-
Tribuna
-
Jan Butí
- Vilanova i la Geltrú
- 31-05-2022 09:55
Els ministres Castells i Subirats. Eix
No es pot pretendre fer una universitat més democràtica, justa i de qualitat sense comptar amb el seu fonament principal: els estudiants
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Tu, que ets estudiant -o no- o que simplement ets una persona interessada per l’ensenyament i la formació acadèmica, segurament en els darrers mesos hagis sentit a parlar de la LOSU. Però, què és això de la LOSU? Es tracta de la nova Llei Orgànica del Sistema Universitari que pretén actualitzar, d’entrada amb poc èxit, la Llei Orgànica d’Universitats, amb més de vint anys de recorregut i alguna teranyina que convindria espolsar. Una llei que ens afecta a tots els estudiants, però també a docents i investigadors.
Doncs bé, l’exministre Castells, el prestigiós sociòleg responsable de reformar i modernitzar el sistema universitari a través d’aquesta nova norma -dins del govern més progressista de la història-, va plegar el passat desembre enmig del fracàs del qual havia de ser el seu projecte estrella: la LOSU. Una proposta gens innovadora, restrictiva, centralista i que donava poc marge a l’autonomia universitària. La comunitat universitària s’hi va oposar frontalment; des dels estudiants als consells socials, passant també per la majoria de rectors, entre ells, el de la UB. La realitat? Pocs avenços, molta progressia i massa voluntat de vendre gat per llebre.
Des del punt de vista d’un estudiant us puc dir que: NO millorava la qualitat docent, NO vetllava pel nostre benestar emocional i mental, NO fixava percentatges de representació d’estudiants, NO reconeixia la singularitat del sistema universitari català, NO defensava la diversitat lingüística de l’Estat i NO contemplava l’aturada acadèmica i, per tant, el dret a manifestació. En poques paraules, NO incloïa les nostres demandes ni garantia els nostres drets com a estudiants.
Tot i això, ara fa poques setmanes es presentava un nou esborrany de la llei. I doncs, amb el canvi de ministre, canvi de projecte? D’entrada, no. El mateix llibre amb diferent portada. Si bé és cert que la nova proposta busca ser una llei marc, a diferència de l’anterior, i el ministeri sembla tenir certa predisposició a escoltar els estudiants, el nou projecte -ara en fase d’esmenes- no acaba de donar resposta a les qüestions que hem estat reclamant.
A hores d’ara es tracta d’una llei que reconeix realitats ja existents, però que no és capaç de mirar endavant i encabir els reptes de futur. Una llei ancorada al passat. Cal abordar el paper de les noves tecnologies, fer una aposta per la integració, la igualtat i la sostenibilitat dins la universitat, en aquest nou paradigma que ve.
És per això, que des dels diferents consells d’estudiants de les universitats catalanes, i d’arreu de l’Estat, treballem perquè en la nova llei s’incorpori aquesta mirada fresca, capaç de modernitzar un model on se’ns reconeguin els nostres drets i tinguem les garanties adequades per poder-los exercir.
Tant de bo, abans que el proper 21 de juny el nou text arribi al Consell de Ministres, la portada no sigui l’únic canvi en aquest llibre anomenat LOSU. No es pot pretendre fer una universitat més democràtica, justa i de qualitat sense comptar amb el seu fonament principal: els estudiants.
Jan Butí, membre del Consell de l’Alumnat de la UB
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!