Literatura

On ets, món bonic

Coberta de 'On ets, món bonic' de Sally Rooney. Eix

Coberta de 'On ets, món bonic' de Sally Rooney. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Si Gent normal era una història d’amor marcada per la diferència de classe social, entre els protagonistes, però sobretot una mostra de com una persona pot arribar a canviar la vida d’una altra persona. La novel·la és també un relat i una visualització clara sobre la incomunicació, sobre com ens sentim respecte a les relacions amb els altres, sobre com necessitem els altres per ser qui som i també relacions diferents que les protagonistes tenen davant una relació.

La novel·la va generar un corrent de crítica positiva que ara s’ha repetit amb la seva tercera novel·la On ets , món bonic. En aquesta novel·la ens trobem amb la relació entre dues amigues l’Alice i l’Eileen, la seva correspondència en la que s’analitzen les seves relacions, la seva manera de viure i entendre la vida en el moment que passen formen la trama més important de la narració i subjacent hi ha també la recerca de la felicitat, l’estabilitat i també altre cop les diverses maneres d’enfrontar-se a una relació amorosa.

Sally Rooney (County Mayo, Irlanda, 1991) va estudiar anglès al Trinity College de Dublín i té un màster de literatura nord-americana. A la universitat, Rooney, va arribar a ser la guanyadora de les lligues de debat i oratòria d’àmbit europeu. Els seus textos s’han publicat a Granta, The New Yorker, The Dublin Review, Winter Pages i The Stinging Fly, revista a la qual es va incorporar com a editora el 2017. Rooney va ser escollida l’any 2017 per The Observer (The Guardian) com un dels talents més prometedors del moment. Gent normal, la seva segona novel·la, va ser el llibre més elogiat de l’any per la crítica del Regne Unit segons The Bookseller, i el 2018 va obtenir el premi a millor novel·la irlandesa del 2018 i el Costa Book Award 2018.

Les dues protagonistes l’Alice i l’Eileen es van conèixer a la Universitat i van travar una amistat estreta amb molta complicitat còmplice. Malgrat en alguns moments hi hagi silenci en la relació sempre mantenen un fil de contacte per poder seguir explicant-se la seva situació emocional i professional.

L’Alice és escriptora i s’ha retirat a un petit poble després d’haver passat una temporada a l’hospital recuperant-se d’una crisi d’estrès. Ha patit una situació que l’ha fet reflexionar sobre les coses importants de la vida al seu entendre. L’Eillen també està vinculada al món literari ja que treballa en una revista literària i de notícies sobre les lletres i així mateix també fa les seves incursions en el món de la creativitat.

La base de la relació narrada està fonamentada en els “mails” que s’entrecreuen per explicar-se el seu moment vital, les seves relacions amoroses, la seva posició davant del sexe i també per fer elucubracions sobre el món, la història, la literatura...

La relació també pateix els seu alts i baixos, moments intensos i altres de molta languidesa però el fil dels correus sempre està obert per abocar els sentiments, les idees i també les recomanacions i consells sobre les relacions que ambdues tenen, sobretot l’Alice en arribar al petit poble. L'Alice se n'ha anat a viure a  un antiga casa d'un poble on ningú sap qui és ni a què es dedica. Vol posar distància en l’agitada vida de viatges i presentacions dels seus llibres i després de la crisi li anirà bé. Al cap de poc, coneixerà en Felix, un mosso de magatzem, un home amb qui iniciarà una relació que pausadament arribarà a una relació amorosa, amb tots els dubtes que l’Alice pugui tenir.

Mentre a Dublín, l’Eileen intenta subsistir amb un sou força baix amb el que amb prou feines arriba a final de mes; paral·lelament intenta superar el trencament d'una relació amorosa i ho fa flirtejant amb un vell conegut, en Simon, amb qui té una llarga relació que des de la infància s’ha afermat amb trobades cícliques.

Les dues protagonistes són persones formades amb un nivell cultural mitjà alt i per tant els temes de les seves converses també tenen un punt d’allunyament del que generacionalment potser els comportaria. Són joves però s’interessen per la mateixa història, els sentiments i la seva evolució, viuen al dia però també amb un cert  cercle sinó tancat si almenys reduït i fet voluntàriament això en algun moment de creuament de “mails “ es diuen: Perquè, quan hauríem d’haver estat organitzant la distribució dels recursos del món i evolucionant col·lectivament cap a un model econòmic sostenible, nosaltres estàvem preocupats pel sexe i l’amistat”.

L’amistat entre les dues noies es sòlida malgrat pugui tenir en algun moment esquerdes o almenys així en tenen percepció, però els lligams són molts forts i això els porta a poder explicar-se tot els que els passa, a demanar-se consell, a buscar la complicitat i l’aprovació de les seves actuacions. Dues persones formades sabedores de que es mouen en un món d’idees líquides s’aferren a l’amor i a l’amor romàntic. Sembla contradictori però és com viuen elles el seu punt vital.

La narració està estructurada a través dels missatges que s'envien les amigues, i a través d’aquest missatge ens adonarem de que valoren la importància que tenen les relacions afectives i sexuals per elles però per extensió a tota una generació que es viu i es mou entre la precarietat i el desencís.

La novel·la és un bon reflex de com viuen les relacions avui una part de la societat i també posa damunt la taula temes que preocupen a bona part de les generacions més joves, el desarrelament, les diferències socials..

Un gran novel·la de lectura més que agradable.

On ets, món bonic
Sally Rooney
Col·lecció Antípoda 56
Edicions del Periscopi
Barcelona, setembre 2021

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local