Festa Major 2016

Entitats juvenils i culturals de Vilanova confirmen el boicot al Vot del Poble

Més d’una desena d’entitats populars denuncia la inacció del govern municipal després de la sentència del TSJC sobre el Nowa Reggae

'L'Ajuntament recull les demandes de cada entitat amb bones intencions però falta actuar, falten fets, no paraules'

Entitats juvenils i culturals de Vilanova confirmen el boicot al Vot del Poble. Natàlia Luppens

Entitats juvenils i culturals de Vilanova confirmen el boicot al Vot del Poble. Natàlia Luppens

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Coordinadora d’Entitats Juvenils i Culturals de Vilanova i la Geltrú ha confirmat que abandonarà l’acte de renovació del dret del poble com a senyal de protesta contra el govern municipal que “no ha estat a l’alçada” en la defensa de l’activitat cultural vilanovina.

L’anunci s’ha fet després que l’Ajuntament rebutgés les demandes del manifest presentat per les entitats, en que demanaven explícitament, d’entre altres punts, que el govern protegís entitats, associacions i les seves activitats culturals arran de la sentència del Tribunal de Justícia de Catalunya (TSJC) que invalidava la llicència del festival Nowa Reggae.

En el manifest “Volem una ciutat per viure”, la Coordinadora, juntament amb els Diables de Vilanova, l’Agrupació de Balls Populars i una desena d’entitats culturals expressaven la seva preocupació per “l’atac directe als fonaments de l’associacionisme vilanoví” que suposa la sentència del TSJC i instaven a l’ajuntament a que es posicionés al costat de les entitats, que aprovés les al•legacions presentades per la Coordinadora a la sentència i que redactés una ordenança municipal específica per l’activitat festiva i cultural a l’aire lliure.

Resposta insuficient des de l’Ajuntament

No obstant, el rebuig de l’Ajuntament a les demandes del manifest ha portat a les entitats a fer un pas endavant i a mostrar públicament el seu desacord el proper 5 d’agost en la cerimònia del Vot del Poble. Serà el proper divendres, en l’acte central de la festa major, quan les diferents associacions abandonaran la plaça de les Neus en arribar les autoritats i es dirigiran a la plaça Sant Antoni per llegir el manifest. “Creiem que la situació és prou greu per plantar-se”, afirmen.

“Des del govern no han actuat ni abans, protegint l’activitat de les entitats, ni després, seient a negociar amb nosaltres”

L’Enric Garriga, des del Drac de Vilanova explica, consternat, que han pres aquesta decisió després de veure com s’arracona la cultura popular sense que l’ajuntament prengui mesures clares. “Realment ens sap molt greu, no estem posant en qüestió el model de festa major però si que s’ha obert una porta molt perillosa”. Afegeix que intenten defensar les festes populars i l’espai públic però que arribat el moment en què cal dir prou. “O ens plantem o seguirem perdent espais”.

A mitjans d’abril, els regidors de tots els grups municipals excepte Ciutadans van elaborar un manifest titllant “d’inacceptable” la sentència contra el Nowa Reggae i al juny es va aprovar al ple municipal una moció per unanimitat per la defensa de l’activitat cultural a la ciutat.

“Creiem que la situació és prou greu per plantar-se”

Més recentment, el govern municipal s’ha reunit individualment amb cada entitat i d’acord amb la coordinadora i les entitats signants del manifest, va informar que impulsaria una nova ordenança de soroll però, critiquen, “sense que hi hagués un compromís ni un calendari clar, específic i concret”. “L’ajuntament recull les demandes de cada entitats amb bones intencions però falta actuar. Necessitem fets, no paraules”.

Dues associacions de veïns, la de Sant Joan i de la Geltrú, s’han adherit recentment al manifest i des de la coordinadora no dubten en seguir treballant per entrar a negociar amb l’ajuntament i garantir les demandes del manifest. Coordinadora i entitats fan una crida a participar d’aquest acte reivindicatiu sota el lema "No fem soroll, fem cultura" que ja va aconseguir congregar a més de 2.000 persones el passat abril. 

Aquesta nova notícia arriba després de la nova polèmica en que el TSJC ha tornat a anul•lar la llicència d’un altre festival de música a la ciutat, el Faraday, per superar els límits acústics marcats per la llei.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local