Inauguració de la reforma dels museus

Sitges reivindica la seva capitalitat cultural amb la reobertura del Cau Ferrat i el Museu de Maricel

El president Artur Mas i la ministra de Foment, Ana Pastor, inauguren la reobertura dels museus

Museus de Sitges. Sitges reivindica la seva capitalitat cultural amb la reobertura del Cau Ferrat i el Museu de Maricel

Museus de Sitges. Sitges reivindica la seva capitalitat cultural amb la reobertura del Cau Ferrat i el Museu de Maricel

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els Museus de Sitges tornen a lluir amb la seva màxima esplendor després de la reobertura del Cau Ferrat, el Museu de Maricel i Can Rocamora. L’acte d’inauguració, celebrat aquest matí, ha comptat amb la presència d’un llarg seguici d’autoritats en representació de totes les administracions implicades en les obres de reforma. L’alcalde de Sitges, Miquel Forns, ha assegurat que la jornada d’avui és “històrica” perquè “la singularitat, la riquesa i la grandesa” dels museus de Sitges han convertit la vila en un “referent internacional de l’art i, especialment, del Modernisme i el Noucentisme”.

Forns ha comentat que el procés de rehabilitació d’aquests espais museístics ha estat llarg –gairebé cinc anys– i ha comptat amb opinions contraposades sobre la seva execució. Tot i així, ha insistit que, després d’analitzar el resultat final, tothom coincideix que les obres efectuades han permès, a més d’adequar els museus a les necessitats del segle XXI, “preservar aquella essència de Sitges que va fer que artistes i intel·lectuals s’hi instal·lessin al llarg de la història no només per a viure-hi, sinó també per a crear-hi i llegar-hi el seu art”.

Precisament, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat que “Catalunya no s’entendria sense la seva cultura” i, en aquest sentit, ha reconegut la capitalitat cultural de Sitges i ha destacat la seva significativa aportació al patrimoni cultural del país. El president també ha subratllat que les obres efectuades als museus sitgetans són un altre bon exemple de la exitosa col·laboració entre diferents institucions i la societat civil. De fet, ha emplaçat el govern espanyol a prendre’n nota per a altres qüestions.

El president ha ressaltat la importància que “un país com el nostre ha de tenir les infraestructures a punt, també les culturals”, i ha subratllat que una actuació com la reforma dels museus sitgetans és una iniciativa cultural de relleu, però també ho és des del punt de vista social i econòmic”. Mas ha recordat que un altre president de la Generalitat, Francesc Macià, va inaugurar el Cau Ferrat com a museu públic el 1933.

La representant de l’Estat a l’acte, la ministra de Foment, Ana Pastor, ha dit que Sitges ocupa un lloc preferent dins el patrimoni cultural català i que els seus museus són un “signe d’identitat i intel·lectualitat de tot Catalunya”. Per la seva part, el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, ha explicat que la rehabilitació del Cau Ferrat, el Museu de Maricel i Can Rocamora ha estat un “projecte ambiciós i complex que, a dia d’avui, ja era inajornable”.

Totes les intervencions han estat seguides amb atenció per un públic expectant que omplia de gom a gom el Racó de la Calma per veure i viure en primera persona el resultat final de la rehabilitació. Els més impacients han pogut fer-ho avui mateix. Els altres hauran de fer-ho el 23, 27, 28 i 30 de desembre o el 2, 3 i 4 de gener entre les 10 i les 17 hores. A partir d’aleshores, tant el Cau Ferrat com el Museu de Maricel es podran visitar igualment cada dia segons els seus horaris habituals. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local