Redacció |
Vilanova i la Geltrú
02-05-2016
| Actualitzat 06-05-2016 18:42
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El ple municipal que se celebra aquest dilluns a la tarda a Vilanova i la Geltrú ha decidit per majoria concedir la Medalla de la Ciutat al pintor Joaquim Budesca com a reconeixement de la seva trajectòria professional i la seva implicació a la ciutat. La regidora de Cultura, Teresa Llorens, ha explicat que la proposta va néixer de diversos regidors i regidores de la ciutat i que l'Ajuntament ha fet posteriorment una consulta a entitats de la ciutat. Més d'una quarantena d'associacions han fet arribar al consistori el seu suport a la petició de la Medalla de la Ciutat per a Joaquim Budesca.
Llorens també ha explicat que la concessió de la Medalla de la Ciutat es farà durant el mes de juny i que al mes de juliol, La Sala acollirà una exposició d'homenatge a la trajectòria del pintor vilanoví.
L'acord del ple ha estat aprovat per tots els grups municipals a excepció de la CUP, que s'ha abstingut per no estar d'acord amb la figura de la Medalla de la Ciutat: "no qüestionem la trajectòria de Joaquim Budesca, tot el contrari, sinó que no creiem en aquest tipus de reconeixement perquè hi ha molta gent que excel·leix en la seva feina. Amb el que sí que estem molt d'acord és amb l'exposició que es prepara a La Sala, aquest tipus de reconeixement sí que creiem que són adients", ha explicat Josep Maria Domènech (CUP).
Joaquim Budesca i Català
Joaquim Budesca i Català va néixer el 8 de novembre de 1930 al carrer de les Barques, 8 de Vilanova i la Geltrú. Fill d'Ignasi Budesca, de Tarragona, forjador d'ofici i treballador del ferrocarril, i de Victòria Català, nascuda a la Pobla de Cérvoles, a les Garrigues. La parella va tenir sis fills, tres nois i tres noies.
El 1936 la Guerra Civil fa que la família es traslladi a Barcelona. El 1940, a causa de les dificultats amb què es trobaren a Barcelona, la família Budesca es trasllada a viure a la Pobla de Cérvoles, d'on era la mare. El 1941 tornen a Barcelona, on Joaquim es matricula en una escola del carrer Galileu, i l'any següent es traslladen a l'Hospitalet de Llobregat. No va ser fins l'any 1960 que va tornar definitivament a Vilanova i la Geltrú.
Joaquim Budesca disposa d'un recull biogràfic de petit format de la col·lecció Retrats, promoguda per l'Ajuntament, escrit pel periodista Carles García Guinda. El llibret, que és un acte de reconeixement de la seva trajectòria personal i pública, presenta l'artista en les seves facetes de dibuixant i pintor. La seva vocació artística es va manifestar des de la infantesa, i ha acabat esdevenint un artista amb un univers propi i reconegut.
El pintor s'ha caracteritzat per un esforç autodidacte, i destaca en el seu retrat aficions com la de visitar els museus, que utilitzava com a escoles de belles arts particulars.
Ja de ben petit, a l'escola, es passava moltes hores de classe dibuixant a la llibreta. A l'Hospitalet va entrar a treballar en una fusteria, mentre als vespres seguia anant a escola. Quan va ser l'hora de fer el servei militar, a Melilla, li van preguntar quin era el seu ofici, i va respondre dibuixant. Per això va treballar al departament de cartografia, i quan va tornar en vaixell fins a Barcelona ja havia decidit que es volia dedicar al dibuix d'una manera professional. Va estudiar a l'Acadèmia Pruna durant dos mesos per adquirir coneixements sobre la tècnica del dibuix, i va entrar a l'estudi d'Emili Giralt i Ferrando, per treballar per a diferent editorials i guionistes, fent dibuix a llapis o fent de copiador a tinta. A la dècada dels cinquanta, va entrar a formar part del projecte E21 de Josep Toutain, treballant en historietes bèl·liques, en adaptacions i en portades de caire romàntic o rosa. La majoria d'aquests productes editorials van ser publicats a l'estranger. També va treballar com a il·lustrador de notícies i com a creador de tires històriques a periòdics com "La Prensa" o "Solidaridad Nacional", i va treballar per a l'Editorial Galaor.
A finals dels cinquanta va conèixer, a Vilanova i la Geltrú, la seva primera esposa, Joana Gómez, amb qui va tenir dues filles. El matrimoni s'instal·là a la capital del Garraf de manera definitiva. Durant un temps va treballar al torn de nit de la benzinera Cotesua, i als matins anava a la muntanya amb el seu Seat 600 i les seves aquarel·les, per captar els colors i la llum del paisatge del Garraf. Va començar a vendre algunes de les seves aquarel·les a amics, coneguts i gent diversa, que mica en mica l'anaven coneixent i apreciant artísticament a la seva comarca natal.
El 1969 Budesca va fer la seva primera exposició col·lectiva a la Galeria Catafau del carrer de Santa Madrona, on faria la seva primera exposició individual el 1970. Els anys setanta van suposar l'explosió de Budesca com a pintor, que va començar a practicar la tècnica de l'oli. La recerca d'una veu pròpia en el món de l'art, i la defensa continuada de la seva llibertat artística sustentada en l'esforç autodidacte va fer que Budesca s'endinsés i experimentés en tota mena de tècniques i propostes. Durant els anys setanta i vuitanta va practicar també el disseny gràfic, la publicitat, el cartellisme i la il·lustració. El seu matrimoni es va trencar durant els anys vuitanta, i va començar a conviure amb la que seria la seva segona esposa, Montse Lago.
El 1981 va il·lustrar la publicació "Cent indrets de Vilanova i la Geltrú", el 1986 va restaurar les pintures al fresc de la cúpula de la Masia d'en Cabanyes, i va dissenyar els vestits del Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú l'any 1995.
Va provar tècniques com la litografia, el gravat, i fins i tot l'escultura. Va realitzar les portades dels discs compactes de la pianista vilanovina Leonora Milà, va dissenyar punts de llibre, el mata-segells commemoratiu del cinquantenari de la Penya Filatèlica Vilanova. El 2005 va dissenyar les carrosses dels Reis Mags d'Igualada, i el 2007 va inaugurar al Centre d'Art Contrmporani La Sala de VNG amb l'exposició H2O.
Budesca ha donat a conèixer el patrimoni natural i la ciutat de Vilanova i la Geltrú en nombroses exposicions que ha fet per Catalunya, Espanya, França, Suïssa, Portugal, i també als Estats Units i al Canadà. Generós i compromès, va donar el 2011 una de les pintures de la seva sèrie de paisatges d'aigua al fons d'art contemporani de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer.
Més informació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!