Vilanoví il·lustre

Vilanova i la Geltrú enceta el Bicentenari Víctor Balaguer

Un acte institucional al Teatre Principal ha obert aquest dissabte la commemoració dels 200 anys del naixement del polític i escriptor, fundador de la Biblioteca-Museu de la ciutat

Vilanova i la Geltrú enceta el Bicentenari Víctor Balaguer. Ajuntament de Vilanova

Vilanova i la Geltrú enceta el Bicentenari Víctor Balaguer. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.

Aquest dissabte s'ha presentat a Vilanova i la Geltrú l'any de commemoració del bicentenari de Víctor Balaguer (1824-2024), amb un acte institucional que ha omplert el Teatre Principal, amb prop de 400 persones. L'esdeveniment ha volgut ressaltar la figura de Víctor Balaguer, amb continguts audiovisuals i intervencions musicals, però sobretot ha servit per convidar la ciutadania a fer-se seva la commemoració i a gaudir de les activitats programades.

L'any Víctor Balaguer, organitzat per la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, s'inscriu en el calendari de commemoracions oficials del país aquest 2024, amb la voluntat de posar en relleu, recuperar i divulgar una figura que ha deixat empremta en el patrimoni col·lectiu català. L'Ajuntament de la ciutat lidera l'organització del programa d'actes que recordaran el personatge fins al març de 2025, amb l'objectiu de divulgar-ne la rellevància històrica i posar en valor en seu llegat.

Una commemoració de la ciutat

L'alcalde de Vilanova i la Geltrú, Juan Luis Ruiz, ha manifestat que l'any Víctor Balaguer “ha de ser una festa de la ciutat”, en aquest sentit ha convidat la ciutadania “a fer-se seva la commemoració i a gaudir de l'oportunitat de redescobrir Víctor Balaguer i la Biblioteca-Museu”. En aquest sentit, ha dit de Balaguer que va ser “un home de país, que va exercir de motor polític i cultural”, per això considera que “més que una efemèride, la commemoració ha de ser un agraïment”.

En la mateixa línia, la regidora de Cultura, Teresa Llorens, ha manifestat que “Víctor Balaguer va construir un univers que descobrirem en el seu bicentenari”, en referència l'aportació cultural, polític, historiogràfic i literari que va deixar. La regidora ha ressaltat el paper primordial de Balaguer en la Vilanova i la Geltrú de la segona meitat del segle XIX: “Seria difícil imaginar el progrés que va viure la ciutat sense Víctor Balaguer”, ha dit, alhora que n'ha citat les connexions internacionals que portaran també el bicentenari més enllà del país.

La directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat, Sònia Hernández, ha repassat la transcendència de Víctor Balaguer com a “figura cabdal de la Renaixença i de dimensió política catalana i estatal”. N'ha resseguit alguns trets, com el fet d'esdevenir primer cronista oficial de la ciutat de Barcelona i ministre a Madrid, així com “l'important fons cultural i arxivístic que va llegar a la ciutat”, que ha evolucionat fins a ser declarat, el 2019, “Museu d'Interès Nacional”.

Un personatge del s. XIX i del XXI

L'acte ha comptat amb diferents espais que han mostrat Víctor Balaguer com un personatge polièdric i polifacètic, rellevant a la Catalunya del s. XIX, però que continua essent d'interès i vigent, en molts aspectes, al s. XXI. Aquest és el missatge que ha transmès una taula rodona amb la participació de la comissària de la commemoració del bicentenari, la professora universitària Teresa-M. Sala, i els historiadors Jordi Roca i Giovanni Cattini. S'ha definit Víctor Balaguer com una agitador cultural i polític, un democratitzador de la cultura, a través del qual “s'explica molt bé el s. XIX”.

D'altra banda, s'ha projectat un breu audiovisual que ha donat veu a alguns dels directors i directores de la biblioteca i del museu, profunds coneixedors de l'obra balagueriana i de la seva vocació de fer extensiva la cultura a la població, en el qual se l'ha definit “com un humanista, un home del seu temps”, i, alhora, “un avançat al seu temps”.

