Llegat de Cabanyes

S'amplia el fons fotogràfic d'Alexandre de Cabanyes

Noves fotografies de la Masia d’en Cabanyes i del pintor Alexandre de Cabanyes a través de dues donacions de Ricard Monrós i Audí, fill del fotògraf Antoni Monrós i Valls i de Montserrat Pujol i Piñellas

Noves fotografies de la Masia d’en Cabanyes i del pintor Alexandre de Cabanyes. CC Garraf

Noves fotografies de la Masia d’en Cabanyes i del pintor Alexandre de Cabanyes. CC Garraf

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El fons fotogràfic d’Alexandre de Cabanyes comptarà a partir d’ara amb 24 noves fotografies gràcies a la donació feta per Ricard Monrós i Audí que, a l’abril del 2016 fent la recerca d’un recull de poesies inèdites de Joan Rius Vila, oncle seu, va descobrir que era propietari d’una col·lecció de fotografies fetes a la Masia d’en Cabanyes, que va realitzar el seu pare Antoni Monrós i Valls, fotògraf de professió.

24 instantànies en blanc i negre realitzades per Antoni Monrós i Valls al setembre de 1966 en les visites que feien a la Masia d’en Cabanyes els Srs. Joan Rius Vila, Antoni Monrós i Valls i el propi Ricard Monrós i Audí.

A partir d’aquesta troballa

Ricard Monrós i Audí expressà la voluntat de digitalitzar els negatius i fer donació d’aquest material al “Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes” i al Consell Comarcal del Garraf per a la seva difusió.

Les fotografies mostren diferents atmosferes de la Masia d’en Cabanyes que permeten conèixer en quin estat es trobava la Masia l’any 1966 i com estava organitzada les estances i la col·lecció dels Cabanyes. Així mateix, també té interès les imatges dels exteriors. Imatges dels jardins amb vistes al fons de Vilanova i la Geltrú i fotografies de la façana principal de la masia.

Entre les fotografies donades destaquen les del pintor Alexandre de Cabanyes, amb 89 anys, assegut en un banc del jardí de la masia i al seu estudi en el que apareix envoltat de pintures i quadres, com les seves característiques marines. En relació a l’interior de la masia, es mostren les estances com la sala de música – on apareixen l’arpa i el piano i les obres pictòriques que ocupen totes les parets de l’estança – , la biblioteca amb les diferents esferes i la col·lecció de llibres de la família; la sala russa; l’habitació de Manuel de Cabanyes; ...etc. Fotografies de la Cantada de l’Orfeó Vilanoví el 12 de març de 1972

El Consell Comarcal del Garraf també ha rebut de Montserrat Pujol Piñellas tres fotografies que són recordatori de la cantada que va fer l’Orfeó Vilanoví a la Masia d’en Cabanyes en motiu del 90 aniversari d’Alexandre de Cabanyes. El director de l’Orfeó era en aquell moment Marc Martínez Rex.

En aquest cas les fotografies són copies de les que va realitzar Ramir Horro durant aquest acte.

El fons fotogràfic actual

Actualment el fons fotogràfic consta d’aproximadament 725 fotografies que il·lustren totes les facetes d’Alexandre de Cabanyes realitzades el propi Alexandre i per altres autors com són Jordi Mas, Ramir Horro, Vives, Suárez, Joan Artigas, Cesar Casas, Saburit Ferre, F. Serra de Barcelona, Audouard. Recordem que, les fotografies del fons fotogràfic responen al relat cultural, personal i artístic d’Alexandre de Cabanyes.

Entre la globalitat de fotografies hi consta el Cabanyes pintor, retratista i paisatgista, la vida social i cultural de la ciutat de Vilanova i la Geltrú vinculada a l’art i a les institucions patrimonials, culturals i museístiques. Aspectes de la vida personal del pintor i especialment de la seva vida a la Masia d’en Cabanyes.

En aquest darrer aspecte, s’hi troba material sobre els interiors i els exteriors de la Masia que evidencien els canvis produïts en el temps i les modificacions en les estances i del seu mobiliari. Un gruix important de fotografies fan referència a obres pròpies i d’altres autors segurament fruit de la seva dedicació a l’art i a les relacions amb altres pintors i/o col·leccionistes. Peces d’art que havien estat a la Masia i/o peces que van arribar a formar part de la col·lecció Plandiura.

Hi ha també un relat personal vinculat a visites a la Masia d’en Cabanyes o homenatges al pintor. Així mateix, hi ha fotografies d’amics d’Alexandre de Cabanyes, persones a les que els hi unia interessos culturals: Mir, Oliva. En algun cas, fotografies de persones amb dedicatòries a Alexandre de Cabanyes.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local