Masia Cabanyes

Finalitzen els treballs de tractament arxivístic del fons fotogràfic d’Alexandre de Cabanyes

La classificació ha configurat quatre grans grups de fotografies: el que fa referència als amics i la família, els homenatges i les exposicions, les col·leccions de retrats i finalment les fotografies de les seves pintures

Finalitzen els treballs de tractament arxivístic del fons fotogràfic d’Alexandre de Cabanyes de la Masia d’en Cabanyes. CC Garraf

Finalitzen els treballs de tractament arxivístic del fons fotogràfic d’Alexandre de Cabanyes de la Masia d’en Cabanyes. CC Garraf

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

En el marc d’aquest treball, al desembre de 2015 el Consell Comarcal del Garraf va dipositar el fons fotogràfic del pintor Alexandre de Cabanyes a l’Arxiu Comarcal del Garraf perquè fes un tractament arxivístic (des de la classificació i digitalització fins a una descripció acurada) de 723 imatges. Aquest material va tenir una primera classificació a càrrec de Mònica Rovira.

Es tracta de set arxivadors i un àlbum que aplega un total de 723 fotografies que daten d’entre finals del segle XIX i la primera meitat del XX i estan relacionades amb l’activitat pictòrica de l’artista així com de moments de la vida del pintor i del seu entorn familiar.

Les imatges es poden consultar de forma digitalitzada als ordinadors de l’Arxiu Comarcal del Garraf i de forma física a la Masia d’en Cabanyes.

La classificació ha configurat quatre grans grups de fotografies. El que fa referència als amics i la família, els homenatges i les exposicions, les col·leccions de retrats i finalment les fotografies de les seves pintures.

Un cop classificat el fons, s’han pogut establir diferents reportatges fotogràfics abans de dur a terme la seva ordenació i descripció.

Per a la identificació d’aquests reportatges s’ha hagut de consultar la hemeroteca del Diari de Vilanova, especialment per tal d’identificar els personatges, llocs i dates de les exposicions, i sobretot, dels homenatges que se li van retre al pintor al llarg dels darrers anys de la seva vida.

A títol descriptiu, deixem constància que les fotografies responen al relat cultural, personal i artístic d’Alexandre de Cabanyes. Entre la globalitat de fotografies hi consta el Cabanyes pintor, retratista i paisatgista, la vida social i cultural de la ciutat de Vilanova i la Geltrú vinculada a l’art i a les institucions patrimonials, culturals i museístiques. Aspectes de la vida personal del pintor i especialment de la seva vida a la Masia d’en Cabanyes.

Es deixa constància que la llista de fotògrafs, al marge, de les que devia realitzar el propi Alexandre de Cabanyes són de Jordi Mas, Ramir Horro, Vives, Suárez, Joan Artigas, Cesar Casas, Saburit Ferre, F. Serra de Barcelona, Audouard.

La vida familiar i les amistats d’Alexandre de Cabanyes

En les fotografies hi ha un relat personal vinculat a visites a la Masia d’en Cabanyes. A la Masia hi tenia el taller i també hi va viure temporades llargues. És allà on rebia la majoria de visites. Tenint en compte que la seva casa era a la plaça de les Cols.

Les fotografies també recullen les visites que el pintor rebia d’amics a la Masia d’en Cabanyes. Així mateix, hi ha fotografies de persones amb les quals compartia interessos culturals: el bibliòfil Joan Rius Vila, el gravador Enric Cristòfol Ricard, el pintor Martí Torrents, etc. En algun cas, hi ha fotografies de persones amb dedicatòries a Alexandre de Cabanyes.

En moltes fotografies familiars veiem el pintor acompanyat de la seva dona Pilar Ricart Nin (germana del gravador Enric C. Ricart), els seus fills Joaquim, Marta i Mª Neus i els nets, a les estances de la Masia. Normalment és durant la celebració dels aniversaris on es deixen entreveure els moments més tendres de l’artista. Imatges que mostren els interiors i els exteriors de la Masia que evidencien els canvis produïts en el temps i les modificacions en les estances. També hi ha fotos de mobiliari.

 

Homenatges i exposicions d’Alexandre de Cabanyes

És potser el gruix més important de fotografies.

En un primer grup trobem el reportatge fotogràfic que se li va fer l’any 1957 durant la celebració dels 80 anys del pintor. Destaca el dinar popular al Pòsit de Pescadors, una exposició al Museu Balaguer i el seu nomenament com a fill predilecte de la ciutat. Per donar notorietat a l’esdeveniment es va organitzar una exposició antològica de 42 obres al Museu Balaguer i una altra de retrats al Foment Vilanoví.

Els actes foren completats amb un concert d’Alícia de Larrocha a la sala de la Pinacoteca del Museu Balaguer i una conferència de Lluís Monreal sobre la trajectòria del pintor.

Deu anys més tard, el 1967, Alexandre de Cabanyes complia els 90 anys i rebia un nou homenatge de la seva ciutat. També se’n va fer ressò a Barcelona. De la capital catalana va rebre la medalla al mèrit artístic.

En el marc d’aquest homenatge s’organitzaren exposicions a la Pinacoteca de Barcelona i de segells de la Penya Filatèlica al Foment Vilanoví.

D’aquests dos homenatges en queda una molt bona mostra en aquesta col·lecció de fotografies. També de les moltes exposicions que l’artista va celebrar al llarg de la seva vida. En concret, més de 40 exposicions, principalment a Barcelona i molt especialment a la Sala Parés i a la Pinacoteca del Passeig de Gràcia.

La pintura d’Alexandre de Cabanyes

Un altre gruix de fotografies fan referència a obres pròpies de l’artista, gairebé totes en blanc i negre, i d’altres autors segurament fruit de la seva dedicació a l’art i a les relacions amb altres pintors i/o col·leccionistes. Peces d’art que havien estat a la Masia i/o peces que van arribar a formar part de la col·lecció Plandiura.

Hi trobem sobretot marines. Gairebé sempre amb pescadors en moviment i indumentària de treball. Barques amb les seves veles ventejades, tan típiques de la pintura d’Alexandre de Cabanyes. També hi ha paisatges del voltant de la Masia.

La col·lecció de retrats

Finalment, trobem una col·lecció de retrats que és la part d’aquest fons fotogràfic Cabanyes més difícil d’identificar. És un conjunt de retrats de personatges de finals del segle XIX molts dels quals probablement fossin avantpassats familiars del pintor.

L’ACTUACIÓ REALITZADA

L’actuació envers el tractament arxivístic del fons fotogràfic d’Alexandre de Cabanyes ha consistit en:

1.     Neteja de les fotografies i canvi de contenidors de la documentació en sobres especials de PH neutre.

2.     Classificació, ordenació i inventariació de totes les imatges.

3.     Digitalització de les fotografies amb l’escàner Epson V750 PRO dels diferents suports (paper o negatiu).

4.     Col·locació de les imatges en capses definitives i còpia de seguretat als servidors.

5.     Lliurament d’una còpia al Consell Comarcal del Garraf i una altra a l’Arxiu Comarcal com a còpia de seguretat i de consulta.

6.     Retorn de les fotografies a l’arxiu de la família Cabanyes.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local