Alexandre de Cabanyes

Vilanova homenatja “l'últim modernista”

Dues exposicions commemoren el 140è aniversari del naixement d'Alexandre de Cabanyes

Dues exposicions commemoren el 140è aniversari del naixement d'Alexandre de Cabanyes. Míriam de Lamo

Dues exposicions commemoren el 140è aniversari del naixement d'Alexandre de Cabanyes. Míriam de Lamo

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Conegut especialment per les seves marines però considerat també un important retratista i pintor de paisatges, Alexandre de Cabanyes (1877-1972) es referia a sí mateix com a “l'últim modernista”. Així ho explicava ahir dimecres Oriol Pi de Cabanyes, nét de l'artista i comissari de les exposicions “La captura de l'instant” i “L'entorn perpetuat”, dues mostres que podran visitar-se a partir d'aquest diumenge 25 de febrer al Museu Víctor Balaguer i la Masia d'en Cabanyes, respectivament. Les exposicions, al costat de la publicació del llibre “Alexandre de Cabanyes. L'últim modernista”, volen rendir homenatge al pintor amb motiu del 140è aniversari del seu naixement, que va tenir lloc l'any passat, per tal de descobrir les diferents facetes de Cabanyes a nivell artístic i personal i de recuperar el seu important llegat.

L'Ajuntament de Vilanova i el Consell Comarcal del Garraf van iniciar el 2017 la commemoració de l'aniversari del naixement d'Alexandre de Cabanyes, i col·laboren en les dues exposicions temporals que es podran visitar a partir de diumenge. Les dues mostres es complementen; així, “La captura de l'instant” reuneix 27 obres que inclouen vàries marines de Vilanova, a més d'alguns retrats i paisatges com el jardí de la Masia d'en Cabanyes o Montserrat, entre altres. Les obres són propietat de setze particulars i i de quatre institucions, entre elles el Museu Nacional d'Art de Catalunya o el Museu de Montserrat, mostrant per primer cop al públic algunes pintures en una exposició que vol ser antològica i que podrà visitar-se fins al proper 1 de juliol. “El jardí de les Hespèrides”, “Mercat del peix a Vilanova” o “Jardí del poeta Cabanyes” són algunes de les obres de la mostra.

D'altra banda, “L'entorn perpetuat”, a la Masia d'en Cabanyes, recrea la vida que portava el pintor a la mateixa masia, on tenia el seu taller i on van créixer els seus quatre fills. A través de paisatges de la zona i retrats d'amics i familiars, la mostra permet explicar com era el dia a dia de l'artista. En aquest cas, es tracta de 25 peces que pertanyen a 19 prestadors diferents, tots ells privats. L'exposició, que estarà oberta al públic fins al 24 de juny, inclou “Nena al jardí de la Masia d'en Cabanyes”, “El Brull”, així com a retrats d'Enric Cristòfol Ricart o Martí Torrents.

Obres de valor social

“Alexandre de Cabanyes pintava sempre, era la seva manera d'estar en el món”, va explicar Oriol de Cabanyes durant la presentació de l'exposició al Museu Balaguer. El comissari de la mostra va referir-se a la seva pintura com a “postexpressionista”, amb l'objectiu de “captar l'emoció i que aquesta es perpetuï”. “Són obres que tenen un valor social. Les marines i els paisatges formen part del patrimoni visual de Vilanova”, va apuntar el comissari, que va destacar com a valors de les pintures de l'artista “la pau, la serenitat i la felicitat”.

Francesc Fontbona, un dels autors del llibre dedicat a Alexandre de Cabanyes, va referir-se al caràcter “extrovertit” del pintor. “Per a molta gent va ser el pintor de les barques i la platja de Vilanova. Cabanyes és molt més que això: hi ha un Cabanyes paisatgista, retratista, i el Cabanyes de la primera època, modernista. Encara costa molt localitzar obres seves perquè han estat eclipsades per la seva longevitat”. El coautor del llibre va desitjar que les exposicions serveixin per fer “aflorar obres que potser estan en cases particulars” i per “acabar d'arrodonir la figura d'un personatge” que va definir com a “polièdric”.

“Un gran ignorat”

“Hi havia un gran buit d'informació, d'obres. Era un gran ignorat”, va assegurar la coautora del llibre i també comissària de l'exposició Esther Alsina. La vinculació de Cabanyes amb diverses societats d'artistes va ser un dels trets destacats per Alsina. La comissària també va referir-se a l'amistat de Cabanyes amb “el  gran col·leccionista d'art i mecenes Lluís Plandiura”, una relació de la que va beneficiar-se Vilanova tenint en compte que el Museu Balaguer va rebre algunes obres del col·leccionista. Així mateix, Esther Alsina va reconéixer l'àrdua tasca que ha suposat recollir material sobre el pintor. “Confio que es posi Alexandre de Cabanyes en el lloc que es mereix”, va afegir.

Per a la directora del Museu Balaguer, Mireia Rosich, Vilanova tenia “un deute” amb Alexandre de Cabanyes, i la voluntat és “recuperar” el seu llegat artístic. En el mateix sentit va expressar-se l'alcaldessa de Vilanova, Neus Lloveras, que va destacar la col·laboració entre l'Ajuntament i el Consell Comarcal del Garraf per tirar endavant la iniciativa. “Alexandre de Cabanyes és un dels pintors de referència que ha donat la nostra ciutat”, va dir Lloveras, que va assegurar que “la seva creació com a pintor va ser molt més àmplia del que es coneix”.

Activitats complementàries

Les exposicions compten amb un ampli nombre d'activitats complementàries, com els diàlegs amb Oriol Pi de Cabanyes i Mireia Rosich el proper 15 de març a les 19:30 hores al Museu Balaguer, o la visita comentada a càrrec d'Esther Alsina, el dijous 17 de maig a les 19:30 hores i el dissabte 26 de maig a les 17:30 hores. També al Museu Balaguer tindrà lloc un Chill out de mites i art a partir de quadres de l'artista a càrrec de Mireia Rosich el dimecres 30 de maig a les 19 hores (“El jardí de les Hespèrides”), i el dimecres 27 de juny a les 19 hores (“Sirenes i nimfes del mar”).

Una altra de les propostes és l'activitat familiar “El pinzell de l'Alexandre”, adreçada a a infants a partir de sis anys, els diumenges 8 d'abril i 10 de juny a les 11:30 hores al Museu Balaguer, i el dissabte 10 de març i el diumenge 6 de maig a les 11 hores a la masia. També s'ha organitzat una sessió informativa d'sketching a càrrec de Joan Nadal, professor de l'EMAID de Vilanova, el dissabte 14 d'abril a les 12 hores al museu, i el diumenge 13 de maig a les 12 hores a la masia. En aquest cas, l'activitat va adreçada a joves i adults a partir dels 16 anys.

La Masia d'en Cabanyes acollirà una taula rodona amb els autors del llibre el dijous 12 d'abril a les 19:30 hores, i la visita comentada a càrrec d'Esther Alsina el dissabte 26 de maig a les 12 hores. Els diàlegs a càrrec d'Oriol Pi de Cabanyes i la responsable de la Masia d'en Cabanyes i gerent del Consell Comarcal, Mila Arcarons, tindran el dijous 7 de juny a les 19 hores a la masia. Totes les activitats són gratuïtes i, excepte en el cas dels diàlegs i la taula rodona, cal realitzar-ne reserva prèvia.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local