EIX. Imatge de l'exitós anunci del Saló Eròtic de Barcelona
Roger Vives |
Vilafranca del Penedès
07-05-2014
| Actualitzat 31-08-2016 19:38
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
“Amb l’aparició de les xarxes socials i la consolidació de Youtube, va néixer el fenomen viral. Consistia simplement en l’acció de compartir un vídeo de forma espontània i massiva pels propis usuaris que miraven el contingut. Per exemple, veies el vídeo d’un bebè rient i pensaves ‘quina gràcia, això ho han de veure els meus contactes!’ i ho comparties. El resultat era un vídeo viral que, a través dels propis usuaris, arribava a xifres espectaculars de visualitzacions. I és aquí quan algunes ments astutes pensen: ‘i si intentem fer això per productes comercials’? Neix doncs, la publicitat viral”.
Amb aquestes paraules defineix el vilafranquí Carles Valdés un nou concepte de publicitat, cada cop més present a les nostres vides i que, sembla, marca una tendència en el sector de cara al futur més immediat. Valdés és tota una veu autoritzada sobre el tema, ja que fa dos anys va fundar la primera agència de publicitat viral de l'Estat: Vimema (ViralMediaMarketing).
Entre els diversos spots que ja ha realitzat, mediàticament n’han destacat dos del Saló Eròtic de Barcelona i un sobre la celebració dels 70 anys de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya. Només amb aquests tres vídeos s’han aconseguit quasi 4 milions de visualitzacions. “Dues campanyes molt treballades a nivell creatiu i que van repercutir en el seu dia en la majoria de mitjans de comunicació” explica Valdés, que també assegura que “veure com una idea viral que prepares amb un llapis i un paper un dia, surt a la perfecció, és una de les coses més gratificants i que més m’apassionen d’aquest món”.
Amb tot, el productor penedesenc matisa que “internet no té res a veure amb la televisió, ni la ràdio ni cap altre mitjà. L’usuari d’internet és molt impacient i exigent. És, per tant, lògic i raonable que només amb aquesta dada la publicitat a internet hagi de ser ideada d’una forma diferent de la de, per exemple, televisió”.
El que no varia en cap cas, és la necessitat de que una campanya capti el reclam de la gent. “Els primers en apuntar-se al carro van ser petites empreses, amb molt baix pressupost però amb una idea original, cosa que els va permetre veure catapultat el seu negoci amb una despesa mínima” recorda un Valdés que veu amb satisfacció que mica a mica són més els que aposten per aquest mètode: “des de fa poc temps, les grans marques s’han vist obligades a intentar idear campanyes virals. La raó és simple: La publicitat viral no només et dona visites, estudis demostren clarament que, ben feta, és també una acció de branding i engagement cap a la marca per part de l’usuari”.
I és que internet no només és el futur, sinó que també és el present. La seva audiència ha anat prenent terreny a la televisió, que encara es troba tres vegades per sobre, i això ha anat alimentant aquest fenomen creatiu i amb gran fase de creixement com és la publicitat viral.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!