Grand Piano
Redacció |
Sitges
26-06-2013 12:10
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Grand Piano, producció catalana d’Adrián Guerra i Rodrigo Cortés dirigida per Eugenio Mira, obrirà la 46a edició del Sitges - Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, un festival que comptarà amb la presència dels directors Johnnie To i Takashi Miike i que prestarà especial atenció als mercats emergents i a les produccions low cost.
Sitges 2013, que se celebrarà entre l’11 i el 20 d’octubre, ja té avançat l’esquelet de la seva programació, en una edició en la que veurem renéixer el mal –encarnat en el fill de Rosemary a La llavor del diable–. A més, descobrirem noves formes d’aproximar-se a aquest art i nous models de negoci sorgits arran de la crisi. Serà el Sitges dels nous formats, dels mercats emergents, del cinema low cost i de les noves oportunitats que, malgrat tot, genera també la situació econòmica. I serà també el Sitges que exhibirà els darrers treballs de realitzadors emblemàtics com Takashi Miike, Johnnie To, Jim Jarmusch o Nicolas Winding Refn.
Grand Piano, de la productora catalana Nostromo, Antena 3 i amb la participació de TV3, serà l’encarregada d’inaugurar Sitges 2013. Una obra que confirma el talent del seu director, Eugenio Mira, en format de thriller formalista i preciosista desenvolupat durant la celebració d’un concert de piano, i que té com a protagonistes Elijah Wood, John Cusack, Alex Winter i Kerry Bishé. Sitges segueix apostant pel cinema nacional i estatal de gènere i amb gran qualitat per obrir l’esdeveniment especialitzat més important d’Europa.
La secció més emblemàtica del Festival, l’Oficial Fantàstic, presentarà alguns dels títols més esperats de l’any, com Only God Forgives, la nova pel·lícula de Nicolas Winding Refn, director de films com Valhalla Rising o Drive; el darrer treball de Jim Jarmusch, Only Lovers Left Alive, un singular relat d’amor etern entre dos vampirs; A Glimpse Inside the Mind of Charles Swann III, una comèdia surrealista i estranya de la mà de Roman Coppola; The Congress, una espectacular adaptació de Stanislaw Lem dirigida per Ari Folman –responsable de Vals con Bashir–, que barreja animació amb una història de ciència ficció protagonitzada per Robin Wright i Harvey Keitel, o Real, el retorn del director Kiyoshi Kurosawa al cinema fantàstic. Sitges 2013 serà també el d’altres retorns esperats, com el d’Alejandro Jodorowsky i la seva biografia imaginària, La danza de la realidad, o el de Neil Jordan (Gran Premi Honorícfic a Sitges 2012) a la temàtica vampírica amb Byzantium.
La secció Oficial Fantàstic també acollirà obres audaces de joves realitzadors com Magic, Magic, de Sebastián Silva, i autors polèmics com Shane Carruth, amb la seva nova proposta Upstream Color, o Marina de Van, amb Dark Touch.
Takashi Miike, un dels directors fetitxe de Sitges, serà l’estrella convidada. El Festival li retrà homenatge a la seva prolífica carrera –amb la col·laboració de la Fundación Japón– i projectarà dos dels seus últims treballs, Lesson of the Evil i Shield of Straw.
Un altre dels tòtems que trepitjarà la catifa vermella serà el director Johnnie To, que presentarà al públic de Sitges dues de les seves últimes pel·lícules: Drug War i la comèdia negra Blind Detective.
Noves Visions
La secció més radical i experimental acollirà els nous treballs de noms consagrats com Ho Sang-soo (Nobody's Daughter Haewon), Phillippe Grandieux (White Epilepsy) o Peter Greenaway (Goltzius & The Pelican Company), apostant per noves propostes poc acomodades com la que representa Denis Coté a Vic et flo ont vu un ours, o la coreana Fatal, així com la no ficció més innovadora representada per The End of Time, de Peter Mettler. En aquest apartat documental, el cinema serà objecte de debat, a través de retrats de grans autors, com Milius, de Joey Figueroa i Zak Nutson, una mirada a l’obra del director de Conan, el bárbaro.
El Festival apostarà molt especialment aquest any pel cinema de qualitat fet amb pocs recursos, l’anomenat cinema low cost, dins del programa Emergents que tindrà com a exemple l’espectacular pel·lícula sobre zombies The Battery, dirigida per Jeremy Gardner, la versió final de La tumba de Bruce Lee de Canódromo Abandonado o El lobito de Antonio Dyez. Emergents prestarà una especial importància a nous mercats del cinema, que s’estan projectant com una tendència que obre circuits i aporta nous talents.
Àsia a Sitges
El cinema asiàtic, que comptarà amb la col·laboració d'organismes com The Hong Kong Economic and Trade Office a Brussel·les, la Fundación Japón o el Korean Film Council, tornarà a ser omnipresent en aquesta edició del Festival, tant a la secció Focus Àsia com a la resta de les seccions.
