Més llenya al foc

El TSJC tomba la llicència del Faraday per molèsties als veïns, com ja va fer amb el Nowa Reggae

El jutge reitera que l’Ajuntament va concedir il•legalment el permís al festival perquè permetia que es superessin els límits acústics marcats per llei

Els catalans 'Aias' al Faraday 2011. ACN

Els catalans 'Aias' al Faraday 2011. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Sala Contenciós Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul•lat la llicència del festival Faraday del 2011 –actual Vida-, considerant que va provocar problemes de descans als veïns del recinte del Molí de Mar. El jutge s’ha posicionat en el mateix sentit que ho va fer el passat mes de març, quan va tombar la llicència del Nowa Reggae pels mateixos motius. D’aquesta manera, ha condemnat novament l’Ajuntament de Vilanova a pagar 3.000 euros als veïns que van dur el festival als tribunals, com a indemnització per les molèsties ocasionades. Segons recull la sentència a la qual ha tingut accés l’ACN, el tribunal assegura que l’Ajuntament va concedir il•legalment la llicència per celebrar el Faraday, ja que els concerts superaven els 45 decibels a la façana de l’habitatge més proper. El jutge indica que els decibels es poden sobrepassar en esdeveniments esporàdics i extraordinaris, però insisteix que el Faraday no era cap de les dues coses.

A la sentència, el jutge assegura que la interpretació de la llei que feia l’Ajuntament per concedir la llicència no era correcte. Recorda, així, que ni el Faraday ni el Nowa Reggae es poden considerar activitats esporàdiques ni extraordinàries perquè s’han anat repetint any a any de forma planificada.

Al mateix temps, el magistrat es fa ressò del rebombori social que va provocar la sentència del març, i assegura que “comprèn perfectament les reaccions irades dels assidus als festivals” però assenyala que la superació dels límits acústics només és possible si els perjudicats “s’hi resignen voluntàriament”. Així, el jutge remarca que les persones perjudicades per l’excés de so “són en el seu dret de reclamar protecció dels poders públics fins a les últimes conseqüències”.

D’altra banda, el magistrat també remarca que cap de les dues sentències signifiquen “cap impediment per a què a Vilanova i la Geltrú puguin celebrar-se festivals musicals”. Així, especifica que es podran seguir organitzant esdeveniments sempre que siguin compatibles amb la normativa sobre espectacles i contaminació acústica. “Per aquesta via, doncs, cap risc d’esdevenir ciutat dormitori”, afirma el jutge replicant la preocupació de l’Ajuntament de que la ciutat quedés relegada a no poder organitzar actes de gran format.

“Equilibri” entre descans i música

L’advocat Joaquim Martí, representant dels veïns que han guanyat la sentència, ha destacat a l’ACN que el tribunal permet la continuïtat dels festivals si aquests garanteixin “el just equilibri” amb el descans. “Vilanova ha de ser un municipi ric en esdeveniments culturals però també en els drets domiciliaris dels veïns”, ha afirmat. A parer del lletrat, l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú “és dels més laxes i menys controladors en limitacions acústiques”, i ha instat el consistori a reconduir aquesta situació.

Mentrestant, ni l’Ajuntament de Vilanova ni els organitzadors del Faraday han entrat a valorar el veredicte del TSJC. Consultats per l’ACN, les dues parts han assegurat que no havien pogut accedir a la sentència publicada aquest dijous i que, per tant, declinaven fer declaracions fins que n’hagin analitzat el contingut.

Tancament del Molí de Mar i trasllats forçosos

La sentència del TSJC vers el Nowa Reggae publicada el passat mes de març no només va comportar que l’Ajuntament indemnitzés els veïns denunciants, sinó que el govern també va clausurar el Molí de Mar com a recinte on celebrar concerts. La decisió va obligar els festivals Nowa Reggae i Vida a reubicar els festivals previstos per a aquest mateix estiu –en el cas del Vida, només va afectar una part de la programació-.

Amb els canvis, les conseqüències de la sentència del mes de març semblaven superades, però recentment El Tingladu també ha hagut de buscar un nou emplaçament. El fet de no poder garantir un impacte màxim de 85 decibels a la façana més propera –el govern va situar aquest límit com a excepcional-, va comportar que el festival es veiés obligat a abandonar la històrica Plaça de les Neus. Tot i el rebuig inicial, finalment els organitzadors van acceptar reubicar la programació al parc de Baix a Mar.

‘No fem soroll, fem cultura’

El cas del Nowa Reggae –que va esclatar preveient que hi hauria una segona sentència vers el Faraday- va aixecar preocupació al conjunt de Vilanova, on la Coordinadora d’entitats juvenils i culturals va impulsar la campanya “No fem soroll, fem cultura”. El lema defensava que l’activitat cultural era un tret distintiu de la ciutat i feia una crida a protegir els grans esdeveniments i festivals. El punt àlgid de la campanya va ser una manifestació que va reunir més de 1.500 persones.

La reivindicació de la Coordinadora, però, no s’ha aturat, i recentment han anunciat un boicot a la renovació del Vot del Poble del 5 d’agost -un dels actes més emblemàtics de la Festa Major de Vilanova-. Diverses entitats han anunciat que abandonaran la plaça de les Neus al tram final de l’esdeveniment i organitzaran una concentració paral•lela com a rebuig a la gestió que el govern municipal ha fet des que es va publicar la sentència vers el Nowa Reggae.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local