Festival de Cinema Sitges. Presentació del Festival de Cinema de Sitges 2013
Redacció |
Sitges
07-10-2013 18:51
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Els múltiples rostres de l’univers fantàstic i els seus diferents formats conflueixen a Sitges 2013 en una edició que reafirma el Festival com a capital del gènere en tots els seus àmbits narratius: les sèries televisives, la literatura i les oportunitats que genera la telefonia mòbil també són presents en la programació. El Festival, que se celebra entre l’11 i el 20 octubre, ha dissenyat un cartell en el qual hi conviuen els títols de cinema fantàstic més reconeguts i premiats als darrers festivals internacionals, amb sorprenents treballs arribats de mercats emergents i produccions low cost. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell; l’alcalde de Sitges, Miquel Forns, i el director del Festival, Àngel Sala han presentat avui la 46a edició.
Takashi Miike rebrà el Gran Premi Honorífic del Festival, mentre que les Màquines del Temps seran per a l’actor Charles Dance, el compositor Pino Donaggio i els directors Renny Harlin i Alex Van Warmerdam. El Premi Nosferatu serà per a Simón Andreu.
La crisi colpeja fort al cinema i al conjunt de la cultura. Però, tot i així, la crisi també constitueix una oportunitat per a la irrupció de nous formats i expressions d’un cinema que vol mantenir el seu paper com a catalitzador i generador d’il·lusions i llenguatges creatius. Sitges, conscient d’aquesta tendència i sensible als gustos i afinitats dels seus fans, obre les portes als treballs, formats i propostes que ja han esdevingut una realitat en la cultura popular actual. El Festival reafirma el seu compromís amb el talent, la creació, la indústria i la propietat intel·lectual.
Sitges 2013 serà l’any de Takashi Miike, que és motiu d’un merescut homenatge que compta amb la col·laboració de la Fundación Japón. El realitzador japonès serà present a Sitges amb sis pel·lícules, recollirà el Gran Premi Honorífic del Festival i protagonitzarà una esperada classe magistral. I Sitges 2013 també serà l’escenari on es veuran algunes de les grans i arriscades propostes del gènere, firmades per Eli Roth, Nicolas Winding Refn, Johnnie To, Jim Jarmusch, Brillante Mendoza o Jorge Dorado. Són alguns dels realitzadors que integren la Secció Oficial Fantàstic Sitges 46, on competeixen 28 pel·lícules.
El Fantàstic omple bona part de la programació amb quatre seccions més del gènere: Fantàstic Especial, Fantàstic Gales, Fantàstic Competició i Fantàstic Panorama Especial. Es tracta d’una àmplia pluja de treballs firmats per realitzadors mítics i habituals de Sitges, com Neil Jordan, Terry Gilliam, Robert Rodríguez, Alejandro Jodorowski, Vicenzo Natali, Brad Anderson o Kiyoshi Kurosawa.
La secció Noves Visions, que explora les propostes del llenguatge audiovisual més innovador, estarà dedicada enguany a l’iranià Jafar Panahi, víctima de la censura al seu país. Noves Visions serà la plataforma dels treballs de Jean-Luc Godard, Peter Greenaway, Edgar Pêra, Nick Cassavettes, Jeremy Gardner, Denis Côté, Sion Sono, Takashi Murakami o Meul O. Noves Visions està estructurada en quatre subseccions: Ficció, No Ficció, Experimenta i Emergents. SGAE Nova Autoria, també a Noves Visions, projectarà i premiarà els treballs de les escoles de cinema participants en la iniciativa.
La secció Focus Àsia, programada amb la col·laboració de The Hong Kong Economic and Trade Office a Brussel·les, ens durà treballs de diferents escenaris del continent (Japó, Corea del Sud, Hong Kong, Xina, Índia i Filipines), mentre que Anima’t serà el territori d’esperats treballs de Masahiro Hosada, Hideaki Anno, Bill Plympton o Luiz Bolognesi. Midnight X-treme, per la seva part, es presenta a Sitges 2013 amb l’etiqueta del millor terror independent i les cintes firmades per Joe Begos, Haylar Garcia o Christian James.
