-
Tribuna
-
La Foixarda vilanovina
- Vilanova i la Geltrú
- 05-11-2024 11:52
Llagost de litoral, 19/10/24, Platja de Ribes Roges. La Foixarda
Creiem que és una gran notícia saber que una espècie tan escassa com aquesta sobreviu a casa nostra, demostrant la necessitat de mantenir espais protegits com els que constitueixen aquests tancats de fons de platja
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Ara fa gairebé dos anys, en aquest mateix diari (Article del 16/12/22: Un llagost inesperat), La Foixarda fèiem públic que havíem detectat a la platja de Ribes Roges un exemplar de Llagost de litoral (Heteracris littoralis), un insecte (ortòpter) protegit, catalogat com a vulnerable al Catàleg de la fauna salvatge autòctona amenaçada de Catalunya, mateixa figura de protecció que la del Corriol camanegre (Anarhynchus alexandrinus), espècie d’ocell emblemàtica d’aquesta platja.
Des de llavors no l’havíem tornat a detectar, però sospitàvem que podia ser present dins dels tancats permanents de protecció de la platja, per la qual cosa, un cop acabada la temporada de nidificació del Corriol camanegre, vam demanar permís al Servei de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vilanova per dur a terme una prospecció dins d’aquests tancats.
El consistori ens va concedir el permís i vam dur a terme diversos mostrejos aquest passat mes d’octubre, durant els quals un grup de voluntàries de l’entitat vam poder efectivament constatar-hi la presència d’una població rellevant d’aquest ortòpter, d’almenys una vintena d’individus, probablement molts més, ja que la densa vegetació dificulta poder comptabilitzar-los de forma exhaustiva.
Immediatament vam notificar la descoberta al Consistori, als Agents Rurals i al Cap de la Secció de Programes de Conservació i Control del Servei de Fauna i Flora de la Generalitat de Catalunya, perquè aquesta població sigui contemplada en el Pla de Conservació de l’espècie i s’adoptin les mesures necessàries en quant a la gestió de la platja de Ribes Roges, per garantir-ne la protecció.
Creiem que és una gran notícia saber que una espècie tan escassa com aquesta sobreviu a casa nostra, demostrant la necessitat de mantenir espais protegits com els que constitueixen aquests tancats de fons de platja, els quals acullen una biodiversitat important de fauna i flora. Els adults es poden trobar d'agost a novembre. Les postes les realitzen a la tardor, enterrades a pocs centímetres de la superfície, emergint les nimfes a la primavera següent.
Fotografia 2: Llagost de litoral femella fent posta, 05/10/24, Platja de l’Arenal, L’Ampolla
La Unió Internacional per a la Conservació de la Natura adverteix que el 30,2% de les espècies que conformen la família dels ortòpters com aquest llagost estan en declivi. De les 739 espècies exclusives d’Europa, 231 (més d’un 30%) estan amenaçades. Aquesta xifra enorme suposa un toc d'atenció perquè les administracions es dediquin plenament a conservar i protegir-les.
Un indicador més de l’alarmant declivi dels insectes, fonamentals pels nostres ecosistemes terrestres. Estudis més recents apunten a què les seves poblacions ja han disminuït gairebé un 50% en poques dècades, mentre que el nombre d'espècies s'ha reduït en un 27%. Aquestes terribles xifres es deuen a múltiples causes, però en són tres les fonamentals: el canvi climàtic, les alteracions dels seus hàbitats i la contaminació química, deguda a l'ús de pesticides i fertilitzants químics.
També ens adverteixen que la desaparició d'insectes ens afecta més del que creiem, ja que provoca greus conseqüències sobre la salut humana i la producció alimentària.
En quant al llagost de litoral, el que podem fer per conservar-lo és preservar la vegetació i l’espai on habita, evitant sobretot trepitjar les postes i la gestió mecanitzada. En aquest sentit, volem felicitar a l’Ajuntament de Vilanova per la decisió, per nosaltres encertada, tal i com portàvem temps reivindicant, de treure la vegetació invasora manualment de la platja, preservant-ne l'autòctona.
Evitar el llaurat i la neteja mecanitzada de les platges afavoreix la naturalització i la biodiversitat del fràgil i degradat ecosistema litoral, fonamental per mitigar els efectes de l’emergència climàtica, així com per protegir les nostres platges front la pujada del nivell del mar i els fenòmens meteorològics extrems.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!