AVEC

Sis grans cavistes impulsen Corpinnat, una nova marca per “posicionar” els escumosos de qualitat elaborats al Penedès

El projecte fixa unes normes de “màxima exigència” per elaborar productes que preservin la identitat i la singularitat de la zona

Imatge conjunta dels representants de les sis empreses de la marca d'escumosos de qualitat Corpinnat, brindant, amb el cuiner Josep Roca al centre. AC

Imatge conjunta dels representants de les sis empreses de la marca d'escumosos de qualitat Corpinnat, brindant, amb el cuiner Josep Roca al centre. AC

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els cellers Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté i Coca i Torelló han creat la nova marca Corpinnat, amb la qual es proposen “posicionar” els escumosos de qualitat elaborats al Penedès. “Volem explicar al món que en aquesta zona del mediterrani es fan grans vins escumosos de llarga criança, de molta qualitat i complexitat que són únics del món”, ha defensat aquest dimarts Ton Mata, co president de l’Associació de Viticultors i Elaboradors Corpinnat (AVEC). Els impulsors han fixat un seguit de requisits indispensables i de “màxima exigència” que busquen garantir la qualitat. Delimiten, entre altres aspectes, la zona de conreu de la vinya, les varietats de raïm a utilitzar, el preu mínim del raïm i el procés de vinificació. Les primeres ampolles de Corpinnat es comercialitzaran a partir de l’octubre i l’AVEC confia sumar-hi tant elaboradors de cava, com de Clàssic Penedès com també d’escumosos que no estiguin inclosos a cap Denominació d’Origen.

Sota el nom de Corpinnat –que significa ‘nascut al cor del Penedès’-, els impulsors defensen que s’obre una “gran oportunitat” de posar en valor la plana penedesenca com a origen insígnia de l’elaboració de vins escumosos. Després de gairebé tres anys de treball, els sis cellers han volgut fixar uns requisits d’exigència comuna per garantir la qualitat dels escumosos que s’elaboren en aquest territori, en una zona delimitada per les conques del Llobregat, el Gaià, el Tous, el Carme i també la serralada prelitoral fronterera amb el Garraf. En total, s’engloben 46 municipis i gairebé 22.970 hectàrees de vinyes, en un àmbit similar al de la DO Penedès, però exclou el Garraf i part del Baix Penedès per qüestions “històriques i geològiques”.

Per poder comercialitzar sota la nova marca Corpinnat, l’AVEC exigeix als elaboradors que s’hi vulguin sumar que ho facin amb tota la seva producció d’escumosos –no podran comercialitzar només algun dels seus productes-. Com a normativa, es demana tenir totes les vinyes destinades a escumosos dins la plana penedesenca, destinar un mínim del 90% a conrear varietats històriques –Xarel•lo, Macabeu, Parellada, Malvasia, Monestrell, Garnatxa o Sumoll-, veremar a mà i fer el transport del raïm de forma curosa en caixes o remolcs petits fins el celler, el qual ha d’estar, també, dins la plana penedesenca.

Al mateix temps, s’estableix que el 75% de tot el raïm que entra al celler per a elaborar escumós ha de ser de vinya pròpia o bé raïm comprat amb contractes a llarg termini en què el preu mínim que es pagui al pagès sigui de 60 cèntims per quilo –actualment, la mitja és de 40 cèntims-. A més, s’exigeix que cada elaborador sigui alhora viticultor amb, com a mínim, una vinya, i ha de tenir una experiència mínima de tres anys vinificant.

Xavier Gramona, co president de l’AVEC, ha defensat davant la premsa la importància de fixar un preu mínim en la compra de raïm al pagès assegurant que “cal incloure a la cadena de valor tots els viticultors i elaboradors”. “Hi ha una intenció social de millorar la vida del territori i del viticultor, que s’ha de guanyar bé la vida i ha de ser recompensat en la justa mida per donar un fruit de màxima qualitat, sense el qual no podríem concebre un vi de màxima qualitat”, ha afegit.

Pel que fa a l’elaboració i la criança, els escumosos que vulguin ser etiquetats com a Corpinnat hauran d’estar elaborats pel mateix celler seguint el mètode ecològic, de manera que queda exclosa la possibilitat de comprar vi extern i tampoc es podran compartir cellers, alhora que també es prohibeix la producció per a tercers. Tots els escumosos hauran de tenir una criança mínima de 18 mesos, i no es descarta arribar a processos de fins a 60 mesos. En tots els casos, també s’exigirà un control anual amb dues auditories que supervisaran que tots els requisits es compleixen de forma escrupulosa.

D’altra banda, preguntat pel preu mínim al qual s’haurà de comercialitzar l’escumós admès sota la marca Corpinnat, Xavier Gramona ha recordat que l’AVEC no té competències per fixar un import de sortida al mercat, però ha admès que els requisits de qualitat busquen, de retruc, re valoritzar el producte en el punt de venda. Els co presidents de l’AVEC han senyalat que el compliment de la normativa automàticament repercutirà en el preu, que “serà prou elevat com per a què el consumidor pugui entendre que es tracta d’un vi escumós de màxima qualitat”.

Pel que fa al gruix d’ampolles que es comercialitzaran amb la nova marca de qualitat el proper mes d’octubre, els impulsors han recordat que els sis cellers que endeguen aquesta iniciativa sumen aproximadament 2 milions d’ampolles de cava –l’últim any la DO Cava en va comercialitzar més de 252 milions-. Amb tot, no han donat aquesta xifra per definitiva perquè confien que els propers mesos sumaran més cellers que apostaran per aquest distintiu de qualitat. De moment, aquest dimarts a la tarda exposaran la proposta a una setantena d’empreses penedesenques elaboradores d’escumós.

Multiplicitat de distintius dins el sector

Es dona la circumstància que el projecte de Corpinnat arriba quatre anys després que la DO Penedès impulsés la marca ‘Clàssic Penedès’ per distingir escumosos de qualitat que no estaven inclosos a la DO Cava. Alhora, fa dos anys la DO Cava també va crear el distintiu ‘Cava de Paratge Qualificat’ per establir uns requisits de nivell que permetessin singularitzar els escumosos de màxima qualitat elaborats sota la seva Denominació d’Origen. Sobre aquesta qüestió, però, l’AVEC ha defensat que Corpinnat és un projecte “integrador” que pot aglutinar les dues distincions ja existents.

Al mateix temps, en relació a la convivència entre els escumosos Corpinnat amb l’etiquetatge de la DO Cava, els impulsors de la nova marca fan una crida a mantenir viva i present la identificació amb el concepte ‘cava’. “Els dos conceptes poden conviure perfectament en una mateixa etiqueta perquè ‘Corpinnat’ és un cognom més per a tots els elaboradors d’escumós”, ha assegurat Xavier Gramona.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local