La secció Seven Chances celebra vint anys com el referent de la crítica a Sitges –amb la participació de la Filmoteca de Catalunya– i ho celebra amb set propostes de luxe, de la mà de Brian de Palma, James Franco, Valerio Zurlini, Jean-Claude Brisseau, Joss Whedon, Pang Ho-cheung i el duet Lucien Casting-Taylor i Verena Paravel.
Les propostes adreçades al públic infantil arriben amb Sitges Family i la mítica El Màgic d’Oz en 3D, així com propostes de Kim Yong-hwa i Park Young-kyun. Per la seva part, el darrer treball de Hayao Miyazaki serà a Sitges amb una sessió especial.
La figura del recentment desaparegut Jesús Franco protagonitzarà una doble sessió de Mondo Macabro i tres de Brigadoon. Aquesta secció, homenatjarà la llarga trajectòria de Simón Andreu –que recollirà el premi Nosferatu–, projectarà estrenes d’Antonio Mayans i Luciano Onetti, reserva un espai preferent al documental i revisarà l’obra del colombià Jairo Pinilla.
Jurats
El jurat de la Secció Oficial Fantàstic Competició està conformat pel realitzador Fede Álvarez (Posesión infernal); l’actriu catalana Aina Clotet; Franck Ribière (La Ferme Productions); el director i guionista Miguel Ángel Vivas (Secuestrados), i el director del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Lund (Suècia), Christian Hallman. El jurat de la crítica, que atorga els seus propis guardons a les projeccions del Festival, el formen enguany Alejandro G. Calvo (Sensacine, El Cultural, Rockdelux), Gerard Alonso (Fotogramas, Caimán, Transit) i Marta Armengou (‘La Cartellera’, de BTV).
El jurat de Noves Visions està integrat pel realitzador i dissenyador Javier Chillón; la crítica cinematogràfica Stéphanie Zacharek (Village Voice), i el periodista Alfons Gorina. Les subseccions de Noves Visions Emergents i Experimenta tenen el seu jurat compost pel crític Víctor Esquirol i la realitzadora catalana Denise Castro.
El jurat de Focus Àsia / Anima’t compta amb el director artístic del festival BAFICI de Buenos Aires, Marcelo Panozzo; el productor, distribuïdor i exdirector del Festival de Sitges Xavier Catafal, i el dibuixant i guionista Cels Piñol.
El jurat dels premis Méliès el formen l’escriptor Miquel Fañanàs; el director i pare del festival balear MareMostra, Álvaro Iglesias, i el productor Fouad Challa.
La secció Brigadoon té al seu jurat a la periodista Susana Soldado, el realitzador Sam (El ataque de los Kriters asesinos) i l’impulsor d’Almas Oscuras, Joan Lafulla.
El jurat Carnet Jove, que avalua la secció Midnight X-Treme, està presidit per Carlos Carvajal Gómez i integrat per Vanessa Leiva, Víctor Parkas i Marc Tortosa. Es tracta de la novena edició d’aquesta iniciativa realitzada conjuntament amb la Secretaria General de Joventut de la Generalitat.
Finalment, el jurat d’SGAE Nova Autoria està format pel guionista Lluís Arcarazo, el compositor Álex Martínez Casamada i l’actriu i realitzadora Mireia Ros.
Sitges View: les sèries
L’emergent terreny de les sèries de gènere a la televisió tindrà el seu paper destacat a Sitges. Sota l’epígraf Sitges View, el Festival obre una porta a aquest fenomen, que acumula legions de fans, com es va evidenciar quan es van anunciar les set sessions programades. Sitges View projectarà estrenes, pilots, material inèdit o revisions de les sèries The Walking Dead, Juego de Tronos, Hemlock Grove, Los asesinatos de Fjällbacka, Bates Motel, Hannibal i Sleepy Hollow. Les projeccions es realitzaran a la Sala Tramuntana i seran gratuïtes per al públic. Algunes de les sessions comptaran amb la presència de realitzadors, actors i productors, com Eli Roth i Charles Dance.
