Festival de Cinema de Sitges

Sitges 2013 revela la programació definitiva de la 46ena edició

El festival acollirà l’estrena mundial del thriller paranormal Mindscape, l’òpera prima de Jorge Dorado

La secció Oficial Fantàstic presentarà també esperades cintes d’animació, com la darrera pel·lícula de Hayao Miyazaki, The Wind Rises

EIX. 3x3D, una codirecció que reflexiona sobre el cinema en 3D

EIX. 3x3D, una codirecció que reflexiona sobre el cinema en 3D

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La programació del Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya ja és oficial. Sitges 2013 reunirà flamants èxits internacionals del cinema fantàstic amb la presència de realitzadors de culte i un escenari per a les noves cinematografies i els noms i mercats emergents. Les entrades per a totes les sessions sortiran a la venda aquest mateix divendres, 27 de setembre, a través del servei de Telentrada. El Festival recupera la sala enguany Tramuntana, al mateix recinte de l’Hotel Meliá Sitges, en la qual conviuran activitats i presentacions amb la projecció de films i sèries de televisió en suport DVD i Blu-ray. I el mapa de projeccions afegeix enguany també un nou espai: Sitges a la Fresca, que es farà al parc del centre de Sitges 'l’Hort de Can Falç'.

L'esperada programació de Sitges 2013 ja es pot consultar al web del Festival i constitueix una combinació de diferents disciplines, llenguatges i formats del cinema fantàstic actual. Nou dies d’intensa programació en quatre sales, que faran les delícies dels fidels seguidors de Sitges i que presenten una àmplia i variada oferta de propostes.

La nodrida secció Oficial Fantàstic compta amb una completa llista que abraça les múltiples opcions que ofereix el cinema fantàstic: quaranta-dos títols a competició especialitzats en el cinema de gènere, entre les quals l’estrena mundial del thriller paranormal Mindscape, l’òpera prima de Jorge Dorado i primera de les produccions d’Ombra, companyia creada per Jaume Collet-Serra. També a competició hi participen produccions tan esperades com el malson caníbal de The Green Inferno, d’Eli Roth, que visitarà Sitges per presentar-la, o Machete Kills, la darrera de Robert Rodríguez, que reuneix Lady Gaga, Jessica Alba, Mel Gibson, Charlie Sheen o Antonio Banderas. La narrativa de venjança amb transfons freudià arriba al Festival amb Only God Forgives, la nova pel·lícula de Nicolas Winding Refn, director de Drive, i l’indispensable Jim Jarmusch porta a Sitges Only Lovers Left Alive, pel·lícula de vampirs protagonitzada per Tilda Swinton.

La secció Oficial Fantàstic presentarà també esperades cintes d’animació, com la darrera pel·lícula de Hayao Miyazaki, The Wind Rises, o la nova versió cinematogràfica de l’univers d'Akira Toriyama, Dragon Ball Z: Battle of the Gods. El cartell de la secció Oficial Fantàstic Panorama en competició ve encapçalada per la producció suïssa Chimères, d’Olivier Beguin, que narra l’enterboliment d’una relació de parella després de les estranyes conseqüències d’una transfusió de sang. Contracted, d’Eric England, també segueix la brutal transformació del cos d’una noia, aquest cop després d’una experiència sexual a Los Angeles. La canadenca Antisocial, de Cody Calahan, mostra la claustrofòbia d'un grup de joves que queden reclosos en un espai amenaçat per una epidèmia monstruosa, i que testimonien el que succeeix amb dispositius digitals com un smartphone, mentre que Xan Casavettes fantasieja amb vampiresses a la sofisticada Kiss of the Damned, i The Machine, de Caradog W. James, presenta una nova distòpia en què les màquines contradiuen l’imperatiu d’ajudar els humans.

També hi ha novetats en les sessions de la secció Midnight X-Treme, que reuniran el millor terror independent americà, amb pel·lícules com An American Terror de Haylar Garcia, una producció que remet a un puntal de l’horror contemporani com és Saw alhora que beu de l’imaginari de les matances a centres educatius nord-americans, o Savaged, de Michael S. Ojeda, una brutal rape revenge amb possessions xamàniques que aterra l’Amèrica provinciana.

