150è aniversari del naixement

Una mostra al Museu de Maricel a Sitges sobre Ramon Casas, plat fort de l'Any Casas

La mostra farà una itinerància al CaixaFòrum Madrid i a Palma de Mallorca

El conseller de Cultura, Santi Vila, i la comissària de l'Any Ramon Casas, Vinyet Panyella, als Quatre Gats. ACN

El conseller de Cultura, Santi Vila, i la comissària de l'Any Ramon Casas, Vinyet Panyella, als Quatre Gats. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Any Ramon Casas, que se celebrarà amb motiu del 150è aniversari del naixement del pintor, dibuixant i cartellista, tindrà com a plat fort una gran exposició al Museu de Maricel a Sitges del 10 de novembre al 19 de febrer del 2017. La mostra "plantejarà una visió de Ramon Casas no de retrospectiva, sinó de la seva importància com artista que està sempre a la recerca de la modernitat", ha destacat la comissària de l'Any Ramon Casas, Vinyet Panyella, acompanyada pel conseller de Cultura, Santi Vila, qui han presentat aquest dilluns les activitats de l'Any Casas. S'han organitzat més de 60 activitats, que inclouen exposicions, lectures, dibuixos i tallers familiars, activitats a biblioteques i centres docents, conferències, visites guiades, espectacles, rutes i itineraris, publicacions, marxandatge. L'acte central es preveu que sigui al Món Sant Benet a finals de juny o inicis de juliol.

La commemoració de l'Any Ramon Casas 2016 s'organitzarà en tres eixos conceptuals: l'accés, el reconeixement i la creativitat. Els objectius són "aconseguir la màxima participació i gaudi per part de tota mena de públics; estendre la commemoració de Casas a tot el territori català; promoure la integració de les activitats en la programació i serveis dels museus, monuments i col·leccions d'art amb obra de Ramon Casas obertes al públic, així com dels diversos agents culturals; contribuir a la difusió i internacionalització de la cultura catalana per mitjà de la figura de Ramon Casas", així com integrar en la commemoració diversos àmbits d'activitats que siguin susceptibles per evocar Casas com la gastronomia o el motor.

En total s'han programat, de moment, set exposicions per commemorar la figura de Casas. La primera és 'Ramon Casas. La vida moderna', del 10 de març al 8 de maig, al Museu del Modernisme de Barcelona; 'Júlia, el desig', del 4 de maig al 20 de juliol, al Cercle del Liceu de Barcelona; Ramon Casas a les col·leccions del Museu Pau Casals del 17 de juny a l'11 de setembre; 'Ramon Casas i les ombres xineses dels Quatre Gats. Pràctiques heterodoxes', del 30 de juny al 31 d'octubre, al MNAC; 'Ramon Casas en família' del novembre al gener del 2017 a la Fundació Rocamora, així com 'Santiago Rusiñol i Ramon Casas, per Catalunya en carro' –títol provisional- al Museu de la Vida Rural a L'Espluga de Francolí al juliol i desembre del 2017.

L'exposició central de la commemoració serà 'Ramon Casas, la modernitat anhelada' al Museu de Maricel a Sitges del 10 de novembre al 19 de febrer del 2017, que està comissariada per Ignasi Domènech, del Consorci del Patrimoni de Sitges, i Francesc Quílez, del MNAC. La mostra farà una itinerància al CaixaFòrum Madrid i a Palma de Mallorca. Sobre aquesta mostra, Panyella ha indicat que no van voler fer tant una retrospectiva, sinó fer èmfasi en "la importància de l'artista, que està sempre a la recerca de la modernitat".

El conseller Vila també ha fet referència a la importància que aquesta mostra no es fes al MNAC, sinó al Museu de Maricel a Sitges. "És un aspecte rellevant que té a veure amb l'orientació que volem que prenguin les grans institucions del país i és que quan hi hagi una commemoració no hi ha cap necessitat que sigui la institució de capçalera qui faci l'exposició central", ha recalcat. El titular de Cultura també ha destacat "l'alineació en aquest Any Casas de diverses institucions".

Planyella també ha destacat que a la mostra vindran obres de fora que no s'havien exposat fins ara. "Sempre hi ha una obra inèdita que no ha sortit de casa del seu amo i això també passarà i no només a la mostra de Sitges, sinó a la del Cercle del Liceu", ha dit la comissària.

Més activitats amb un acte central al Món Sant Benet

També s'han organitzat diverses rutes i itineraris sobre l'artista a diversos espais, com la 'Ruta Ramon Casas a Barcelona'; l''Itinerari de Ramon Casas als Museus de Sitges', o un itinerari entre Torredembarra, el Castell de Tamarit i el Museu Pau Casals, entre altres. També s'organitzarà l'activitat 'La màgia del capvespre. Diàleg entre Ramon Casas i Júlia Peraire', que inclou sopar i visita nocturna a Sant Benet de Bages. De fet, es preveu que l'acte central de la commemoració serà a Món Sant Benet a Sant Benet de Bages, organitzat per la Fundació Catalunya La Pedrera. Es preveu que es faci a finals de juny i inicis de juliol. "Estem perfilant no només l'acte, sinó la ruta i la major presència de Ramon Casas a Sant Benet", ha explicat la comissària.

Amb motiu de l'aniversari del naixement de Casas, també es preveuen noves publicacions a l'entorn del pintor. A banda dels catàlegs de les diverses exposicions programades, es publiquen, entre altres, 'Desde el Molino', de Santiago Rusiñol i Ramon Casas (1894), en edició facsímil; 'Les set vides de Pere Romeu', de Josep Bargalló, i 'Petita Història' de Ramon Casas, de Vinyet Panyella.

El pressupost de la commemoració de l'Any Ramon Casas rondarà els 200.000 euros. Aquesta és la previsió amb la qual està treballant el Departament de Cultura i de Presidència, com ha explicat el mateix Vila.

Ramon Casas

Ramon Casas va ser un dels pintors més representatius del modernisme i de la pintura catalana fins el primer terç del segle XX. Segons els organitzadors, "la seva obra ha esdevingut un referent cabdal pel que té de representatiu de la modernitat importada de París, la visió social, la descripció de les multituds i la representació d'una determinada visió de la figura femenina".

Entre les seves obres, destaquen 'Ball al Moulin de la Galette' (1890-1891, Museu del Cau Ferrat de Sitges), 'Plein air' (1891, MNAC), 'Madeleine' (1892, Museu de Montserrat), 'La càrrega' (1899, Museu Comarcal de la Garrotxa, Olot) o 'La sargantain' (1907, Cercle del Liceu), que són icones de la pintura catalana moderna.

Les col·leccions sobre Ramon Casas

Actualment moltes les col·leccions públiques i privades acullen obres de Ramon Casas. L'obra de l'artista es troba principalment, al MNAC, Museu del Cau Ferrat (Sitges), Museu de Montserrat, així com també al Museu Comarcal de la Garrotxa (Olot), el Museu Víctor Balaguer (Vilanova i la Geltrú) i el Museu del Modernisme (Barcelona), figurant també en les col·leccions permanents d'altres museus i col·leccions del país. A l'estat espanyol la seva pintura forma part del Museo Centro de Arte Reina Sofía i la Colección Carmen Thyssen, entre altres. Als Estats Units d'Amèrica els seus quadres figuren a la Universitat de Nortwestern (IL), al Miami Estate i en altres diverses col·leccions particulars i públiques.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local