La literatura de gènere
La literatura de gènere i els treballs que revisen els grans autors i cineastes adquireixen un paper rellevant a Sitges 2013. L’espai FNAC, davant l’Auditori, acollirà col·loquis i presentacions sobre la literatura de gènere. Els escriptors Lorenzo Silva –guanyador del Premi Planeta 2012–Toni Iturbe, Santi Pérez, Gerard Guix, Martín Piñol o Julián Sánchez formen part del cartell d’aquest espai, que també cedeix protagonisme a la presentació de col·leccions de gènere, còmics i els recents treballs dedicats a Quentin Tarantino, John Carpenter, Lucio Fulci o la història del cinema fantàstic espanyol. Aquestes activitats se sumen a la iniciativa Sitges Books, creada l’any passat pel Festival i que es dedica a la venda d’ebooks de literatura fantàstica, thrillers i assaigs.
Phonetastic Sitges Mobile Film Festival
Sitges 2013 allotjarà també la primera edició del Phonetastic Sitges Mobile Film Festival, el festival de curtmetratges de temàtica fantàstica realitzats amb telèfons mòbils i tabletes. El Phonetastic comptarà amb un punt interactiu en forma de stand davant l’Auditori de l’Hotel Meliá durant tots els dies del Festival, així com una projecció dels 25 curts admesos a competició en aquesta primera convocatòria. La sessió serà a l’àrea Brigadoon, diumenge dia 13 a les 21 h. El guanyador de l’edició d’enguany rebrà el primer Premi Phonetastic a la cerimònia de cloenda del Festival dissabte dia 19.
Phonetastic Sitges Mobile Film Festival és una iniciativa de Phonetastic S.L. i el Festival de Sitges, amb el suport de la Mobile World Capital com a soci promotor del certamen i amb la col·laboració de l’agència Sr. Watson i Dicom Events.
Sitges Coming Soon
El nou espai Sitges Coming Soon va ser una de les sensacions de l’any passat, on el públic va tenir l’oportunitat de conèixer de primera mà els films de Jaume Balagueró i els germans Pastor, entre d’altres. Sitges 2013 també ha reservat una sessió de teasers, on es presentaran els treballs de David Muñoz i Jorge Rodríguez, entre d’altres.
SGAE Nova Autoria
De les escoles de cinema de Catalunya actualment en sorgeix un interessant planter de guionistes, directors i compositors de bandes sonores que tenen dificultats per ser coneguts i valorats. Amb la voluntat de descobrir, promoure i ajudar a difondre el talent dels joves creadors audiovisuals del nostre país, la Fundació Autor de la SGAE convoca i organitza, en el marc de la secció Noves Visions del Festival i per tretzè any consecutiu, els Premis SGAE Nova Autoria. Dissabte 12 d’octubre al Cinema Prado es projectaran els treballs d’aquests creadors.
Enguany s’ha comptat amb la participació de 16 escoles i universitats les quals han presentat un total de 38 treballs i, d’entre ells, el comitè de selecció de la programació del Festival, ha escollit 10 treballs de 9 escoles que són els que es projectaran. El jurat dels Premis SGAE Nova Autoria 2013 està integrat per Lluís Arcarazo, guionista de cinema i televisió; Àlex Martínez Casamada, compositor i orquestrador de bandes sonores, i Mireia Ros, actriu, guionista i directora de cinema.
Les exposicions
Els 75 anys de La guerra dels mons és el motiu de l’exposició patrocinada per Gas Natural Fenosa a l’espai situat davant l’Auditori i que homenatja la novel·la la retransmissió i les pel·lícules. L’espai, que s’inaugurarà divendres 11 d’octubre, a les 11 h, recrearà com era la vida a una llar americana dels anys trenta, amenaçada per una suposada invasió alienígena.
El Palau de Maricel, per la seva part, presentarà els cartells de totes les anteriors edicions del Festival, des que el 1968 va néixer com a Setmana Internacional de Cinema Fantàstic i de Terror.
El hall de sortida de l’Auditori retrà un petit homenatge a la figura de Jesús Franco amb diferents cartells de la seva dilatada filmografia.