A més del cinema japonès, coreà o de Hong Kong, sempre presents a Sitges, destaca l’aterratge d’un cinema de gènere madur i amb possibilitats fora dels seus propis mercats com és el filipí, amb l’últim treball d’Erik Matti, On the Job. També estarà present l’Índia, amb la pel·lícula negra Ugly, d’Anurag Kashyap, que l’any passat ja va presentar Gangs of Wasseypur.
Anima’t
L’animació serà un dels punts centrals del Festival, tant dins de la seva secció, Anima’t, com a la Secció Oficial i, fins i tot, amb alguna mirada retrospectiva que avançarem properament. L’espectacular 009 RE-Cyborg, en 3D, de la mà dels creadors de Ghost in the Shell, o el fenomen otaku Evangelion 3.0 són un avançament de la presència animada en aquesta edició, que comptarà a més amb la ja habitual selecció de curtmetratges a competició.
Panorama i Midnight X-treme
El terror per als amants de les emocions fortes estarà present, sobretot, a les seccions Panorama i Midnight X-treme, amb títols que comencen a ser ja coneguts als mercats internacionals com Big Ass Spider, de Mike Mendez; Frankenstein’s Army, de Richard Raaphorst; Contracted, d’Eric England; Kiss of the Damned, de Xan Cassavettes; Milo, de Jacob Vaughn, o les esperades Hellbenders 3D, de J.T. Petty, i la nova entrega de la saga slasher Hatchet.
La popular marató La noche más zombi, que il·lustra la famosa Zombie Walk sitgetana, tindrà com a estrella la pel·lícula Battle of the Damned, un film de robots contra zombis amb Dolph Lundgren enmig de tota la massacre.
Brigadoon
El documental tindrà un pes específic a la secció Brigadoon, amb films com Sangue Marginal - Relatos de cinema e vídeo underground, dedicat al cinema fantàstic i de terror brasiler; Eurociné 33 Champs Élysées, centrat en la mítica productora francesa Eurociné; o The Outsider - Il cinema di Antonio Margheriti, un repàs a l’obra cinematogràfica del realitzador italià Antonio Margheriti.
El director espanyol, desaparegut aquest any, Jess Franco també serà un dels plats forts de Brigadoon, que l’homenatjarà amb l’estrena de dues pel·lícules seves inèdites i codirigides amb l’actriu i directora Fata Morgana: Lascivia (2007) i Monte de Venus (2006).
Jess Franco rebrà, així mateix, un altre homenatge a Sitges 2013, en aquest cas a la secció Mondo Macabro, amb la projecció de les pel·lícules Miss muerte, Los depredarores de la noche i el documental La última película de Jess Franco (2013), dirigit per Pedro Temboury, i que tindrà a Sitges la seva première mundial. La sessió serà, a més, presentada per diversos experts i coneixedors de l'obra de Franco i comptarà amb un post-screening.
Sitges celebrarà, a més, els 20 anys de la secció Seven Chances amb una programació molt especial en col·laboració amb la Filmoteca de Catalunya, una secció que ha fet història en la programació d’aquest cinema invisible que cada vegada és més fort a les nostres latituds.
Sitges 2013 serà també l’edició del llançament de Phonetastic Mobile Sitges Film Festival, la nova proposta que acollirà curtmetratges realitzats amb telèfon mòbil. El festival projectarà els primers treballs d’aquesta iniciativa, que busca aprofitar els formats i suports de recent creació i donar oportunitats als nous talents.
Nous models de negoci
La crisi econòmica que està afectant el cinema és també la causa que moltes empreses s’estiguin replantejant el seu model de negoci. Fruit d’aquest replantejament han sorgit noves companyies d’èxit que han crescut amb el Festival, i que combinen producció, distribució i noves tecnologies. Destaquen entre elles les nord-americanes MPI Media Group o XYZ Films, companyia que serà present al Sitges 2013 amb sis pel·lícules, entre les quals destaquen On the Job (Erik Matti), Frankenstein’s Army (Richard Raaphorst) o Contracted (Eric England), a més de The Rambler (Calvin Reeder) o Killers, una coproducció entre Japó, Indonèsia i Estats Units, dirigida per The Mo Brothers –duo indonesi que ja va ser present a l’edició del 2009 amb la pel·lícula Macabre–.
Suport al Festival
El Festival agraeix de nou el compromís dels patrocinadors que, un any més, han confirmat el seu suport: Gas Natural Fenosa (Patrocinador Principal), Meliá Sitges i El Periódico de Catalunya (Patrocinadors), Deluxe (Col·laborador), TV3 (Televisió Oficial), Telentrada de CatalunyaCaixa (Venda d'Entrades), Autolica - Mercedes Benz (Vehicle Oficial), Bacardi (Cocktail Oficial), Moritz (Cervesa Oficial) i Movistar (Soci Tecnològic).
Sitges 2013 serà possible també gràcies al suport de l’Ajuntament de Sitges, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Instituto de la Cinematografía y de las Artes Audiovisuales. L’organització de la 46a edició del Festival ja treballa en la planificació del certamen, que, un cop més, tornarà a tenir el Jurat Carnet Jove, gràcies a l’acord amb l’Agència Catalana de Joventut, organisme que gestiona el Carnet Jove.
Més informació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!