-
Negre sobre blanc, notes de lectura
-
Frederic Llopart
- Vilanova i la Geltrú
- 25-06-2022 13:13
Coberta de 'Los olvidados' de Chris Lloyd. Eix
Interessant novel·la ambientada en la segona guerra mundial i més concretament a la ciutat de París just en el moment que es ocupada per les tropes alemanyes
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Moments de desconcert.
Moments de decisions, i en la narració se’n prenen algunes de valentes, com les que pren el protagonista, l’inspector de policia Eddie Giral, un personatge traumatitzat per l’experiència de la primera guerra mundial que va trastocar tota la seva vida familiar i professional.
Giral, degut a aquesta experiència no simpatitza en absolut amb els alemanys però sap que tampoc pot oposar-s’hi de manera frontal. Per tant la seva decisió és seguir fent la seva feina com policia, malgrat li ho posin molt difícil i en algun moment aquesta decisió li comporta el perill d’enfrontar-se a forces molt superiors a la seva. La narració comença amb la troballa a la platja de vies de l’estació d’Austerlitz d’uns quatre joves morts dins d’un vagó de tren que estava fent maniobres.
Giral s’entossudeix en intentar esbrinar qui eren els quatre morts i perquè han mort.
Es trobarà amb la burocràcia de qualsevol investigació però també amb traves interessades. Malgrat tot ell persistirà fent la feina. Fer justícia a uns desconeguts.
Després de graduar-se en Estudis Hispànics i Francesos, Chris Lloyd es va pujar a un autobús a Cardiff i va posar rumb a Catalunya, on va viure durant més de vint anys. També ha viscut en Grenoble, on va investigar sobre el moviment de la Resistència francesa, al País Basc i a Madrid, on va ensenyar anglès i va treballar en una editorial especialitzada en llibres de text i com a escriptor de viatges. Actualment viu en el sud de Gal·les i és traductor i novel·lista. Los olvidados és la seva primera novel·la ambientada a París durant els primers dies de l’ocupació alemanya i enmig de la confusió obvia que el fet produeix.
París, divendres 14 de juny de 1940. Comença l’ocupació dels alemanys de la capital francesa. La guerra no ha acabat però el govern francès ha declarat la capital francesa ciutat oberta i per tant no és lliuren combats més enllà que alguna escaramussa amb soldats francesos que encara resisteixen, però ben poca cosa al cap i a la fi. Els nazis inicien l’ocupació i aquets fet genera un allau d’informacions, algunes certes i altres falsejades volgudament com elements de crear un ambient de temor. Amb tot aquets marc ens trobem el detectiu Eddie Giral, un policia que té les seves pròpies normes i no actua amb la lògica que es pot esperar d’un funcionari. Giral és un supervivent de la Gran Guerra però carregat de traumes i de records que li fan viure malsons, aquest situació va esguerrar la seva vida i el seu matrimoni. Procedent de Perpinyà, es considera català però no ha tornat mai a la seva terra ja que creu que els seus pares el culpabilitzen de que el seu germà moris a la guerra del 14-17.
Aquell dia de l’arribada dels alemanys per ell és un mal moment però no deixa de fer la seva feina ni els soldats alemanys l’aturaran en les seves investigacions. Rep la notícia de que s’han trobat quatre morts dalt d’un vago de ferrocarril que estaven aturats a la platja de vies d’Austerlitz. Accedeix la lloc del fet i de seguida dedueix que els morts ho han estat per enverinament, algú ha llençat unes ampolles de gas dintre del vagó i l’han tancat hermèticament. Reconeix l’olor del gas i el fet d’haver-se de posar la màscara per accedir on hi ha els cadàvers li port altre vegada el tràgic record de les trinxeres.
Dedueix per la roba que porten que són refugiats polonesos que volen fugir dels nazis i han trobat la mort de manera inesperada i violenta. Mentre està investigant s’adona que hi ha una companyia de soldats i intenta que el seu comandament li expliqui que ha vist en el lloc. L’alemany es mostra superb i no vol fer cap tipus de col·laboració, és més, es mostra altiu i li reclama que deixi l’armament oficial de la policia amb una clara voluntat d’humiliar-lo.
Poc després de deixar l’estació de ferrocarril rep la notícia d’una nova mort que li crida l’atenció. Un suïcidi estrany. Un home ha saltat al buit des del balcó de la casa on s’hostejava i ho fa portant el seu fill petit dintre l’abric i que també ha resultat mort. Massa coincidència, un altre polonès mort i tant uns com l’altre el porten a una ciutat, Bydgoszcz. Giral lliga les dues investigacions sobretot amb la voluntat de trobar respostes de perquè aquestes persones que són els oblidats, homes a qui ningú plora i dels que no se'n parla han hagut de morir lluny de la seva pàtria i en quines circumstàncies s’han produït els fets.
Per descobrir qui és el responsable d'aquests terribles assassinats, el detectiu Giral haurà de submergir-se a les altes esferes nazis i les diverses faccions, des de la intel·ligència de l’exèrcit fins les SS, tots el persegueixen per intentar saber els descobriments que va fent el policia, i també té trobades amb la Resistència polonesa que creuen que el suïcida té informació que posaria en evidència l’actuació dels alemanys a la ciutat de Bydgoszcz, on casualment hi havia el cap de la Wehrmacht, Karl Weber, ara a París. Giral s’endinsa en ambients poc segurs, assisteix a fets històrics importants, conspira amb els resistents i amb una periodista americana, ha de combatre policies corruptes, col·laboracionistes i malfactors que estafen els refugiats que volen fugir i ha de tenir cura del seu fill, soldat que ha desertat i vol seguir combatent els alemanys... Tot plegat un marc enrevessat. Però Giral actua amb conseqüència amb les seves normes i amb la voluntat de fer justícia.
Chris Lloyd, autor explica que "Aquest llibre és una obra de ficció, però està basat en fets reals. Les massacres de la ciutat de Bydgoszcz i els seus voltants van passar de debò. Entre les víctimes hi havia mestres d'escoles locals, i es calcula que, durant el primer any de la invasió nazi, unes 10500 persones van ser assassinades allà, de situar-la en el seu context històric s'han esmentat o apareixen alguns personatges reals com a actors secundaris a la trama”.
Molt bona novel·la, un protagonista sòlid i una ambientació molt ben treballada.
Los olvidados
Chris Lloyd
Finalista de CWA Daggers Awards
Col·lecció ‘La principal Noir’
Editorial la Principal de los Libros
Barcelona, maig del 2021
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!