Festival de Cinema de Sitges

Panahi protagonitzarà Noves Visions de Sitges 2013

La secció inclourà també a Godard, Hong Sang-Soo, Sono Sion i Greenaway

La secció comptarà, en la seva branca de no-ficció, amb l’estrena de la versió íntegra d’ ‘American Jesus’, d’Aram Garriga, que se submergeix en el cristianisme radical nord-americà

EIX. Closed Curtain

EIX. Closed Curtain

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Jafar Panahi protagonitzarà, amb el seu darrer film Closed Curtain, la secció Noves Visions de Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, que celebra enguany el seu desè aniversari, reforçant el compromís amb les noves narratives del gènere fantàstic. Noves Visions estrena la subsecció Experiments, dedicada als treballs més radicals, que inclourà films com White Epilepsy, de Philippe Grandieux, una aterradora mirada sobre el cos, i la polèmica Escape from Tomorrow, de Randy Moore, a més de The Taking, de Lydelle Jackson i Cezil Reed. Els noms de Jean-Luc Godard, Peter Greenaway i Edgar Pêra se sumaran també a Experimenta amb 3x3D, una codirecció dels tres realitzadors que reflexiona sobre el cinema en 3D. Amb aquesta remodelació dels apartats de la secció, Noves Visions celebra el desè aniversari amb una ampla i excel·lent selecció de peces.

Noves Visions estarà dedicada enguany al cineasta Jafar Panahi, víctima de la censura al seu país, i comptarà amb la projecció de la seva darrera pel·lícula codirigida amb Kambozia Partovi, Close Curtain, una fantasia al·legòrica sobre l’Iran contemporani a cavall entre el diari personal i l’assaig cinematogràfic.

La secció celebra el desè aniversari amb una renovació. A partir d’aquesta edició, la branca Discovery passa a anomenar-se Emergents. A més, es crea la branca Experimenta per a subratllar els treballs més radicals.

Noves Visions – Ficció s’obrirà amb la pertorbadora Love Eternal –producció irlandesa dirigida per Brendan Muldowney, la curiosa odissea personal d’un jove obsessionat per la mort- i comptarà amb noms consagrats com Hong Sang-Soo (Nobody’s Daughter Haewon), Sono Sion (Why Don’t you Play in Hell?) o Peter Greenaway (Glotzius & The Pelican Company). Amb ells, autors i títols de rellevància al panorama cinematogràfic actual, com Denis Côté amb Vic+Flo ont vu un ours, que va competir a la Secció Oficial de la darrera Berlinale, o la coreana Jiseul, de Meul O., una de les triomfadores de l’última edició de Sundance. També d’aquest festival arriba la peculiar pel·lícula de zombies Halley, del mexicà Sebastian Hoffman, o la pertorbadora The Rambler, de Calvin Reeder, obra propera als universos de David Lynch, amb la seva visió fantasmagòrica i aberrant de l’Amèrica profunda. També dels Estats Units aterren l’aplaudida comèdia minimalista de zombies The Battery, de Jeremy Gardner, o l’estrena europea de l’aterrador pshycho-thriller Proxy, de Zack Parker, procedent del festival de Toronto, que promet ser un dels plats forts de Sitges 2013 i un dels films de gènere més innovadors de l’any. Igualment, Noves Visions-Ficció presentarà algunes de les pel·lícules franceses més atípiques de l’any, com Nos héros sont morts ce soir, de David Perrault, un film noir en el món del wrestling amb estructura onírica i decadent, o la polèmica Les rencontres d’après minuit, de Yann Gonzalez, comèdia sexual amb tints de ciència-ficció on destaca la presència del carismàtic exfutbolista Eric Cantona.

La branca documental de la secció, denominada No Ficció, s’obrirà amb l’impactant documental Blackfish, de Gabriela Cowperthwaite, entorn l’agressivitat de les orques en captivitat. Amb ella, la reflexiva proposta de Peter Mettler a The End of Time, la nova aportació al documental de tesi paranormal per part de Richard Stanley a L’autre monde, o la brillant paròdia del format del found footage realitzada per Bobcat Goldthwait a Willow Creek. Per la seva banda, American Jesus, del català Aram Garriga, explora els paisatges més estranys del cristianisme radical nord-americà, en una producció de Larry Fessenden, la versió íntegra de la qual tindrà la seva estrena europea en aquesta secció. Noves Visions comptarà també amb documentals que tracten la temàtica del cinema des de la reflexió, com Rewind This!, de Josh Johnson, que analitza el culte i la nostàlgia entorn al format domèstic del VHS, o Milius, de Joey Figueroa i Zak Knutson, que exploren la personalitat d’un dels directors i guionistes més atípics de Hollywood, el gran John Milius.

La branca de la secció denominada Experimenta presentarà els treballs més radicals i arriscats en relació al gènere, com ara Escape from Tomorrow, de Randy Moore, una polèmica pel·lícula rodada de manera clandestina en un parc d’atraccions de Disney; White Epilepsy, la nova obra de Philippe Grandieux, un film experimental d’horror sobre el cos i, possiblement, una de les pel·lícules més aterradores que veurem a Sitges 2013; i Tha Taking, de Lydelle Jackson i Cezil Reed, que mescla torture porn, bruixeria i morts vivents d’una manera mai vista, prescindint gairebé del tot dels diàlegs. Per coronar aquesta subsecció tindrem l’imprescindible tríptic 3x3D, en què els mateixos Jean-Luc Godard, Peter Greenaway i Edgar Pêra reflexionen sobre el cinem en tres dimensions.

Noves Visions també inclou la selecció de curtmetratges dels alumnes de les escoles de cinema de Catalunya. Sota la marca SGAE Nova Autoria, el festival mostrarà una selecció d'aquests treballs, en les opcions de ficció, animació i documental, que optaran als Premis SGAE Nova Autoria en les categories de millor guió, direcció i música.

Per acabar, la branca de la secció Emergents i els curts (Noves Visions Petit Format), a l’estar vinculades amb les altres seccions del festival, s’anunciaran, així com la resta de títols de la secció, amb el lineup complert de Sitges 2013.

Noves Visions va néixer a Sitges 2003 amb l’objectiu d’articular una programació que cerqués noves vies narratives, formals i conceptuals en el gènere fantàstic entès de manera ampla, i apostant per produccions amb un marcat caràcter d’autor i, fins i tot, experimental. Així, realitzadors com Kiyoshi Kurosawa, Yu Lik Wai, Katsuhito Ishii, Shinya Tsukamoto, Werner Herzog, Alain Robbe-Grillet, Ti West, Harmony Korine, Alain Resnais, Kim Ki-duk, Amat Escalante, Carlos Reygadas, Nicolas Winding-Refn, Hitoshi Matsumoto, Bruce la Bruce, Catherine Breillat, Sono Sion o Apichatpong Weerasethakul, entre molts d’altres, han passejat les respectives obres per aquesta secció, que any rere any ha crescut en interès i ha guanyat espectadors per a propostes formals arriscades.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local