L’Arxiu Comarcal del Garraf digitalitza el fons fotogràfic d’Alexandre de Cabanyes. Arxiu Comarcal
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
04-12-2015 16:53
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El Consell Comarcal del Garraf ha fet encàrrec a l’Arxiu Comarcal del Garraf del tractament arxivístic del fons fotogràfic d’Alexandre de Cabanyes. Es tracta de més de 700 imatges que il·lustren el relat cultural social i personal del pintor Alexandre de Cabanyes, que va viure a la Masia d’en Cabanyes fins l’any 1972 i, que han estat conservades a l’arxiu de la Masia fins ara. La proposta i el treball compartit amb l’Arxiu Comarcal del Garraf ha de permetre que les imatges fotogràfiques d’aquest fons es netegin, es canviïn de contenidors, es classifiquin, ordenin i inventariïn i, finalment, es digitalitzin.
Mila Arcarons, responsable del Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes, va explicar en roda de premsa, que “aquest fons permet conèixer millor l’obra i la vida d’Alexandre de Cabanyes ja que al fons hi ha un resum de la vida personal, cultural i artistica del pintor. Però també de la vida cultural de la ciutat de Vilanova i el país, atès que podriem considerar a Alexandre de Cabanyes un activista cultural”.
Per Xavier Grau, conseller de cultura i patrimoni “res és més gràfic que les fotografies per il·lustrar la vida que a l’entorn de la Masia s’hi produïa”. Així mateix ha comentat que aquestes imatges, un cop acabat el procés, seran una eina per a compartir la memòria col·lectiva - cultural - amb la ciutadania i també amb els investigadors”. En aquest fons hi ha també un relat personal vinculat a visites de diferents persones a la Masia d’en Cabanyes o als homenatges fets al pintor.
Entre la globalitat de fotografies hi consta el Cabanyes pintor, retratista i paisatgista, la vida social i cultural de la ciutat de Vilanova i la Geltrú vinculada a l’art i a les institucions patrimonials, culturals i museístiques. Com s’ha dit, aspectes de la vida personal del pintor i especialment de la seva vida a la Masia d’en Cabanyes. En aquest darrer aspecte, hi trobem fotos sobre els interiors i els exteriors de la Masia que evidencien els canvis produïts en el temps i les modificacions en les estances i en el mobilari.
Un gruix important de fotografies fan referència a obres pròpies i d’altres autors segurament, fruit de la seva vinculació a l’art i a les relacions amb altres pintors i/o col·leccionistes. En aquest sentit hi ha material fotogràfic de quadres de la Masia i/o peces que són en l’actualitat al Museu Víctor Balaguer agrupades sota el nom “llegat del 56” i que van arribar a Vilanova i la Geltrú gràcies a la relació d’Alexandre de Cabanyes amb Lluís Plandiura.
Hi ha també un relat personal vinculat a visites a la Masia d’en Cabanyes o homenatges al pintor. Destaca un àlbum amb dedicatòries manuscrites i fotos de l’any 67. Així mateix hi ha fotografies d’amics d’Alexandre de Cabanyes, persones a les que els hi unia interessos culturals: Mir, Oliva , Martí Torrents, etc. Com a curiositat, que caldrà investigar i documentar, fem referencia a fotografies de persones amb dedicatòries a Alexandre de Cabanyes. Hi ha molt de pes, també, d’imatges que posen de relleu la relació del pintor amb el mar i la natura a traves d’excursions i /o moments pintant.
En relació a l’autoria de les fotos, es deixa constància que els fotògrafs, al marge, de les que devia realitzar el propi Alexandre de Cabanyes, són de Jordi Mas, Ramir Horro, Vives, Suàrez , Joan Artigas, Cesar Casas, Saburit Ferre, F. Serra i, finalment, Audouard.
El tractament d’aquestes fotografies, segons Rafel Mestre, director de l’Arxiu Comarcal del Garraf, inclou la neteja, classificació, descripció i posterior difusió d’aquest fons. “Després d’aquest procés explica- es pot fer difusió en línea per tal que la gent pugui gaudir d’aquestes imatges” i a la vegada que es pugui consultar tant a l’Arxiu com a la Masia”.
Aquesta actuació forma part de l’acord de col·laboració amb l’Arxiu Comarcal del Garraf per a la gestió del Fons documental de la Masia d’en Cabanyes, que ha permès la classificació, ordenació i inventari, neteja, informatització de diversos documents i, en especial, de revistes de diversa procedència geogràfica datades des de finals segle XIX a mitjan segle XX.
És “un pas més en el relat de la dignificació del llegat Cabanyes -ressalta Gerard Figueras, president del Consell Comarcal del Garraf- un procés que va començar l’any 1975 amb la donació de la Masia a l’Ajuntament de Vilanova, la posterior cessió d’ús al Consell Comarcal del Garraf, que ha anat acompanyada de totes les obres de millora, no només de l’espai, sinó també del llegat cultural de la família”.
El president també va valorar molt positivament les sinergies amb altres institucions amb les què compartim objectius, com és el cas de l’Arxiu, i també va comentar que “aquest arxiu fotogràfic ens ajudarà a vestir la pròpia oferta de la Masia, ja que aquest és un espai que ens agradaria singularitzar en el conjunt de l’oferta cultural patrimonial del Garraf”.
Més informació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!