CRBMC . Finalitzen els treballs de restauració del bot Víctor Rojas de Vilanova
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
27-04-2015 15:20
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya ha finalitzat els treballs de conservació-restauració del bot de salvament Víctor Rojas, propietat de l’Associació del Museu del Mar, de Vilanova i la Geltrú. Es tracta d’una embarcació insubmergible de rems i vela, per a catorze persones, inspirada en els bots anglesos del tipus Beeching-Peake, que es va construir l’any 1916 a les drassanes de Miquel Corbeto, de Barcelona. El bot va arribar a Vilanova procedent de Barcelona, l’any 1925, en substitució de l’antic bot de salvament Esteban Anzil. Les seves dimensions són d’11 m d’eslora, 2,70 de mànega i 0,80 m de puntal.
El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya ha fet una actuació de conservació–restauració total per retornar a la peça la seva integritat estructural. Els treballs s’han dut a terme “in situ” i han consistit bàsicament a retornar l’estabilitat als principals elements constitutius de la barca, principalment la fusta.
També s’ha millorat el sistema de presentació de la barca, ja que s’ha traslladat de l’exterior, on s’exposava, a un espai cobert, dins dels mateixos jardins del far. La peça queda, d’aquesta manera, integrada, de manera permanent, en el recorregut museogràfic del nou Museu del Mar, de Vilanova i la Geltrú.
La intervenció l'han duta a terme els restauradors Mia Marsé, Josep M. Miret i Oriol Mora, sota la supervisió del responsable de l'Àrea de Pintura sobre fusta del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya.
Nou espai al Far
Després de 14 anys a la intempèrie, el bot de salvament marítim Víctor Rojas es trobava en força mal estat. Per això s'ha sanejat, despintat, sorrejat, decapat, i s'han reposat totes les peces de fusta que estaven en mal estat.
El bot fou construït l'any 1916 a les Drassanes de Miquel Corbeto de Barcelona, i arribà a Vilanova i la Geltrú l'any 1925. Es tracta de la peça més emblemàtica de la col·lecció del Museu del Mar, ja que és l'únic dels tres bots d'aquests tipus que es conserven a Catalunya - els altres dos es troben a Calafell i Sant Feliu de Guíxols - que manté la seva estructura original. El Víctor Rojas va realitzar funcions de salvament fins a l'any 1957.
És un bot mixt tipus Beeching-Peake per navegar a rem i vela. De 14 rems, portava dos pals, un en el centre del bot i l'altre subjecte a la càmera de proa. Les seves mides són: 11 metres d'eslora, 2,70 de mànega i 0,80 de puntal.
Més informació
- Més de 5.000 persones a les portes obertes a l'Espai del Far de Vilanova
- L'Espai Far obre portes aquest cap de setmana per mostrar la finalització de la reforma
- El bot de salvament Víctor Rojas estrena emplaçament al Far de Vilanova
- Les obres del museu del Far de Vilanova finalitzaran a mitjans de febrer
- Comença la restauració del bot Víctor Rojas de Vilanova
- El futur museu del Far relatarà la història marinera de Vilanova
- L'Ajuntament gestionarà la col·lecció marítima al Far de Vilanova
- La col.lecció de Francesc Roig Toqués, més aprop del museu del Far de Vilanova
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!