Literatura

La columna

Coberta de 'La columna' d'Adrien Bosc. Eix

Coberta de 'La columna' d'Adrien Bosc. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Fou per poc temps, un accident impensat -va posar la cama a una paella amb oli calent durant un bombardeig- la va portar a tornar a Barcelona, va fer una estada convalescent a Sitges i retorn cap França.

Simone Weil està considerada una de les pensadores modernes més important i interessant, malgrat la seva mort prematura va deixar petjada en el pensament contemporani. En la seva filosofia  desglossa el seu pensament a través de la seva experiència com a obrera ja que va treballar en diverses fàbriques de manera manual tenint una militància sindical molt forta. Weil tenia un enorme potencial acadèmic, però va buscar compartir les condicions dels obrers de la seva època, així que va ingressar a diverses fàbriques metal·lúrgiques, Alsthom i Renault, entre desembre de 1934 i agost de 1935. Allí va conèixer de primera el que era l’explotació injusta dels treballadors, amb jornades molt dures. Això va consolidar la seva posició anarquista. Els seus pares eren jueus però poc practicants però ella va viure l’espiritualitat de manera intensa fins a que fos considerada com mística cristiana. Amb molts coneixements clàssics i hel·lenístics. Simone Weil procura sempre aprofundir en les idees i pensaments i conviccions procurant no canviar de direcció sinó de recerca sempre de la veritat universal que ella considera el valor més sagrat de l’ànima humana. Simone Weil té una àmplia bibliografia que abasta temes diversos des de la crítica al sistema de partits i als mateixos partits polítics fins a temes de conviccions i sentiments.

Adrien Bosc és un escriptor i editor francès, Adrien Bosc va néixer a Avinyó el 20 de gener de l'any 1986. Bosc va ingressar a la Universitat de la Sorbona, on va obtenir un màster en Literatura. Més endavant va començar a treballar a la revista L'Avant-scène i el 2011 va fundar l'editorial Éditions du Sous-sol; allí acabaria inaugurant també dues revistes, Feuilleton i Desports.

Bosc va fer els seus primers passos com a escriptor el 2014. El seu debut literari, Constellation, va ser guardonat amb el Grand Prix du Roman de l'Acadèmia Francesa. A aquest títol li seguirien uns altres com Capitaine La columna. Aquesta darrera va ser la primera de les seves obres a traduir-se al castellà.

La novel·la es mou a cavall entre el reportatge històric i la reconstrucció amb matisos de ficció de la presència de Simone Weil a l’Espanya durant la guerra civil. Les vivències i l’experiència de la pensadora francesa en el dies que va participar activament formant part de a la columna Durruti en el front d’Aragó. Allà el seu tarannà compromès i la fermesa en la defensa de la justícia i la llibertat va impressionar els seus companys. Weil es va oferir per actuar de manera emboscada a la zona “nacional” per alliberar a Maurin  dirigent del POUM que en esclatar el conflicte havia desaparegut i ella el volia alliberar. Aquesta manera d’actuar impetuosa i decidida li va valer l’admiració dels companys mentre que també se la va considerar esbojarrada i poc realista.

Just a l’agost de l’any 1936 Weil, amb vint-i-set anys s’incorpora a les Brigades Internacionals a la columna Durruti i participa en algunes accions militars al voltant del poble de Pina. D’aquesta estança a l’Espanya de la guerra civil no en queden masses vestigis, algunes notes que volien conformar el volum "Journal d'Espagne” També es van conservar algunes cartes i també fotografies.

L’autor va resseguint els passos de la brigadista al llarg de la prop de cinquanta dies que va estar a Espanya. En aquestes ratlles al voltant dels seus textos es descobreix la tragèdia que es viu i els

enfrontaments que moltes vegades afecten a la població civil.

Un accident absurd l'obliga a deixar el front i acaba en un hospital a Sitges. Però un cop allà comença a reflexionar el que ha vist en els dies de guerra, a interioritzar l'experiència bèl·lica que li van comportar autèntiques contradiccions i dubtes a l’entorn dels fets que van succeir. Va quedar impactada per la història d’un jove de quinze anys, falangista, que va ser afusellat pels republicans perquè no va voler renunciar a les seves idees. Aquest fet la trasbalsarà i la portarà a entrar les contradiccions entre el bé i el mal, de les idees i de les actuacions i la portarà a escriure una llarga carta amb reflexions a Georges Bernanos, escriptor francès que vivia a Mallorca, monàrquic i clarament simpatitzant dels “nacionales” però  que amb el pas del dies veu tanta repressió que acaba abominant de la guerra i les seves conseqüències i critica el règim franquista. Tot ho plasma en el llibre Els grans cementiris sota la lluna qualificat com “El pamflet més important mai escrit contra el feixisme” en opinió de Hanna Harent. En el llibre es palesa la confessió del seu canvi de parer i posicionament sobre el seu suport a l’aixecament en veure la repressió de falangistes i feixistes italians. Weil li escriu una extensa carta en la que també explica els fets que ella va viure i com se sent a prop de Bernanos en condemnar determinada violència vingui de qui vingui per injusta i es revoltava davant els silencis dels seus companys per una violència aliena als combats del fronts sinó per generar por i terror en la repressió indiscriminada en ambdós bàndols.

Aquest carta és, des de posicions ben diferents ideològicament, una postura comuna contra la violència gratuïta, de denunciar les atrocitats innecessàries.   

Llibre molt interessant en que es descobreix aquest episodi de la presència de la Simone Weil a la guerra espanyola. Per damunt de tot és l’aventura d’una persona de profundes conviccions que es veu enfrontada a la realitat i com aquesta per contradictòria que pugui ser li serveix per créixer com a persona i com a pensadora. L’autor va reconstruint l’estada de Weil a  Espanya i els fets i les condicions que va viure, es mostra molt objectiu en les valoracions i procura contrastar idees i informacions sobre els fets que va viure Weil a Espanya i com la lluita fratricida va fer canviar o, si més no, trontollar les idees de la jove.

Una lectura impressionant i recomanable per conèixer una mica més la gran personalitat de la pensadora francesa.

'La columna'
Adrien Bosc
Colección Andanzas 1027
Tusquets editors ( En català, Univers)
Barcelona, novembre 2022

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local