I el hall d’entrada de l’Auditori recrearà una petita instal·lació amb peces originals de la pel·lícula The Grand Piano, en una col·laboració del Festival amb el web especialitzat Cuernavilla.entrades) Telentrada de CatalunyaCaixa (Venda d'rmat el seu suport: Gas Natural Fenosa UPatrocinacodr quatre de vuit.ta de set (
Sitges Zombie Walk
La major i més esperada manifestació de zombies del país se celebrarà enguany dissabte 12 d’octubre. La Sitges Zombie Walk recorrerà, a partir de les 20 hores, els carrers del centre i finalitzarà al carrer Primer de Maig.
Sitges amplia col·laboracions
La voluntat del Festival d’establir acords amb institucions i sales d’arreu del país es concreta enguany amb dues noves propostes: la Filmoteca de Catalunya programarà una selecció dels millors títols projectats a la secció Seven Chances durant els darrers vint anys, mentre que els cinemes Girona de Barcelona se sumen a l’homenatge al realitzador holandès Alex Van Warmerdam, amb un cicle de les seves pel·lícules prèvies, com The Northerners (1992), The Dress (1996), Grimm (2003), Waiter (2006) o The Last Days of Emma Blank (2009).
Tres cinemes i tres sales més
El mapa de projeccions del Festival s’amplia amb nous espais. Als tres cinemes propis de Sitges (els històrics El Retiro i Prado) i el modern Auditori, l’any passat se li va sumar l’Escorxador, que aquest 2013 torna a programar Brigadoon. Enguany, el Festival incorpora dos espais més de projeccions: la Sala Tramuntana (al mateix Hotel Meliá), en la qual s’hi projectaran films, les sèries de TV i s’hi realitzaran classes magistrals, debats i col·loquis; i l’Hort de Can Falç, al cor de la vila, on s’hi ha programat Sitges a la fresca, amb sessions gratuïtes de clàssics del gènere.
Un Festival participatiu
Precisament, Sitges a la fresca –que recupera l’esperit que va tenir als anys noranta l’Anima’t a la fresca– és una de les propostes per a reforçar l’ambient i la presència del Festival al centre de la vila. El Concurs d’aparadors decorats amb motiu fantàstics i de terror, els menús fantàstics que ofereixen una vintena de restaurants i la realització de diferents activitats a entitats i espais completen aquest esperit. El Festival tornarà a tenir, com l’any passat, doble inauguració (al Retiro) i cloenda (al Prado, on es lliurarà la primera tongada de premis de Sitges 2013).
Suport al Festival
El Festival agraeix de nou el compromís dels patrocinadors que, un any més, han confirmat el seu suport: Gas Natural Fenosa (Patrocinador principal), Meliá Sitges i El Periódico de Catalunya (Patrocinadors), Deluxe (Col·laborador), TV3 (Televisió Oficial), Telentrada de CatalunyaCaixa (Venda d’entrades), Autolica – Mercedes Benz (Vehicle oficial), Bacardi (Cocktail oficial), Moritz (Cervesa oficial), Movistar (Soci tecnològic) i Lufthansa (Aerolínia oficial).
Sitges 2013 serà possible també gràcies al suport de l’Ajuntament de Sitges, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Instituto de la Cinematografía y de las Artes Audiovisuales.
Renfe Rodalies també renova el suport al Festival i al seu públic amb la posada en marxa de l’habitual Tren Fantàstic, un servei especial que comunicarà Sitges i Barcelona, a les 1.30 h de la matinada entre l’11 i el 20 d’octubre.
Més informació
- L'ombra de Satanàs reviu a Sitges 2013
- Sitges 2013 revela la programació definitiva de la 46ena edició
- Sitges 2013 acollirà els últims grans èxits del cinema fantàstic i de terror
- El cinema fantàstic català més divers i internacional es projectarà a Sitges 2013
- Panahi protagonitzarà Noves Visions de Sitges 2013
- De Palma, Whedon, Franco i Brisseau, protagonistes del 20è Seven Chances del Sitges 2013
- 'Grand Piano', la nova pel·lícula d'Eugenio Mira, inaugurarà Sitges 2013
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!