Les Confraries de Pescadors critiquen l'acord de la CE sobre la pesca. ACN
ACN/ Gemma Tubert |
Barcelona
11-12-2024 20:25
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El president de la Federació Catalana de Confraries de Pescadors i de Girona, Antoni Abad, diu que no veuen bé l'acord al qual s'ha arribat a la Comissió Europea en relació a la reducció d'activitat i creu que suposa "allargar l'agonia" del sector. En aquest sentit, diu que tenen poc temps per aplicar les mesures de "bonificació" plantejades i que, tot i que algunes ja les estan duent a terme, d'altres suposen grans inversions que en aquest context "d'incertesa" ningú voldrà assumir. "Cada any ens estan canviant les regles del joc. Qui faria aquesta inversió en el seu negoci amb aquesta manca de previsió?", es pregunta. Abad, a més, creu que l'acord ha estat una "imposició" que "no va de peixos sinó de compromisos polítics".
Tot i la satisfacció amb la boca petita dels pescadors de Palamós sobre l'acord de la Comissió Europea sobre la pesca, el president de la Federació Catalana critica l'acord i diu que no poden estar-ne contents.
Abad creu que les "bonificacions" proposades per poder pescar més dies dels inicialment permesos costaran "molt de fer", tenen "poc marge de maniobra" per aplicar les que encara no estan fent i suposen important inversions. En aquest sentit, diu que en un escenari "d'incertesa" com l'actual és molt difícil convèncer el sector perquè les assumeixi: "Cada any ens estan canviant les regles del joc".
A més, Abad creu que l'acord està molt lluny de poder-se considerar una negociació. Al contrari, considera que es tracta d'una "imposició" de Brussel·les i que no té res a veure amb la pesca "sinó amb la política". Sobre això, creu que la CE no ha valorat els esforços que el sector pesquer ha fet en els últims cinc anys i que no s'ha tingut en compte a l'hora de prendre noves mesures.
Per això, creu que l'acord suposa un nou atzucac per als sector pesquer i que només serveix per "allargar l'agonia". "Mai més serem aquell sector alegre que tenia ganes de fer coses. Ens sentim com un xiclet, rossegat i escopit", afirma Abad.
Amb tot, creu que la situació els fa "replantejar moltes coses" i que potser "el sector primari no estem ben representat a Europa".
Més informació
- Restauradors avisen que limitar la pesca és un “míssil directe” a l’economia del litoral
- Brussel·les assegura que els pescadors al Mediterrani podran feinejar els mateixos dies si adopten mesures sostenibles
- La pesca marítima cau a la meitat en una dècada i les embarcacions se situen per primer cop per sota de les 600
- Els pescadors catalans demanen "sentit comú" des de Brussel·les perquè la CE replantegi la seva proposta al Mediterrani
- Pescadors i peixaters protesten a Madrid per “pressionar” Brussel·les perquè retiri el seu “inviable” pla
- L'Estat trasllada a Brussel·les el seu malestar per la proposta "inacceptable" de la CE sobre la pesca al Mediterrani
- Els pescadors vilanovins s'aturaran dilluns i dimarts en protesta per la reducció del 80% d'activitat que imposa Europa
- El ministre d'Agricultura i Pesca reclama des de Vilanova una moratòria per evitar la reducció del nombre de dies de pesca
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!