Redacció |
Vilanova i la Geltrú
09-04-2014 17:57
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El Ple municipal va aprovar dilluns per unanimitat la cessió en règim de dipòsit de la col·lecció de l'Associació Museu del Mar a l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. Per la regidora de Cultura, Marijó Riba, aquest és un pas molt important per la ciutat perquè “hem avançat una mica més en la preservació del nostre patrimoni i la nostra memòria”. Riba va explicar que part de la col·lecció es mostrarà a d'edifici del Far, després de realitzar-hi les obres d'adequació. El dipòsit, segons la regidora “serà el punt de partida que ens permetrà explicar que és Vilanova a les futures generacions, Vilanova us ho reconeixerà.” Marijó Riba també va voler explicitar que la peça més emblemàtica de la col·lecció, el bot de salvament Víctor Rojas, serà restaurada i exposada des del primer moment.
El regidor d'Iniciativa per Catalunya-Verds (IC-V) Manel Claver, va voler posar en valor el treball de “37 anys de persones de la mar de Vilanova i la Geltrú que han intentat recuperar els oficis del mar”. Claver va felicitar un dels impulsors del museu, Josep Aiza, i a tota la junta i la gent de mar. “Gràcies a ells podem fer una col·lecció i que estigui sota la custodia de l'administració pública” va dir el regidor.
En nom de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) Marta Rius va agrair la feina feta i va destacar el fet que “a través de la voluntat dels ciutadans ara podem preservar i difondre la col·lecció”. Rius va recordar però que “ara toca que l'Ajuntament dignifiqui aquest espai”, en referència al Far.
Carmen Rodríguez, en nom del Partit Popular (PP) va agrair la cessió per part de l'Associació Museu del Mar i va voler recordar una persona que va impulsar el projecte, el Jaume Ramon. Per la regidora del PP aquest “és un projecte que beneficia molt la ciutat”.
El regidor del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) Joan Martorell va agrair la tasca que ha fet durant molts anys l'associació Museu del Mar i va destacar que amb l'exposició de la col·lecció “es podran aprendre i explicar coses a través dels objectes, tasca de molts anys, i ens podrem retrobar amb una Vilanova que mereix ser recordada, reconeguda i explicada a futures generacions.”
Per tancar el debat l'alcaldessa de Vilanova, Neus Lloveras es va adreçar a l'associació Museu del Mar. “Estigueu tranquils que des de l'administració també el sentim nostre, farem tot el possible per mantenir aquest record d'això que és tant nostre. "
Un altre dels punts destacats del Ple d'abril va ser l'Ordenança de mesures per fomentar el civisme i la convivència a Vilanova i la Geltrú i el seu Pla d'acció corresponent a l'any 2014. El regidor de Convivència, Francesc Sánchez, va recordar que aquesta ordenança fa molt de temps que es va començar a treballar i que s'han rebut aportacions de tots els grups municipals. El regidor de Convivència va explicar els tres eixos de la proposta. “El primer és un aspecte pedagògic perquè la gent intenti compartir l'espai públic d'una manera racional”. El segon eix fa referència a l'ordenació de l'espai, “intentem regular la convivència i el civisme actiu a la ciutat, fer-la responsable o corresponsable de l'ús de l'espai públic”. La tercera vessant de l'ordenança intenta ordenar i també estableix “sancions pagables. Tracta de ser equilibrada, tracta d'establir com a mínim un marc comú de convivència”.
El regidor no adscrit, Francis Àlvarez va destacar el fet que el text reculli alguns dels suggeriments realitzats i va explicar que “es reconeix i d'alguna manera es protegeix els ciutadans per la seva opinió política de la coacció moral o psicològica”.
Per Iolanda Sánchez, regidora d'IC-V, l'ordenança havia de treballar els valors, “fer una escola de convivència i civisme”. Sánchez va agrair l'esforç polític i tècnic per pressupostar les accions a dur a terme, encara que va anunciar l'abstenció del seu grup perquè, “falten elements de reflexió urbanístics per exemple, que determinen com volem la convivència, i també la participació."
El representant de la CUP, Raimon Ràfols, va explicar que la seva formació no comparteix la regulació del civisme “via ordenança”. De totes maneres Ràfols va dir que “aquesta proposta és raonablement més oberta que d'altres però ens fa patir la sobreregulació de la vida de la gent”. Sobre el capítol dedicat a la recollida de residus, el regidor de la CUP opina que “aquests canvis no vindran via sanció, sinó via conscienciació.”
Santi Rodríguez, portaveu del PP, va anunciar el vot favorable de la seva formació, destacant aspectes del text com “no permetre la mendicitat organitzada ni el “botellon”, ni l'entrada als edificis municipals amb la cara coberta.”
La regidora del PSC, Gisela Vargas, va anunciar l'abstenció de la seva formació i va explicar que algunes aportacions concretes del seu grup han estat recollides a l'ordenança. Vargas va voler posar en qüestió la capacitat d'executar tot allò que diu el text. “Plantegem-nos si la podem fer complir, si tenim els mecanismes necessaris”.
L'ordenança es va aprovar amb els vots a favor del Govern, el PP i el regidor no adscrit Francis Àlvarez, l'abstenció del PSC, IC-V i el vot en contra de la CUP.
El Ple va debatre i aprovar altres punts i mocions, entre les quals destaca el text del col·lectiu La Frontissa sobre els drets de les dones, que va ser defensada per una representant del col·lectiu, i la moció Cultura Penedès, presentada per un membre de l'Institut d'Estudis Penedesencs.
Més informació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!