cuina

Gastronomia

Canvis perillosos

Els antropòlegs anuncien canvis a dojo. Canvis que en la majoria dels casos -i no penso només en la mascareta- venen per quedar-se. La gastronomia no podia quedar-ne al marge

  • Francesc Murgadas |
  • 01-04-2021
Gastronomia

Adéu recorregut

Avui, amb la proliferació dels brous envasats i llestos per integrar-se en un arròs o un estofat, les hores de cocció lenta de l’olla gran a la cuina semblen haver passat a millor vida. Certament, per més comoditat del fogoner. Però amb alguns “danys col·laterals” que cal valorar

  • Francesc Murgadas |
  • 28-01-2021
Gastronomia

Un any vegetal

Impulsada per la FAO, l’Assemblea General de les Nacions Unides declarà el 2021 Any Internacional de les Fruites i Hortalisses per potenciar el seu valor nutricional i incrementar la seva presència en les nostres dietes

  • Francesc Murgadas |
  • 13-01-2021
Restaurants tancats al Passeig del Carme de Vilanova. ACN / Gemma Sánchez
Gastronomia

La tercera via

No ens enganyem. La pràctica gastronòmica té dues opcions. Dues vies. Cuinar a casa o que et cuinin fora de casa

  • Francesc Murgadas |
  • 22-12-2020
Canelons. Eix
Gastronomia

L'any dels canelons

Aquest Nadal, tal com estan anant les coses, sembla que haurem de prescindir de les grans trobades casolanes amb visita ritual al pessebre pairal i, per tant, els àpats nadalencs es veuran atomitzats, amb cada nucli familiar fent l'àpat a casa seva. Una pena

  • Francesc Murgadas |
  • 03-12-2020
Patates a la venda en una fruiteria. ACN / Andrea Zamorano
Gastronomia

Patates comodí

Què són aquestes patates per tot que jo batejo com “patates comodí”?

  • Francesc Murgadas |
  • 29-10-2020
Gastronomia

Un dubte raonable

Amb la tardor, s’acosta el temps de les guies gastronòmiques. Amb la mítica Guide Michelin al davant. I no puc sinó preguntar-me: Sortiran aquest any?

  • Francesc Murgadas |
  • 22-10-2020
Gastronomia

Bufets confinats

Molt em temo que tardarem a tornar a poder seguir aquells rituals que, agradi o no, feien convivialitat i ajudaven al sector de la restauració a quadrar els comptes

  • Francesc Murgadas |
  • 17-09-2020
Gastronomia

Consells o ordres

Mentre un consell és una indicació destinada a obtenir un resultat millor del que és habitual, una ordre aspira a ser una norma d’obligat compliment que garanteixi un resultat idèntic cada cop que es practiqui

  • Francesc Murgadas |
  • 03-09-2020
Gastronomia

Més kilòmetre zero

Com és que els partidaris del kilòmetre zero no aposten més clarament per la gamma de preparats a més de defensar amb ungles i dents el producte?

  • Francesc Murgadas |
  • 29-07-2020
Imatge d'arxiu
Gastronomia

Cocuinalitat

Ara, amb el maleït confinament, hem redescobert que preparar un àpat en equip pot ser tan “socialitzant” com una partida de parxís, un viatge a Eurodisney o un concert al terrat

  • Francesc Murgadas |
  • 16-07-2020
Préssec de vinya. @vilaauroravng
Gastronomia

Les tres gràcies

Ha arribat l’estiu i, amb ell, el temps de les que jo anomeno “les tres gràcies” i que, ordenades cronològicament, serien l’albercoc, el préssec i la pruna

  • Francesc Murgadas |
  • 01-07-2020
Gastronomia

Els guants a la cuina

No estic predicant una obsessió malaltissa per cobrir-nos les mans, però sí que defenso un ús raonable d’aquest complement. Sobretot de cara a la mainada que aprèn dels fogons mitjançant l’exemple i la curiositat

  • Francesc Murgadas |
  • 26-06-2020
Gastronomia

L'hora de la veritat

Veurem si aquesta efervescència del “menjar confinat” que hem viscut durant el confinament i sobretot a les xarxes socials, ha modificat els nostres hàbits i ens ha convertit en més casolans

  • Francesc Murgadas |
  • 27-05-2020
Gastronomia

Un futur incert

Darrerament hem parlat molt de la restauració. Però bàsicament de terrasses i mesures de seguretat. Potser ja va essent hora de parlar de la restauració pròpiament dita

  • Francesc Murgadas |
  • 14-05-2020
Gastronomia

El parany

La televisió i la cuina estan essent, clarament, la sortida de molts ciutadans al tedi de les hores passades dins de casa. Però hauríem d'anar una mica més al fons del tema i acceptar que estem parlant d'una certa televisió i d'una certa cuina

  • Francesc Murgadas |
  • 30-04-2020

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local