pels investigats". Aquests fons haurien servit a Alcázar, Plaza i Galí per seguir amb el seu entramat i Marín els hauria ajudat a evitar que fossin descoberts, i va mantenir una "conducta omissiva i passiva" quan l'ara extinent d'alcalde Jaume Graells va explicar-li les seves sospites.
Els implicats també haurien falsificat documents interns del Consell Esportiu sobre la seva situació econòmica i financera per no només desviar fons de l'entitat sinó en aconseguir-ne més procedents del consistori, del qual formaven part. També hi ha converses entre els principals investigats on s'evidenciarien els intents per ocultar els fets
Aquestes acusacions del jutge es basen principalment en la declaració judicial de Graells i d'una administrativa del consell encarregada de la tresoreria i la facturació, una auditoria encarregada per buscar irregularitats i la documentació decomissada en els escorcolls policials. A més, el jutge diu que després que Graells denunciés els fets, els tres principals investigats haurien maquinat per intentar ocultar els fets, cosa que s'ha descobert a través dels seus missatges, trucades i arxius informàtics. De fet, el jutge creu que tots tres van "orquestrar una maniobra per aparentar una correcta actuació i excloure el denunciant de l'entitat esportiva", operació que haurien fet juntament amb Marín i Figueras.
Per tot això, el 7 d'abril, el jutge cita a declarar diversos testimonis. L'endemà estan citats a declarar vuit investigats. Finalment, el 9 d'abril a les 10 del matí i en torns de tres quarts d'hora a Montserrat Pérez, Marín i Figueras. L'últim en declarar aquell dia serà Cristian Alcázar, expresident de l'entitat i un dels principals sospitosos, que ja va declarar anteriorment al jutjat, però a qui el jutge considera que es poden atribuir nous fets delictius, arran de la documentació recopilada per la policia.
El jutge també demana a la Udef que li aporti l'acta de la reunió de la comissió directiva del 16 de setembre del 2016, si l'han trobat en els escorcolls. Al Consell Esportiu li demana que identifiqui tots els treballadors de l'entitat en aquells moments.
A més, en una interlocutòria del mateix 22 de desembre, el jutge autoritzava a la policia a accedir i examinar el contingut del telèfon mòbil de Marín, diligència prevista pel 29 de desembre passat. La policia sospitava que al mòbil de Marín hi podia haver proves de les seves converses amb altres investigats com Alcázar o Figueras.
Més informació
- Llibertat amb càrrecs per a Gerard Figueras i els altres tres detinguts per presumpte desviament de fons del Govern
- Gerard Figueras i els altres tres detinguts per la Guàrdia Civil passaran aquest dimecres davant del jutge
- Converses telefòniques de Gerard Figueras apuntarien que Fandos i un altre càrrec feien xantatge al PDeCat
- Detingut el vilanoví Gerard Figueras en una operació contra suposats desviaments de fons de la Generalitat
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!