La secció Oficial Noves Visions, que cerca propostes d’innovació audiovisual i narrativa, incorpora en categoria de Ficció Yellow, de Nick Cassavetes, el retrat oníric d’una dona atrapada en les seves fantasies, o The Dirties, de Matthew Johnson, un film reflexiu i irreverent de les aspreses de la vida adolescent amb la càmera dels protagonistes com a mediadora del relat. També a Noves Visions, i en l’apartat dedicat a fomentar els nous creadors, la subsecció Emergents suma la pel·lícula Faraday, de Norberto Ramos del Val, una sàtira paranormal de l’urbanisme madrileny sufragada mitjançant el crowfunding, The Lobito d’Antonio Dyaz, una ficció en primera persona on el mateix director és impel·lit a realitzar la seva primera pel·lícula de terror per salvar-se de la ruïna, Algunas Chicas, de Santiago Palavecino, un fresc thriller psicològic amb personatges neuròtics, i Las aventuras de Jesús María Cristóbal Pequeño, un altre projecte que hibrida comèdia i ciència ficció finançat a través del mecenatge social.

Noves Visions estarà dedicada a Jafar Panahi, víctima de la censura al seu país, l'Iran, i exhibirà el seu darrer treball: Closed Curtain. Philippe Grandieux ens porta White Epilepsy, mentre que Randy Moore presenta Escape from Tomorrow. Noves Visions també inclou el treball a sis mans de Jean-Luc Godard, Peter Greenaway i Edgar Pêra: 3x3D, una codirecció dels tres realitzadors que reflexiona sobre el cinema en 3D.

Seven Chances –programada en col·laboració amb l'Associació Catalana de Crítics i Escriptors Cinematogràfics i la Filmoteca de Catalunya– compleix 20 anys com a secció del Festival i ho fa de manera gran: presentant set títols imprescindibles de Brian de Palma; Jean-Claude Brisseau; Joss Whedon; Valerio Zurlini; Pang Ho-cheung i treballs firmats conjuntament per Lucien Castaing- Taylor i Véréna Paravel; i James Franco i Travis Matthews.

L’espai per a totes les edats Sitges Family descobreix dues produccions tridimensionals: El mago de Oz 3D, una manera única de veure el clàssic de Victor Fleming del 1939; i Pororo: The Racing Adventure 3D, un film d’animació protagonitzat per un pingüí i amanit amb tortugues corredores.

Les cares més destacades del cinema de l’estat també seran a Sitges amb la projecció d’una de les pel·lícules més originals dels darrers temps; Gente en Sitios, de Juan Cavestany, una singular col·lecció d’escenes sorprenents que fan que les experiències quotidianes semblin part d’una pel·lícula de marcians. Amb motiu de la projecció d'aquest film, Casa Bacardí oferirà una festa exclusiva a l'equador del Festival, amb la presència de l'equip de la pel·lícula i còctels especials Barcardí dedicats a l'univers fantàstic.

A més, Takashi Miike i Johnnie To seran dos dels realitzadors que rebran homenatge enguany al Festival. Miike presentarà dues de les seves darreres produccions, Lesson of Evil, i Shield of Straw, i també se’n projectaran films anteriors com Audition i Shinjuku Triad Society; a més, el realitzador japonès oferirà una masterclass. Aquest director estarà acompanyat de les propostes nipones de gènere fantàstic més esperades. Per la seva banda, Johnnie To portarà al festival dues de les seves darreres pel·lícules, Drug War i la comèdia negra Blind Detective.

El Festival tindrà la seva obertura l’11 d’octubre amb Grand Piano, d’Eugenio Mira i protagonitzada per Elijah Wood i John Cusack, una de les produccions més internacionals realitzades per un català, i la seva cloenda amb The Sacrament, de Ti West, un film d’atmosfera enrarida entorn una secta religiosa. Encara queden abonaments Matinée (per a les sessions a l'auditori fins a les 15h) i abonaments Auditori, les entrades independents per als quatre recintes (Auditori, Retiro, Prado i la flamant sala Tramuntana, on hi haurà projeccions a preus populars, junt amb sessions i activitats gratuïtes) sortiran a la venda aquest mateix divendres 27 de setembre a través del servei de Telentrada. A aquestes quatre sales, cal afegir L’Escorxador (on es projecta la secció Brigadoon) i el nou Cinema a la fresca, a l’Hort de Can Falç, que presentarà alguns clàssics de gènere. Aquests darrers dos espais projectaran films gratuïts.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local