En l'acte també s'ha mostrat la faceta literària de Balaguer, amb una lectura del poema Lo romiatge de mon ànima, a càrrec del rapsode Carles Ill. I s'ha comptat amb un acompanyament musical d'excepció, a càrrec de la reconeguda arpista vilanovina Esther Pinyol.

L'univers que reviu

L'obertura del bicentenari ha estat també el llançament de la imatge gràfica que guiarà les accions divulgatives, creada per Zigor Disseny. Es tracta d'un número 200 composat a partir de figures geomètriques que volen representar una base arquitectònica, sobre la qual es reconstrueix la vida de Víctor Balaguer i el llegat de què gaudeix la ciutat a dia d'avui. El lema que acompanya la imatge, “L'univers que reviu”, es refereix a l'oportunitat per redescobrir i reviure la figura i el llegat de Balaguer, representats per la Biblioteca-Museu, la seva gran obra, que concentra el seu univers.

Representants de diverses institucions del país han volgut assistir a l'obertura de l'any commemoratiu de Víctor Balaguer. L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú hi ha estat representat per diversos regidors i regidores del Consistori; també hi han estat els vilanovins Carles Campuzano, conseller de Drets Socials de la Generalitat, i Francesc Marc Álvaro, diputat al Congrés, i el delegat territorial de Cultura de la Vegueria Penedès, Romà Cano.

A banda de l'Ajuntament de la ciutat i de la Generalitat com a administracions promotores, la commemoració compta amb el suport d'altres institucions, com la Diputació de Barcelona, Renfe i la Universitat de Barcelona.

Canal Blau ha tingut una col·laboració especial en l'acte de presentació, amb la realització de les projeccions i l'emissió en directe a través del seu canal Youtube, on es pot recuperar a la carta. El director de la televisió comarcal, Joan Ignasi Gómez, n'ha estat el conductor. L'acte s'ha traduït amb llengua de signes catalana. 

El bicentenari

Amb la presentació s'ha donat el tret de sortida del Bicentenari Víctor Balaguer 1884-2024, que s'estendrà durant un any. La commemoració contindrà un programa d'activitats de diferents tipologies i àmbits, amb la finalitat d'oferir a tots els públics l'oportunitat de conèixer millor Víctor Balaguer. Per una banda, s'hi contemplen conferències i taules rodones, així com visites guiades i propostes per a públic familiar, entre d'altres. La commemoració es concentrarà a Vilanova i la Geltrú, però també tindrà presència a Barcelona i a Madrid.

Un moment especialment emotiu del bicentenari serà la reobertura, el 6 de juliol, de la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer, tancada des de fa dos anys per obres de condicionament climàtic. I també destacarà l'exposició temporal commemorativa, titulada “Entre muses. Gènesi d'un llegat universal”, que es podrà visitar del 25 d'octubre de 2024 al 30 de març de 2025.

Víctor Balaguer

Víctor Balaguer va néixer l'11 de desembre de 1884  a Barcelona. Va ser un polític liberal, periodista, escriptor romàntic, poeta, dramaturg i historiador, un dels referents catalans del Romanticisme i un dels impulsors del moviment de la Renaixença. Va ser autor de nombroses novel·les i drames teatrals, i també va destacar com a investigador de la història de Catalunya. La seva obra Las calles de Barcelona es va utilitzar posteriorment com a base per a l'actual nomenclàtor dels carrers de l'Eixample de Barcelona.

Va tenir una llarga trajectòria política, de la qual destaca la presidència de la Diputació de Barcelona, la representació a les Corts i les carteres de ministre d'Ultramar i de Foment. Com altres polítics del moment, va ser un membre molt rellevant de la maçoneria.

Sense descendents, va decidir destinar el seu patrimoni a la creació d'una institució cultural, alhora biblioteca i museu, formada a partir de les seves col·leccions. D'aquesta manera naixia un projecte que tindria com a seu la ciutat de Vilanova i la Geltrú. Mort a Madrid el 14 de gener de 1901, les seves despulles es van traslladar a la capital del Garraf.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local