-
Tribuna
-
Montse Romagosa i Agustí Villarroya
- Vilafranca del Penedès
- 23-09-2022 13:34
Avui ja estem davant una situació alarmant a escala mundial
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Quan el febrer de 2007 l’IPPC – grup d’experts de l’ONU, format per 3.000 científics i científiques pertanyents a 130 països – va donar a conèixer a Paris les seves conclusions sobre el Canvi Climàtic, ni les persones més pessimistes creien que els fenòmens deguts a aquest canvi es desenvoluparien tan ràpid. Avui ja estem davant una situació alarmant a escala mundial. Els fenòmens de sequera extrema es repeteixen a una freqüència inusual, les pluges torrencials, el desglaç imparable de les glaceres, els macro incendis forestals, la superació dels rècords en l’increment de les temperatures i canvis en la flora o la fauna són ja força perceptibles.
Davant la greu situació a la que hem de fer front és indispensable que, en primer lloc, els poders públics però també tota la ciutadania actuem amb decisió i celeritat, per retardar en el possible els efectes nefastos d’aquest canvi. Creiem que cap administració pot refugiar-se en el cofoisme – al·legant que ja estem fem alguna cosa.
Creiem que també a nivell de la nostra vila hi ha molt a fer. La creació d’una Oficina Municipal de Transició Energètica i d’una Comunitat energètica local, proposades per Vilafranca en Comú i aprovades per unanimitat pel Ple, son dues bones iniciatives, com ja s’està demostrant en altres municipis. Aquesta oficina hauria de facilitar als veïns i veïnes informació sobre tràmits legals, possibles subvencions i orientació en general per tal d’adoptar mesures tendents a lluitar contra el canvi climàtic i els seus efectes sobre la població, especialment sobre la més vulnerable (creació de comunitats energètiques, subvencions en la millora energètica dels habitatges, més i millors refugis climàtics, racionalització de l’enllumenat ornamental,...). Mentre que la Comunitat energètica local hauria de ser el començament de l’autonomia energètica de la vila. Per una altra banda, el constant increment del preu de l’energia (llum, gas, aigua, gas-oli,..) comportarà l’augment de l’anomenada pobresa energètica.
Davant aquesta situació és indispensable que l’Ajuntament adopti una actitud compromesa i proactiva davant del problema i amb les competències pròpies o amb la pressió sobre altres administracions i l’oligopoli energètic, cerqui possibles solucions, que no dubtem tindran una gran repercussió sobre els vilafranquins i vilafranquines, fent la nostra vila més sostenible, més justa i a l’avantguarda del progrés, la justícia social i la defensa del futur del planeta.
Montse Romagosa i Agustí Villarroya (Vilafranca en Comú).
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!